Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

PvdA grootste bij scholierenverkiezingen

PvdA grootste bij scholierenverkiezingen

De favo partij van middelbare scholieren is de Partij van de Arbeid (PvdA). Dat blijkt uit de scholierenverkiezingen die onder 436 scholen gehouden werden. De PvdA kreeg namelijk 22% van alle stemmen.

De VVD volgde met 18% van de stemmen en op de derde plek stond de PVV. Zij kregen 13% van de stemmen. In totaal stemden er 117.650 scholieren de afgelopen paar dagen.

Goeie voorspelling

Op plek 4 en 5 was het nog spannend: D66 (10%) won met een klein verschil van de Piratenpartij (9%). Tijdens de uitreiking op dinsdag 11 september waren er vijftig leerlingen aanwezig. Zij stelden de politici die ook aanwezig waren nog even wat lastige vragen.

Dit jaar was alweer de 20e editie van de Scholierenverkiezingen. De verkiezingen zijn schaduwverkiezingen: dat houdt in dat de stemmen niet voor 't echie zijn. Opvallend is dat de uitslag van deze verkiezingen vaak wel een 'graadmeter' is voor de echte verkiezingen. In 2010 'voorspelden' scholieren ook dat de PvdA, de VVD en de PVV de grootste partijen zouden worden. Zullen ze dit jaar weer gelijk hebben?

Buitenlandse scholen

Dit jaar deden ook vijf Nederlandse scholen in het buitenland mee aan de Scholierenverkiezingen. Namelijk in Aruba, Curaçao, Mallorca, Bali en in Frankrijk. Omdat de verkiezingen gewoon digitaal ingevoerd mogen worden, is dat 'n makkie voor die scholen.

Basisscholieren konden ook stemmen. Speciaal voor hen werden dit jaar voor de 3e keer de Kinderverkiezingen gehouden. Ook hier was de PvdA trouwens favoriet. 

Of de scholieren dit jaar weer beetje gelijk hadden, moeten we nog maar zien. Wie denk jij dat er veel zetels gaat scoren?

Gepubliceerd op 11 september 2012
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.