Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Rapporten: in je broek poepen van angst

Rapporten: in je broek poepen van angst

Het meest beangstigende woord van de Nederlandse taal.'Valt me van je tegen, Meltem' zegt mijn docent Nederlands die me mijn rapport overhandigt.  Ik bekijk het velletje amper en stop het diep in mijn tas. "Waarom bekijk je 't niet?" zegt een vriendin. Ik kijk haar vragend aan en wil haar niet beantwoorden. In gedachten denk ik alleen maar: "Shit."

De vier keer per jaar dat de rapporten komen, poept elke scholier in z'n broek van angst. Je eet niet meer, je hebt klamme handen van de zenuwen of je bijt je nagels kapot totdat ze bloeden. Ze zijn zo angstvallig wit, die rapporten, alsof de rapporten willen dat we bang voor ze worden en dat we door de angst juist goede cijfers gaan halen.

Die rapporten hebben ons grofweg in hun macht. Waarom hebben we zo'n angst voor die dingen?

Ik ken leerlingen die het rapport gewoon niet tonen aan hun ouders: "De school vraagt dan maar lekker om een gesprek. Ik heb geen zin in een zeikende moeder," zegt een vriend van me.

Altijd maar die zeurende ouders die het beste voor je willen, gaan je dan altijd na het binnenkomen van je rapport achter de broek aanzitten. Alsof  je dan plots goede cijfers krijgt.

Iedereen weet dat ouders graag trots op hun kind willen zijn en willen pronken bij hun collega's, vrienden en familieleden. Ondertussen haalt hun kind slechte cijfers, weten ouders niet wat ze vekeerd hebben gedaan, en voelen ze zich verschrikkelijk kut. Maarre... alsof het altijd aan de ouders ligt!

Meestal niet, namelijk. Bij mij zeker niet. Mijn moeder is namelijk mijn grootste fan, maar bij mij thuis ligt het zoals gewoonlijk aan de scholier zelf. Maar ook juist het feit dat mijn moeder zo enthousiast is, kan ook angstaanjagend zijn. Ik wil mijn moeder echt niet teleurstellen, namelijk. Ze zijn echt zwaar klote en deuken je eigen ego, die verschrikkelijke rapporten.

Als tiener wil je namelijk niet graag de domste van de klas zijn, maar wil je tegelijkertijd ook niet bestempeld zijn als de allerslimste van de klas. Je zit er graag tussenin en je bent tevreden met zesjes en zevens op je rapport.

Totdat je rapport geen zesjes of zevens tovert op je rapport, maar juist vijven, vieren en mooie ronde drietjes. Je schrikt je rot en bent bang voor wat iedereen over je zal rondbazuinen. Zowel op school als thuis. Hierdoor voel je je rot over je rapport en je bedenkt je het allerergste: "Nu blijf ik vast zitten.."

Dit is mij een keer overkomen (en overkomt mij misschien dit jaar weer) en sindsdien heb ik een nog grotere angst gecreeërd voor rapporten en wil ik ze het liefst vermijden. Met alle mogelijke moeite verzet ik me tegen deze neiging en toon ze braaf aan mijn moeder, omdat ik een 13-jarig broertje heb die rond dezelfde tijd ook altijd zijn rapport krijgt..

Wat doe jij eigenlijk met je rapport?  Laat je het gewoon zien aan je ouders? Of bespaar jij de consequenties die afhangen van het rapport en verstop je hem zo slim mogelijk?

Gepubliceerd op 8 maart 2011
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Ik krijg geen rapporten meer omdat ik in 3vmbo zit en dat dus deels meetelt voor mn examen maar ik krijg elke laatste vrijdag van de maand een cijferoverzicht, en dat geef ik wel gewoon, ze kunnen het anders toch wel teruglezen op magister en ze weten ook wel dat ze bij bepaalde vakken geen 7+ hoeven te verwachten van mij.......

11 jaar geleden

I.

I.

Ik heb één keer een rapport niet laten zien, in de vijfde klas. Hehe, ik had toen een 3.6 op geschiedenis gehaald die ik niet kon herkansen, en dát hoefden mijn ouders niet te weten. Overigens deed ik de rest van het jaar keihard mn best op geschiedenis, waardoor ik uiteindelijk aan het einde gewoon mijn rapport kon laten zien, waar keurig een voldoende op stond. Mijn ouders zijn er nooit achter gekomen :').

11 jaar geleden

P.

