Reistips van trip-koningin Iris
Steeds vaker kiezen jongeren ervoor om na hun eindexamens een tijdje te gaan backpacken. Op zoek naar avontuur, iets wat ons saaie gecontroleerde schoolse leven ons niet biedt. De 28-jarige reisjournaliste Iris Hannema trekt al ruim vijf jaar in haar eentje over de hele wereld en heeft een aantal leuke tips voor scholieren die straks ook met de backpack op pad willen.
Iris begon zelf met reizen "vooral uit angst voor een burgerlijk bestaan en een huisje-boompje-beestje-mentaliteit." Ze was op zoek naar vrijheid. "Ik wilde mijn eigen verwachtingen waarmaken en niet die van anderen. Voor mij was dat reizen, zo mijn eigen grenzen opzoeken, mezelf een beetje op de proef stellen, alleen durven zijn. Dat bleek niet altijd makkelijk, maar toch kan ik het iedereen aanraden, haha."
Tip 1: Sta stevig in je schoenen
Toen Iris 22 jaar was reisde ze voor het gratis dagblad Metro over land van Israël naar India, onder de titel 'Blond goes Midden-Oosten'. Daar leerde ze dat je wel een beetje stevig in je schoenen moet staan om het backpacken aan te kunnen. "In India keken de mannen constant naar m'n tieten en in Pakistan heerste er veel angst voor aanslagen. Het was daar soms lastig om een kamer te bemachtigen en ik heb een keer politieagenten moeten gebruiken om een hotel zo ver te krijgen mij toch een kamer te geven. Bizar!"
Tip 2: Plan niet vooruit
Volgens Iris is het het leukste om niets vooruit te plannen. "Ik kijk vaak voordat ik vertrek even kort op de kaart. Maar ik plan niet alles wat ik wil gaan zien. Wél neem ik altijd een Lonely Planet (een reisgids, red.) mee. Daardoor kom ik wat meer te weten over het land waar ik heenga. Zo weet ik ook wat de toeristische highlights zijn en kan ik er voor kiezen daar wel of juist niet heen te gaan. Ik ben geen fan van zeer toeristische plekken waar je 'geweest móet zijn'. Bah, denk ik dan: dat maak ik zelf wel uit! Wat ik wel altijd ter voorbereiding doe, is lezen over de geschiedenis van een land, de psyche van de lokale bevolking een beetje begrijpen. Mensen die niet weten dat Egypte - in de jaren dat velen er op vakantie waren - een dictatuur was, dat vind ik heel vreemd. Volg de Lonely Planet trouwens niet alsof het een blindengeleidehond is. Het is leuker om 'm te gebruiken om keuzes makkelijker te maken: daar of dáárheen?"
Tip 3: Couchsurfen is niet altijd de beste optie
Het mag dan hip zijn om bij onbekenden op de bank te logeren (couchsurfen), het is volgens Iris lang niet altijd de beste slaapoptie. "Het brengt vaak verplichtingen met zich mee. Dan word je weer meegesleept naar de oma of tante van de ontvanger. Dat kan best leuk zijn, maar ik heb er niet altijd zin in. Het is cool wanneer iemand je relaxed ontvangt en je ook wat tijd voor jezelf hebt, maar dat weet je niet altijd vooraf."
Tip 4: Kies het juiste hostel
Als je in een hostel slaapt, moet je het leuk vinden om mensen tegen te komen die je niet kent. Doe vooraf wat speurwerk. Iris: "Staat je hostel in een leuke wijk? Komen er alleen buitenlanders of zijn de locals ook welkom? Is er een keuken aanwezig? Zijn er kluisjes voor waardevolle spullen? Wat zegt men erover op blogs? Als ik mij op een plek niet goed voel, of het hostel voelt niet goed, dan ga ik er niet slapen. Ik heb zelf ook wel eens een hostel links laten liggen waar ik al voor betaald had. Geld is in zo'n geval maar bijzaak. Ga op je intuïtie af. Dat is iets wat je echt wel leert op reis."
Iris Hannema reist voor National Geographic als Digital Nomad (@waarisiris) de wereld over. Op 18 februari komt haar eerste boek, ‘Miss yellow hair, hello!’, uit.
Met ToetsMij oefen je per hoofdstuk voor al je vakken, precies op het niveau van je toets. Zo weet je precies wat je kunt verwachten en met de uitleg bij de antwoorden kun je lastige dingen beter begrijpen. Zo zijn er geen verrassingen meer op de toets en haal je hogere cijfers!

1 seconde geleden