Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Reli-reeks: Mathijs (18) is orthodox gereformeerd

Reli-reeks: Mathijs (18) is orthodox gereformeerd

Mathijs (18) is een hele gewone jongere. Afgezien van het feit dat hij op zondag niet bereikbaar is, dat hij niet zo gauw voorbehoedsmiddelen zou gebruiken en dat hij absoluut met een vrouw moet trouwen voordat hij het bed met haar deelt. Mathijs is namelijk orthodox gereformeerd. Waarschijnlijk heb je weleens van deze geloofsovertuiging gehoord. Maar wat zijn nou eigenlijk de waarden van al deze leefregels?

In de reli-reeks reeks spreken we verschillende jongeren over hun geloof en de cultuur die daarbij hoort. Ditmaal de orthodox gereformeerde Mathijs. 

Als antwoord op de vraag wat Mathijs eigenlijk gelooft, krijg ik het volgende: “Ik ben orthodox gereformeerd. Christelijk dus. Wij geloven dat de mens van nature slecht en egoïstisch is. Zelfs goede daden komen uiteindelijk voort uit eigenbelang."

Bezinning

De Bijbel is heel belangrijk voor de orthodoxe gemeenschap en deze bestudeert Mathijs dan ook heel nauwkeurig. “Het is niet een sprookjesboek dat je er voor het slapengaan even bijpakt. Er staan echt hele mooie, belangrijke en diepzinnige dingen in.”

Op zondag is er een rustdag, dan raakt Mathijs zijn mobiel niet aan. “Ik denk niet dat ik ooit overspannen zou kunnen raken. Iedere week zijn er 24 uur waarin ik gewoon helemaal tot bezinning kan komen. Op zondag gaan we ook twee keer naar de kerk.”

De onchristelijke wereld

Maar niet alleen op zondag zijn er bepaalde dingen die in de geloofsgemeenschap niet mogen. In het hele dagelijks leven van Mathijs komt zijn geloof sterk naar voren. “Mannen horen mannenkleding te dragen, en vrouwen dragen naar school bijvoorbeeld ook alleen maar rokken.” Mensen die zich afwijkend gedragen, krijgen al gauw de stempel ‘homo’ op zich. “Dat is ook iets wat absoluut niet kan. Met je geaardheid ben je geboren, maar het uiten van homoseksueel gedrag is volgens de bijbel verwerpelijk.”

Mathijs ziet abortus "als regelrechte moord op het ongeboren leven. Het ongeboren leven heeft namelijk ook recht om geboren te worden en te leven, ook dat zijn mensen." Seks is binnen zijn omgeving iets dat alleen voor na het huwelijk is bestemd. "En gelukkig maar", zegt hij. "Het bespaart bijvoorbeeld een hoop ellende met verschillende partners en onderlinge rivaliteit."

Ook is het erg belangrijk om te trouwen met iemand van hetzelfde geloof.  "De kans dat je afvalt is veel sneller als je met een onchristelijk persoon trouwt." Mathijs ziet zichzelf dan ook als deel uitmakend van een tegencultuur. “We zijn toch wel heel anders dan de onchristelijke wereld.” Onchristelijke wereld? "De seculiere cultuur, die vooral in de grote steden leeft."

De waarheid

Mathijs heeft weleens aan zijn geloof getwijfeld. “Maar uiteindelijk vond ik zo veel logische argumenten dat God wel móét bestaan. Denk aan de precisie en het ontstaan van het universum. Aan de evolutietheorie mankeert ook van alles.” Dat maakt de orthodox gereformeerde kerk ook uniek, volgens Mathijs: “Uiteindelijk kan er maar één geloof de ware zijn. En wij zijn toevallig wel de religie die wetenschappelijk het sterkst ondersteund wordt.”

Buiten 'de waarheid' vindt Mathijs ook veel geluk in zijn geloof: “Sowieso is de rustdag heel fijn. Daarnaast is God ook wel iemand waar je, heel plat gezegd, je ei bij kwijt kan. God heeft dan niet altijd het antwoord op al je zorgen, maar ze worden in ieder geval wel altijd gehoord.”