P.

ik kan iedere keer zonder zorgen mijn rapport laten zien, ik heb namelijk alleen maar 7's, 8'ten en 9's!
dus dat is lekker rustig, als ik me ergens geen zorgen om maak, is het mn rapport wel!

als jullie domme mensen zo'n 'angst hebben voor het rapport' (wat een bull shit overigens) waarom leren jullie dan niet gewoon?
leer door het jaar wat beter en je hebt een keurig rapport om aan je ouders te laten zien.

als je bang bent, ben je dat zelf schuld! Ga hier dan niet zielig lopen zeiken en berichten lopen plaatsen dat iedereen 'angst heeft voor rapporten'

want dat is echt bull shit!

Piet.

11 jaar geleden

D.

D.

@Piet, mss is het wel gewoon zo dat sommige al kei hard leren voor bepaalde vakken en met moeite nog maar een 6 halen.
als ik eens uit mezelf een voldoende haal voor gym is dat echt een prestatie voor mij, terwijl een ander mss pas tevreden is bij een 9 of 10 voor gym.
soms heb je gewoon vakken die je niet liggen.

11 jaar geleden

N.

N.

@piet

dat is wel de meest zielige reactie die ik ooit gezien heb...
Is het wel eens bij je opgekomen dat er mensen zijn met dyslexie?
Persoonlijk heb ik ook nergens last van en hoef me geen zorgen te maken om m'n rapport, maar om mensen die dit wel moeten doen dom te noemen getuigd niet van een bijzonder hoge intelligentie.

ps: "als je bang bent, ben je dat zelf schuld!"
weet je zeker dat je goede cijfers haalt voor Nederlands?

11 jaar geleden

E.

E.

@nina
Het is niet zo hoor dat mensen met dyslexie sowieso lagere cijfers halen, tegenwoordig wordt daar in de normering rekening mee gehouden.
Daar komt nog bij dat ouders dat dan weten, dus lijkt het me vrij redelijk dat een ouder niet boos wordt op een kind met dyslexie die een 6 voor nederlands heeft he
je mag die mensen inderdaad niet dom noemen,
maar grotendeels zal het wel hun eigen schuld zijn.


& dit artikel vind ik veel te algemeen, met 'iedereen' is bang, en vreselijk overdreven ook.

11 jaar geleden

I.

I.

Zeg Piet, wat ben jij een gluiperige egotripper zeg! -sorry, het moest er gewoon uit, maar de toon waarop je dat bericht schreef staat mij niet aan- Er zijn genoeg mensen die hard blokken voor een toets en dan een 3 halen ofzo, bijv. iemand die dyslectisch is en al zijn extra tijd hard nodig heeft op toetsen! En er zijn ook gasten die hartstikke hoogbegaafd zijn en die ook bang zijn voor het rapport.

11 jaar geleden

P.

P.

nou nou, een gluiperige egotripper ook nog wel! jij durft!!

wees nu eens even reëel, en ga na hoeveel mensen het jaar niet halen omdat ze het gewoon niet kunnen? Die kun je op één hand tellen! Geen probleem met die mensen, zij mogen zeuren en zeiken dat het niet lukt. Dan blijven ze zitten of gaan ze een niveau lager, vaak is dat nog het beste!
Maar 3/4 van alle zittenblijvers leert gewoon niet goed. Dan doen ze het 1e trimester niets en in het 3e trimester zeuren ze een beetje dat ze 4uur voor een toets hebben geleerd en nog een 3 hebben. VIND JE HET GEK ALS JE EEN HEEL TRIMESTER NIETS HEBT GEDAAN?
nou, dan zou ik ook niet veel hoger halen als een 3!

en voor de mensen met dyslexie: in mijn klas hebben 2 kinderen dat, ze krijgen 10 minuten extra tijd (die één ervan niet eens nodig heeft) en ze hoeven ook nog niet alle opdrachten te maken. En ik heb nog nooit iemand met dyslexie horen zeggen dat hij/zij daardoor voor alle vakken onvoldoende staat, misschien lijdt zijn punt voor Nederlands eronder, maar je kunt me echt niet wijsmaken dat dat de reden is voor 4en bij wiskunde, aardrijkskunde, natuurkunde, geschiedenis, maatschappijwetenschappen etc. etc.

als je het echt niet kunt; pest je dan zelf niet langer en doe gewoon een jaartje over of ga een niveau terug, nu klinkt het niet leuk, maar dat ik uiteindelijk wel de beste oplossing!
Voor alle anderen: ZEIK NIET, EN DIE TIJD DAT JE HIER MIJ GLUIPERIGE EGOTRIPPER NOEMT KUN JE IN JOUW GEVAL BETER BESTEDEN AAN SCHOOL!

