Roadtrip langs dorpjes met gore namen

De ene vriendengroep vertrekt na het eind van het schooljaar naar Lloret de Mar en de andere zoekt de vrijheid op een jongerecamping in Frankrijk. Deze groep vrienden deed het anders. Arjuna, Sivan, Joppe, Jesper en Joram maakten deze zomer een roadtrip langs plaatsen met een gore, gekke of grappige naam. 

Het plan om met een busje naar Tsjechië te gaan was er al, vertelt Arjuna. "Het is een prima bestemming voor scholieren omdat het een erg mooi land is en ook relatief goedkoop." Omdat een ritje naar Tsjechië toch nog zo'n 1000 kilometer rijden is, wilden de jongens er nog wel een speciaal routeplan voor maken. "We gingen een avond bij elkaar zitten om de reis te plannen", legt Arjuna uit. "Er werd wat gegrapt, wat ideeën geroepen en tegelijkertijd hadden we Google Maps openstaan. Als je wat doelloos aan het scrollen bent kom je vanzelf gekke plaatsnamen tegen en zo ontstond het idee om een roadtrip te maken naar Tsjechië via bijzondere plaatsnamen."

Naast dat deze trip een geniaal verhaal oplevert, is het ook nog een geweldige manier om je reis wat waardevoller te maken. "Omdat we via de gekke namen naar Tsjechië reden, kwamen we op plekken waar we uit onszelf nooit heen zouden gaan. De dorpjes zijn geen toeristische trekpleisters. Ze zijn dus vrij rustig omdat ze onbekend of in sommige gevallen ook echt heel lelijk zijn", lacht Arjuna. Maar we zijn ook zeker pareltjes tegengekomen en raden iedereen zo'n tripje aan. 

Wil je dit lekkere tripje nou ook maken deze zomer? Volg dan onderstaande vieze naambordjes. 

Rectum

Het Overijsselse Rectum is een mooi startpunt van je reis, waarmee je gelijk het plaatsje meepakt dat is uitgeroepen tot meest bijzondere plaatsnaam van Nederland. Luister naar de sage van de drijvende Rectummerbakstenen of wandel door de wijngaarden. Dit wil je niet missen! De jongens raakten echter verdwaald in Rectum en vonden met behulp van de navigatie na zeker drie kwartier de weg naar de buitenwereld pas weer terug.

Etterwinden

Nog zo'n heerlijke plaatsnaam. Het Duitse Etterwinden mag niet ontbreken tijdens jouw reis. Geniet in dit dorpje van de idyllische landschappen en van de nauwe straatjes of speel een wedstrijdje mee met SV Etterwinden. De roadtrip-boys werden in dit dorpje gewaarschuwd dat ze moesten oppassen met open vuur. Of dat door de droogte kwam of door allerlei gassen is niet duidelijk.

Ballstädt

Het Duitste Ballstädt telt slechts 669 inwoners, maar de kermis waar in 2014 nog 15 mensen werden neergeslagen door neonazi's is echt een must om te bezoeken. 

Kutzleben

Je zou zeggen dat de mensen in Kutzleben niet een bepaald leuk leventje hebben; noem het een kutleven. En dit is dan ook precies hoe het in werkelijkheid is. 

 

Rottleben

In vergelijking met Kutzleben kan je Rottleben een avontuurlijke vakantiebestemming noemen. Duik onder de grond met een grotbezoek in de Barbarossahöle om zo het armoedige leven in Rottleben even te vergeten. 

Rückersdorf

Deze toch wel enigszins aparte plaatsnaam is erg geliefd in Duitsland, aangezien er in dit land maar liefst drie stuks van zijn. Maar als we het over deze Rückersdorf hebben, dan denkt u natuurlijk aan de vrijwillige brandweer. Het dorp kent een actief clubleven waarbij de focus ligt op de brandweermannen die ook buiten het dorp grote erkenning krijgen. Een waanzinnige ervaring dus.

Leutersdorf

Als ik zeg Leutersdorf, zeg jij natuurlijk gelijk Siegfried Pilz of Johannes Herz. Of Gunter Göcht niet te vergeten, want ja, ook hij komt uit Leutersdorf. Wie kent ze niet. Breng in dit tussen de bergen gelegen dorpje een bezoek aan ereburger Erika Rother of rij gewoon lekker verder. Dat laatste zou ik persoonlijk aanraden.

Horní Police

Het Tsjechische plaatsje Horní Police is toch wel de mooiste van allemaal. In eerste instantie verwacht je veel blauw op straat en zou enige seksuele spanning in de straatjes van het dorpje op zijn plaats zijn. Dit valt echter tegen. Een wandeltocht door de prachtige natuur of een bezoek aan de imposante klokkentoren zijn de elementen die dit plaatsje zeker het bezoeken waard maken. 

Bovenstaande plaatsnamen zijn natuurlijk maar het topje van de ijsberg. Er wachten nog een heleboel dorpjes en steden op ontdekking. Denk aan Kuttingen, Beffe, of Le Tampon. Dus trek deze zomer de wijde wereld in, op zoek naar de leukste plaatsnamen. Zo'n vakantie vergeet je nooit meer!

Kom jij deze zomer ook een gore, grappige of vreemde plaatsnaam tegen of heb jij een andere bijzondere vakantietrip gemaakt? Laat het even weten via een mail naar david@scholieren.com. 

Dit artikel verscheen eerder in augustus 2018.

Gepubliceerd op 21 augustus 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.