Mocht Mathijs ooit afvallen, dan zouden zijn 10(!) gezinsleden hem niet meteen in de steek laten. “De relatie zou wel wat koeler worden, maar je blijft toch altijd familie. Ik zou niet zomaar verstoten worden.”

Boodschap

Voor de lezers heeft Mathijs de volgende boodschap: "Waar je leven ook vastloopt, wat je problemen ook zijn en hoe eenzaam je ook bent, je kunt ze bij God altijd kwijt. En als je niet in God gelooft, ga dan eens naar hem op zoek, in plaats van iedereen die Zijn bestaan ontkent braaf te geloven." Tenslotte moedigt hij sterk aan om vragen en opmerkingen in een reactie achter te laten. "Ik wil graag antwoord geven."

Gepubliceerd op 30 december 2015
ADVERTENTIE
De ultieme examengids voor mensen die echt niet willen slagen

Eindexamens. Die periode waar je al tijden naar uitkijkt (not) en waar je je super goed op hebt voorbereid (ook not). Geen paniek: wij hebben de ultieme survivalgids voor je samengesteld. Met deze tips ga je het (waarschijnlijk niet) redden. Maar ze zijn wel leuk. 

Bekijk de tips

REACTIES

Mette

Mette

Eerlijkgezegd vind ik niet dat je tegen atheïsten kunt zeggen dat ze "braaf geloven" wat hen verteld wordt, als je zelf in God gelooft. Het is misschien waar dat wetenschap ook maar een verhaal is, maar de bijbel is dat net zo goed. In principe is er misschien niet eens zo veel verschil tussen religie en wetenschap: uiteindelijk is iedereen op zoek naar een verklaring. Ik weet alleen niet of het binden van regels aan wat je gelooft echt zin heeft. Waarom zou je jezelf zo veel restricties opleggen? Ik kan me niet voorstellen dat God (als hij bestaat) zijn mensen geen vrijheid wil geven. Dan is er ook nog de vraag: waarom deze regels? Waarom moet een meisje een rok aan? Een broek kan toch net zo goed?

9 jaar geleden

M.

M.

Het gevaar bestaat inderdaad nog wel eens dat mensen binnen mijn geloof zichzelf allerlei volstrekt onzinnige regeltjes gaan opleggen. Je noemt dat over die "rokken". Persoonlijk vind ik dat het onderscheid tussen man en vrouw duidelijk moet zijn, en dat is, niet heel onlogisch, dus dat is dan ook de gedachte die zit achter die kledingregels (die overigen bij geen enkele andere religie zo ruim en breed worden geïnterpreteerd als bij ons).

9 jaar geleden

B.

B.

Hier een reactie van ook een orthodox gereformeerde, #mette misschien zou je de bijbel eens kunnen lezen en dan vooral de eerste vijf hoofdstukken (Joden noemen dat de Thora) daar staan alle regels e.d. van het geloof, ook eetregels van het israëlitische volk, ik hou me daar aan en merk dat je er veel gezonder door leef! #Mathijs ik vindt het gaaf dat je zo open voor ons geloof uit durf te komen!

9 jaar geleden

W.

W.

de Bijbel staat dus niet alleen vol met leuke anekdotes, je kunt er ook perfect mee afvallen!

9 jaar geleden

Mette

Mette

ik denk ook echt niet dat alle regels per se slecht zijn. Het is alleen het idee van die regels waar ik een beetje kriegel van word: dat je niet vrij bent te doen wat je wil. En natuurlijk zijn er altijd regels (in het verkeer en zo) maar dat zijn dingen waar je bezwaar tegen kunt indienen, als je wil (we leven immers in een democratie). Tegen God kun je geen bezwaar maken, geloof ik.

9 jaar geleden

P.

P.

ik ben ook gereformeerd, alleen ben ik wel van overtuiging dat alle wetten die daar staan (met uitzondering de 10 geboden) zijn komen te vervallen toen Christus aan het kruis stierf, en het voorhangsel scheurde

9 jaar geleden

P.

P.

