Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Reli-reeks: Teuntje (16) is geen 'echte' katholiek

Reli-reeks: Teuntje (16) is geen 'echte' katholiek

Er zijn genoeg mensen die gelovig opgevoed zijn, maar vervolgens 'afvallen'. De meesten, zoals Heleen, zullen dan zeggen dat ze dat hele religieuze gedoe maar niets vinden. Maar Teuntje (16) zou zich een wereld zonder religie niet voor willen stellen. Ze noemt zichzelf nu een 'aanhanger van de theorie van Darwin, maar met een katholiek staartje'.

In de reli-reeks spreken we verschillende jongeren over hun geloof en de cultuur die daarbij hoort. Ditmaal Teuntje, die opgroeide als katholiek.

Katholieke kerk

Persoonlijk weet ik niet zo veel over de katholieke kerk. Daarom vraag ik Teuntje, de eerste katholiek die ik ooit heb gesproken, om mij er wat meer over te vertellen. Maar dat vind ze nog best wel ingewikkeld. "Voor mij is 'de kerk' gewoon 'de kerk', of het nou protestants of katholiek is", vertelt ze me. Wat ik natuurlijk wel weet, is dat de katholieke kerk heel veel pracht en praal kent. Waarom is dat eigenlijk? "Ik denk dat je niet zomaar kan zeggen dat de katholieke kerk veel rijkdom heeft. Alle pracht en praal is daar voor een reden en het is niet van henzelf. Het is ter verering van God en dat heeft heel veel waarde op een manier die je zelf niet kunt zien."

Respect en naastenliefde

Teuntje zit in 4 havo op een katholieke school. Veel van haar vrienden identificeren zich wel met het katholieke geloof, in tegenstelling tot Teuntje. Omdat ze wel veel respect heeft voor het geloof, krijgt ze nooit veel reacties over het feit dat ze zich er verder niet mee identificeert. "Ik hecht wel waarde aan de Bijbel. Veel mensen halen er steun en positiviteit uit." Volgens haar heeft de bijbel invloed op mensen zoals een stukje papier dat nooit zal kunnen hebben. "Bovendien staan waarden zoals naastenliefde en samenhorigheid bovenaan mijn lijstje van normen en waarden. Dat zou heel anders zijn geweest als ik geen katholieke achtergrond had."

Mede door dat feit noemt Teuntje zich ook geen atheïst. "Nog belangrijker: ik geloof niet in toeval. Ik denk dat sommige dingen voorbestemd zijn, bepaald door het lot. Bijvoorbeeld als mensen elkaar ontmoeten op straat, of als er zomaar iets voorbij komt op televisie. Maar wat dat lot dan is, of waar ik nou eigenlijk in geloof, daar heb ik geen eenduidig antwoord op."

Niet bang

Toch is ze dusdanig zeker van haar zaak, dat ze zich geen moment zorgen maakt over de hel: "Ik ben er eigenlijk van overtuigd dat zoiets niet bestaat. En als het al zou bestaan, zou ik daar heus niet voor in aanmerking komen. Ik ben echt geen perfect persoon, maar ik ben niet bang om gestraft te worden voor bepaalde dingen."

Ook al houdt Teuntje zich niet dagelijks bezig met religie, ze kan zich een wereld zonder niet voorstellen. "Geloof zorgt voor onderscheid tussen mensen. Het maakt de wereld veel interessanter." Wel wil ze de lezers meegeven zelf na te blijven denken. "Wees kritisch. Kijk eerst met een 'logische bril' de wereld in, en zet geloof op de tweede plaats."

Gepubliceerd op 27 januari 2016
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

B.

B.

Ik ben zelf ook Katholiek en sluit me wel een beetje bij Teuntje aan. Ik erger me er zelf nogal aan hoe Atheïsten het geloof altijd maar willen bekritiseren en mensen de Kerk zo wanhopig in een kwaad daglicht willen zetten. Tegelijkertijd erger ik me ook aan die mensen die de wonderen uit de Bijbel maar blijven aanhalen en bijvoorbeeld beweren dat Homoseksualiteit tegen de leer van Jezus is en dergelijke...

Persoonlijk geloof ik niet in het bovennatuurlijke, en met alle respect kan ik iemand die dat wel doet niet serieus nemen. Toch identificeer ik me wel degelijk met het Katholieke geloof en vind ik de normen en waarden en tradities van de kerk erg belangrijk. Protestanten en gereformeerden hechten in mijn ogen teveel waarde aan wat er letterlijk in de bijbel staat of hun interpretatie hiervan. Dan krijg je die wonderen weer.

Ik heb op een Katholieke basisschool gezeten en zit nu ook op een van oorsprong Katholieke school. Toch leren wij gewoon de evolutietheorie en de geschiedenis van het christendom (dus ook de historische Jezus, De Kruistochten en de Inquisitie). Ik heb het idee dat (met name in Amerika) andere christenen zijn die stellig beweren dat god de mens als Adam en Eva geschapen heeft en de evolutie nooit heeft plaatsgevonden, en dit bovendien nog verbieden op school ook. Dat vind ik natuurlijk gekkigheid, kennis zou nooit achtergehouden moeten worden en mensen zouden al helemaal geen leugens aangeleerd moeten krijgen.

(Vind het trouwens bijzonder vreemd dat de auteur van de tekst nog nooit met een Katholiek heeft gesproken. Nog nooit in het Zuiden van ons land geweest vermoed ik? :P)

6 jaar geleden

S.

S.

fijn om te lezen dat er nog meer katholieke jonge mensen zijn die er zo over denken :) ben het helemaal met je eens

6 jaar geleden