Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Red de lege winkelstraat!

Red de lege winkelstraat!

Door Wayne

Code rood voor de winkelstraten: de ene na de andere winkelketen valt om door faillissementen. Hoofdoorzaak?  Iedereen koopt via het internet, want da's lekker makkelijk (geef maar toe, ook jij bestelt die ene sneakers liever even via een webshop). Gevolg is dat de winkelstraten leeglopen en er alleen nog maar dezelfde winkels staan. Tijd voor actie, dus.

Virus

Iedere tiener heeft wel 'ns rondgelopen in de Kalverstraat, misschien wel het grootste voorbeeld van het punt dat ik probeer te maken. Het lijkt wel een virus van eenzijdigheid. Alles is hetzelfde. Hoeveel H&M-filialen zijn er wel niet te vinden? Loop de ene winkel uit en een paar meter verder zie je alweer een H&M. Misschien wisselt de collectie per winkel wel iets, maar toch, je koopt grotendeels hetzelfde.

En dan nog wat: er is niet alleen minder winkelkeuze, maar ook ieder stadshart gaat er hetzelfde uitzien. De Kalverstraat, de Oude Gracht, de Beurstraverse en de Passage zullen allemaal dezelfde winkels krijgen. Misschien hebben de voorgevels een ander likje verf, maar da's dan ook het enige verschil.

De horror van het offline winkelen

Dus waarom gaan we de winkelstraten niet in om dit te verhelpen? Velen, waaronder vooral jongens (ik spreek uit doodsbenauwde ervaringen!), zien er vaak tegenop om naar de winkel te gaan. Ellenlange rijen bij de kassa en de pashokjes, snapchattende meisjes middenin het gangpad,  stapels kleding op de grond, opdringerige winkelmedewerkers en gevechten bij de sale-afdeling. 

Toch komen deze taferelen dus het meest voor bij filialen van de Primark en de H&M, en dan vooral op een zaterdag. En mijn vermoeden is dat dit horrorverhaal zich zal uitbreiden als we zo doorgaan.

Online winkelen

En daardoor zullen wij, de selfie-yolo-hipster-vlogging-generatie, nog liever online gaan shoppen. Dat doen we nu al vaak: elektronica, schoolspullen maar vooral kleding kopen we eerder op het web. Dat is geen evil ding, zeker niet. Online bestellen is nu eenmaal gemakkelijk, snel en meestal van goeie kwaliteit. Maar wel de oorzaak van het sluiten van vele (kleine) winkels.

De meeste van ons zullen waarschijnlijk ook niet wakker liggen van het verdwijnen van winkels als de DA of Kwantum. Je zult hooguit je baan als vakkenvuller verliezen. Erger is het verdwijnen van kleinere winkeltjes, die moeilijker hun hoofd boven water kunnen houden. Vooral de vintage winkeltjes, die hebben vaak geen webshop omdat het niet rendabel is. En dat vind ik zonde. Vintage winkels zijn juist het tegengif voor het virus der eenzijdigheid van winkels als de Primark. Daarom vind ik dat we die winkels moeten opzoeken. En dan door de winkelstraten marcheren met volle en zelf meegebrachte shoppingtassen. 

Wat nu te doen?

Ik roep niet op om massaal te stoppen met het online shoppen. Ik wil vooral om balans in je shopgedrag vragen. Ik snap dat het makkelijk is om online te shoppen als je online-only kortingen hebt, of als iets in de winkel niet verkrijgbaar is. Maar als je bijvoorbeeld een origineel cadeau zoekt, of een kledingstuk waar niet de halve wereld mee rondloopt, ga dan naar een winkel. Je weet meteen of het past, bespaart jezelf ook weer 'n retourzending en wie weet maak je iets mee. Shop till you drop en red de winkelstraten van een ondergang!

Gepubliceerd op 24 januari 2016
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.