Verplicht houden van iemand voor wie je bang bent, veroordeeld kunnen worden voor wat je denkt, wetenschap weg zetten als een leugen die de grote leider bedreigt. Religie lijkt toch wel schrikbarend veel op Noord-Korea.

9 jaar geleden

M.

M.

Binnen het Christendom verplicht niemand jou als het goed is tot liefde en veroordeelt niemand jou om wat je denkt, zelfs niet binnen mijn geloofsgemeenschap. En wat wetenschap betreft; ik denk eerder dat wetenschap en het Christendom hand in hand met elkaar gaan dan omgekeerd. Al lijkt dat niet altijd zo.

9 jaar geleden

M.

M.

Dag Mathijs. Ik ben zelf moslim, maar wat een interessant verhaal : )) Nice man!

Heb je je trouwens ooit verdiept in andere Boeken, dus andere religies?

9 jaar geleden

M.

M.

leuk om te lezen, bedankt man! En jazeker, ik heb me in de andere godsdiensten verdiept, ook in die van jou. Als je er meer over wilt horen mag je me mailen: mathijsvdtang@gmail.com

9 jaar geleden

T.

T.

Mooi Mathijs! Voor jou heb ik dit bijbelvers, waarvan ik hoop dat het je bemoedigt en herinnert aan het allerbelangrijkste: Gods liefde en je naaste liefhebben als jezelf. 1 Korinthiërs 13:2. Op een goed jaar! Groetjes, je zusje

9 jaar geleden

S.

S.

Hi Matthijs!
Wat interessant om jouw verhaal te lezen! Ik ben zelf christen en ik vind het altijd fantastisch om mensen te vinden die ook geloven in God en Zijn liefde kennen!

Ik had een vraag... waar komen precies alle regels uit voort? Volgens mij hoeven veel christenen zich niet aan zoveel regels te houden (de enige is dat je gelooft in God, dan heb je de redding al gevonden).

9 jaar geleden

M.

M.

Laten we die regels even voor het gemak de "wet" noemen. De mensheid os dusdanig slecht van zichzelf dat ze die wet nooit perfect kunnen houden. Daarom is Christus naar de aarde gekomen, om i.p.v de mensheid aan die wet te voldoen en op die manier de mensheid een kans te bieden om aan Gods oordeel te ontkomen. En iedereen die deze kans grijpt, zal uit liefde en dankbaarheid proberen om die wet na te leven. Dus die wet heeft geen absolute noodzaak meer, maar er ligt nog wel een morele plicht. Ter illustratie: als jij door iemand bent gered uit een gevaarlijke situatie, dan zal niemand toch datzelfde gevaar weer op zoeken? En zou je dan niet je best doen om je dankbaarheid te tonen?

9 jaar geleden

H.

H.

Beste Mathijs,

in dit stuk zeg je dat mensen met hun seksualiteit geboren zijn, maar homoseksueel gedrag uitten verwerpelijk is. Ik vroeg me af hoe jij staat tegenover mensen die 'in een ander lichaam geboren zijn' (om het zo te zeggen)? Als het onderscheid tussen mannen en vrouwen zo duidelijk moet zijn, moet een vrouw die zich identificeert als man dan mannenkleding dragen, en vice versa? Wordt het onderscheid gemaakt op biologisch geslacht?

Het was ontzettend interessant om over te lezen!
Groeten,
Henriette


9 jaar geleden

M.

M.

Dat is een hele goede vraag; ik zit zelf enorm te twijfelen, maar vast staat dat je in ieder geval niet ergens er tussen moer gaan zweven. Daarnaast is het, als je van geslacht wilt veranderen, een risicovolle en ontzettend ingrijpende ingreep. Daar staat tegenover dat als iemand echt in het verkeerde lichaam is, dan is het misschien zelfs wel beter om definitief van geslacht te veranderen, als je daarmee ook een hoop ellende en verwarring kunt voorkomen. Ik ben er dus voorzichtig mee het te veroordelen, maar ik geef toe dat ik er zelf enorme twijfels over heb. Maar zolang je vrouw bent (of man), dan moet je ook op die manier uiten. En het onderscheid vind uiteraard dus plaats op grond van het biologische geslacht.

