Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

Pride: hartverwarmende homo's

Pride: hartverwarmende homo's

Door Lotte

Al bijgekomen van de legendarische, tien-minuten-durende, lesbische seksscène in die Franse film van laatst? Fijn hè, dat dat kan. Fijn dat wij in een land wonen waar de president niet gelijk boos met z'n knuistje gaat zwaaien.  Nu is er - hoera! - weer een nieuwe film in de bioscoop waarin homo's en lesbiennes de hoofdrol spelen. En geloof me, de film is hartverwarmend.

Guttegut, wat zijn er tegenwoordig toch veel films in de bioscoop! Gelukkig is Lotte er om je de helpende hand te bieden: elke maand kiest ze er twee uit om te checken of het je zuurverdiende geld waard is. Deze week de Britse feelgood-film Pride.

Pride speelt zich af in Engeland anno 1984. Een groepje politiek betrokken, extreem leuke, Londense homo-jongeren besluiten op te komen voor de mijnwerkers. Kut-premier Margaret Thatcher zit namelijk flink op ze te haten: ze heeft besloten dat de mijnen moeten sluiten, ondanks honderden protesten. Precies zoals men haat op de homo-jeugd, vindt de homoseksuele Mark. Daarom bedenkt hij de groep 'Lesbians and Gays Support the Miners', een soort goed doel om de mijnwerkers te steunen. 

Eén dorpje accepteert het aanbod van de LGSM-groep. Eenmaal aangekomen in het gat in Wales, moet men een klein beetje aan ze wennen, maar al snel is het conservatieve dorpje verknocht aan het excentrieke stel goedzakken.

Conservatief

In de film moet je af en toe even slikken: het ging er dertig jaar geleden namelijk niet zo leuk aan toe. Mensen roepen zomaar 'Smeerlappen!' en 'Brand in de hel!' naar de homojongeren, slaan een lieve, zachtaardige homojongen in elkaar en gooien vuurwerk bij hun huizen naar binnen. 

En hoewel ik in de lekker conservatieve Bible Belt woon en hier in Ermelo uit de kast komen nog steeds niet extreem gemakkelijk is, wordt het steeds beter. Je hoeft je gelukkig steeds minder te schamen voor je 'vreemde' geaardheid. En dat lesbiennes en homo's steeds vaker de hoofdrol spelen in films, is een fantastisch goed teken van vooruitgang.

Facking trots

De vriendschap tussen de twee zó verschillende groepen mensen is hartverwarmend. En dat is waar de film in wezen over gaat: hoe twee bevolkingsgroepen voor elkaar opkomen, hoe ze ontdekken dat de mens in feite hetzelfde is, etc. Maar! Heet de film How they discover that every human is the same? Neen. De film heet Pride, en niet zomaar.

Want hoe vaak er ook 'Pervert!' geroepen wordt, hoeveel onredelijke tegenslagen de groep ook te verwerken krijgt, de vrienden laten hun hoofd niet hangen. Integendeel! Ze gaan extra loesoe op een bekrompen dansfeest in Wales, ze roepen extra hard om gelijkheid en genieten gewoon intens van alle dingen in het leven die wél positief zijn. Ze laten zien dat je geaardheid verre van iets is om je voor te schamen. Pride!

Dikke vette ZIEN 
Deze film heeft alles wat een film moet hebben: hij is grappig, ontroerend, goed geacteerd en kent een verschrikkelijk goede boodschap. Bovendien is dit óók een van de eerste films waarin homo's en lesbiennes niet alleen de hoofdrol spelen, maar waar ze ook nog eens de helden van het verhaal zijn. En dat is vooruitgang waar we met z'n allen, 
gay or straight, ook flink trots op mogen zijn. Honderd procent zien! 

Gepubliceerd op 29 oktober 2014
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.