11 jaar geleden

D.

D.

@piet,

mensen met dyslexie kunnen bij andere vakken weldegelijk moeite hebben...
de teksten voor Aardrijkskunde en geschiedenis etc. zullen ook gelezen moeten worden....

11 jaar geleden

E.

E.

@Duckdoggy:
mensen met dyslexie kunnen gewoon goed leren hoor, het gaat meer om het schrijven van een woord, letters door elkaar halen, en het lezen gaat vaak langzamer
maar voor vakken als aardrijkskunde maakt spelling enzo helemaal niet uit, meer tijd wel en die krijgen ze ook

11 jaar geleden

J.

J.

Ik weet niet hoe het met de rest van Nederland zit, maar op mijn school heeft de hedendaagse technologie uitkomst geboden: Magister.

Elk schooljaar krijgen we aan het begin inloggegevens thuis gestuurd, ik en mijn ouders, en op die manier kunnen ze de cijfers in de gaten houden. Hierdoor zijn rapporten van beduidend mindere waarde geworden.

11 jaar geleden

J.

J.

@ Nina

getuigd met een d schrijven getuigt ook niet van bijzonder veel intelligentie. Bovendien was Einstein ook dyslectisch haha.

11 jaar geleden

U.

U.

dit is zooo voor het magister-tijdperk geschreven (niet negatief bedoeld hoor!). ik poep meestal in mijn broek als ik om de twee weken weer een s op magister kijk.

11 jaar geleden

M.

M.
@UnlimitedUAV:
Wij mogen ook 'genieten' van het Magister-systeem op mijn school. Vooralsnog is het rapport wel erg zwart op wit. Het magister-systeem is op onze school niet zo top (cijfers die missen, verkeerde cijfers,..)

11 jaar geleden

G.

G.

leuk stukkie mel!

ik krijg geen rapport meer want ik zit in de zesde YEEAAAHHHH

11 jaar geleden

K.

K.

Ik vind rapporten niet erg, ik heb alles op Magister gezien. Ik vind Magister engerd dan een rapport xD scarry!

10 jaar geleden

A.

A.

Rapporten zijn overbodig geworden op onze school... Elk klein k*t-cijfer dat behaald wordt kan door mijn ouder teruggezien worden op Magister. Zo heb ik al gezeik in huis vóórdat de periode überhaupt eindigt. :

10 jaar geleden

E.

E.

@ Piet, heb jij een sociaal leven naast je studie ;)?

10 jaar geleden

A.

A.

@Piet
@Nina
@Eefie

Er zijn inderdaad gewoon mensen die men ongelooflijk veel moeite een vijf halen. Die zitten bijvoorbeeld elke dag een uur aan hun Latijn en halen vervolgens alleen 4,7ens ofzo.

Zoals ik.
En dat is niet echt leuk... Ik laat mn rapport wel zien aan mijn ouders, die zeggen toch niet dat ik vreselijk bezig ben ofzo.
En als je heel slecht bent in een vak -of meerdere- kan je ook proberen voor andere vakken negens te halen, dat compenseert die onvoldoendes dan :)

10 jaar geleden

A.

A.

Wat een onzin wie is er nu bang voor zn rapport
het is maar een papiertje
mn ouders kunnen trouwens ten allen tijde mn cijfers bekijken alles staat online

10 jaar geleden

I.

I.

Vroem vroem, ik rij in jou!

10 jaar geleden

S.

S.

Ik vind de reactie van Piet wel erg overdreven, jij doet veel aan school, jou keuze, jij kunt niet op andere mensen kwaad worden aangezien zij andere prioriteiten stellen, en bovendien, als je vindt dat zij zeiken, waarom lees je dit soort bloggen dan uberhaupt? En als mensen deze tijd aan het lezen van dit blog willen besteden, so what? Jij wordt er toch niet beter of slechter van na het plaatsen van zo'n haat - bericht?

10 jaar geleden

S.

S.

Bovendien zijn ook onvoldoendes bij andere vakken te verklaren, wat dacht je van dyscalculie, en sommige mensen hebben er ontzettend moeite mee lange teksten in zijn of haar hoofd te stampen, er zijn echt wel redenen waarom sommige mensen voor bepaalde vakken slechte cijfers halen, het is echt niet zo dat mensen alleen maar slecht leren.
Ik zit bijvoorbeeld op vwo, maar heb ontzettende moeite met economie, het vak ligt mij gewoon niet, maar aangezien scheikunde mij ook niet ligt moest ik een keuze make

10 jaar geleden