Rick lost Rubik’s Cube op in vijf seconden: 'Ik wil steeds weer mezelf verslaan'

Rick lost Rubik’s Cube op in vijf seconden: 'Ik wil steeds weer mezelf verslaan'

De Rubik’s Cube. Al ruim 45 jaar oud, maar nog steeds razend populair. Deze kleurrijke puzzel zorgt bij velen voor frustratie, maar niet bij de achttienjarige Rick. Hij oefent dagelijks, met als doel de kubus steeds een beetje sneller te kunnen oplossen. Daarnaast doet Rick regelmatig mee aan wedstrijden en heeft hij veel vrienden met dezelfde hobby. 

Rick zit in groep 8 als hij iemand in zijn klas de kubus ziet oplossen. "Toen een vriend en nog een klasgenoot het ook konden, dacht ik: dat wil ik ook. Ik heb de kubus leren oplossen, maar ben daarna ook weer gestopt."

Als hij vervolgens in de brugklas naar een van zijn lessen loopt, ziet Rick weer iemand met een Rubik’s Cube zitten. "Ik zei tegen hem: hé, dat kan ik. Hij zei: hé, ik kan het bijna." De volgende dag neemt Rick zijn kubus mee naar school en sindsdien is hij nooit meer gestopt. "Misschien zijn er acht dagen geweest waarop ik geen kubus heb opgelost. Maar toen is de verslaving wel begonnen."

Steeds sneller

Alleen de kubus oplossen is voor Rick niet voldoende. Hij wil steeds sneller worden en leert geavanceerde methodes om de kubus zo snel mogelijk op te lossen. "Beginners beginnen meestal met de onderste laag, daarna de middelste en daarna de bovenste laag in vier stappen. Ik los de onderste twee lagen tegelijk op en de bovenste laag in twee stappen."

Maar door alleen het leren van de snellere methode, word je nog niet zo snel als Rick. "Je hebt een beetje inzicht nodig en moet er heel veel tijd insteken." Met een online timer houdt Rick zijn tijden, gemiddelden en voortgang nauwkeurig in de gaten. Ook laat hij zijn statistieken van de afgelopen drie maanden zien. Meer dan 10.000 keer heeft hij de kubus opgelost in een gemiddelde tijd van iets meer dan 9 seconden. Daarnaast is zijn record een indrukwekkende 5,09 seconden."

Waarom hij zoveel tijd in het oplossen van de kubus steekt? "Ik wil steeds weer mezelf verslaan. Ik vind het leuk om te doen en elke keer als ik sneller word, is het nog leuker. Hierdoor kwam ik in een soort opwaartse spiraal terecht."

Wedstrijden

Door het vele oefenen wordt Rick alsmaar beter en gaat hij ook meedoen aan wedstrijden. "Ik praatte veel met andere speedcubers op Instagram. Zij gingen naar wedstrijden, dus ik wilde daar ook heen." Rick vertelt dat de wedstrijden niet alleen maar gericht zijn op de klassieke Rubik’s Cube. "Tijdens een wedstrijd heb je 17 verschillende events waar je aan kan meedoen. Dan gaat het om de klassieke 3x3x3 Rubik’s cube, maar er is bijvoorbeeld ook een 7x7x7 kubus of je moet geblinddoekt een kubus oplossen."

"Tijdens een wedstrijd word je in verschillende groepen naar de wedstrijdomgeving geroepen. Daar zijn er twee mensen die de kubussen voor iedereen op dezelfde manier door de war halen. Daarna moet je de kubus bij een timer oplossen. Dit doe je in totaal vijf keer, waarna de snelste en langzaamste tijd worden weggestreept. Uiteindelijk houd je dus een gemiddelde van de middelste drie tijden over", aldus Rick

Het bijzondere aan de kubuswedstrijden is dat er geen vereisten qua tijd zijn. "Als je de kubus op kan lossen, kan je je zo aanmelden voor een wedstrijd." Volgens Rick is het naast een wedstrijd vooral een plek om mensen met dezelfde hobby te ontmoeten. "Je hebt al een ijsbreker, dus je kan daar gewoon lekker over kletsen." Rick stelt dan ook geen doelen voor zijn wedstrijden. "Ik wil er vooral plezier aan beleven. Als ik dan doelen stel die ik niet haal, wordt het een stuk minder leuk."

Rick tijdens een van zijn wedstrijden:

Prijzengeld

Als je tijdens een wedstrijd in de top-3 eindigt, kan je ook een prijs winnen. Deze stellen volgens Rick vooral bij Nederlandse wedstrijden niet zoveel voor: "Je wint meestal een klein bekertje en een tegoedbon voor een website waar je kubussen kan kopen." Volgens Rick zijn er wel mensen die van het oplossen van kubussen kunnen leven, maar verdienen zij vooral hun geld met sponsors. "Toen in 2019 het wereldrecord werd verbroken met een tijd van 3,47 seconden, kreeg die jongen een bedrag van 13.000 dollar van het bedrijf die de kubus die hij gebruikte, had gemaakt."

Vooral plezier in houden

Ben je nu benieuwd geworden en wil je die kubus die al jaren onopgelost in je kast staat, leren oplossen? Dan heeft Rick nog wel een aantal tips: "Ikzelf heb een YouTube-tutorial gevolg en het zo geleerd. De kanalen TheCubicle en Jperm hebben wel goede tutorials. Als je daarna sneller wil worden, kan je een techniek genaamd f2l leren, waarbij je de eerste twee lagen in één stap oplost." En Rick zijn doelen voor de komende jaren? "Ik wil er vooral plezier aan beleven."

Lees ook
Rens (15) verdient tienduizenden euro's met zijn lasergame-pistolen

Gepubliceerd op 27 mei 2022
ADVERTENTIE
Verdien 25 euro Bol.com tegoed met dit onderzoek

Samen met Oxford doen wij weer onderzoek naar schoolspullen: waar heb jij dit jaar je schoolspullen gekocht en wat zijn je favoriete items? Vul de vragenlijst in en maak kans op 25 euro Bol.com tegoed. 

Doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.