9 jaar geleden

M.

M.

Fijn hoor, zo iemand die vindt dat ik niet mezelf mag zijn. Ik val op mannen en vrouwen en alles tussenin, en zie mezelf ook als dat beetje tussen in, daarom kleed ik mezelf ook androgyn. Als je dan gelooft in God, doe het met liefde en niet met oordelen over andermans seksualiteit of genderidentiteit.

9 jaar geleden

E.

E.

"zie mijzelf ook als tussenin." Oh ja, transgender zijn is nu een trend. Fuck genderroles amiright? Oh wacht, je hebt natuurlijk dysforie ; )

9 jaar geleden

E.

E.

oh ja, het is nu trendy om "transgender" te zijn. Laat me raden, agender?

9 jaar geleden

M.

M.

jouw geaardheid zal ik nooit veroordelen, dat is een onderdeel van jouw persoon. Het praktiseren er van, dat veroordelen wij. Helaas duurt het erg lang voordat sommige mensen dat door hebben...

9 jaar geleden

S.

S.

Hoi Matthijs, ik vind het fijn om te horen dat er nog mensen zijn die voor hun (Christelijke) geloof uit durven te komen. Ikzelf zit op het mbo, ben katholiek en ga elke zondag naar de kerk. Toch merk ik dat als ik er op school wat over zeg raar word aangekeken. ZO van wat jij gaat naar de kerk? De 'buitenwereld' ziet christenen vooral als mensen met 100 regels en die zich altijd braaf gedragen. Nu snap ik dat er wel verschil zit tussen de stroming waarin jij gelooft en de stroming waar ik bij hoor. Maar toch voelt het goed dat er nog meer jongeren zijn die zich bezighouden met het christelijke leven en oprecht geloven. Ik geloof trouwens wel dat ieder kind geboren word met goede eigenschappen en liefde, en ga dus niet in eerste instantie uit van het slechte in de mens

9 jaar geleden

M.

M.

het is hartverwarmend als je inderdaad niet alleen blijkt te staan met je opvattingen en tradities. En helaas: het is vaak ongelooflijk en tenenkrommend om te zien welke vooroordelen mensen kunnen hebben over Christenen. Dat is ook de reden dat ik hier ook alle vragen beantwoord??.

9 jaar geleden

R.

R.

@Mette van Dijk: Hé, ik las je eerste vraag en wou er graag even op reageren. Op dit: ''Ik weet alleen niet of het binden van regels aan wat je gelooft echt zin heeft. Waarom zou je jezelf zo veel restricties opleggen? Ik kan me niet voorstellen dat God (als hij bestaat) zijn mensen geen vrijheid wil geven.'' Ik kwam zelf laatst deze quote tegen die, naar mijn mening, heel goed weergeeft waarom er juist vrijheid is bij het volgen van Gods regels: ''God does not call us to holiness to keep us from pleasure. It is a call to experience fulness of pleasure in God's presence.'' Klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar misschien helpt deze tekst uit Jesaja om het wat duidelijker te zeggen: ''uw ongerechtigheden zijn het, die scheiding brengen tussen u en uw God, en uw zonden doen zijn aangezicht voor u verborgen zijn, zodat Hij niet hoort''. God is het Licht en in Hem is geen duisternis, dus als er zonden zijn in je leven en je er niet mee wilt stoppen, kan je niet volledig de voldoening en vrijheid van Gods aanwezigheid voelen. Maar gelukkig is mijn God zo vergevend, liefdevol en genadig en heeft Hij er alles voor over dat Zijn kinderen (iedereen die voor hem kiest) dicht bij Hem leven. En deze tekst die ik las van C.S. Lewis, sprak mij ook heel erg aan: ''God knows our situation; He will not judge us as if we had no difficulties to overcome, What matters is the sincerity and perseverance of our will to over come them.'' Ik hoop dat je er wat aan hebt. Groetjes Rachel

9 jaar geleden

N.

N.

Ff één dingetje: (ik ben ook orthodox gereformeerd) God heeft wel altijd antwoord op je vragen en zorgen. Hij geeft alleen niet altijd direct antwoord.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.