Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Presentatoren Tim en Nicolaas stonden 100 dagen voor de klas: 'ik had het echt onderschat'

Soms vergeet ik dat leraren mensen zijn. Dan kom ik ze tegen in de supermarkt en moet ik altijd even twee keer kijken. In het programma 100 Dagen voor de klas laten presentatoren Nicolaas Veul en Tim den Besten zien dat leraren zeker mensen zijn: ze geven, zonder opleiding en met alleen een korte crash-course, 100 dagen lang les aan leerlingen van alle niveaus. Ik interviewde hen, via Facetime, en vroeg hen hoe dat ging. 

Als een zogenoemde 'buitengewone stagiair' gingen ze aan het werk op een middelbare school in Lelystad. Nicolaas gaf maatschappijleer en geschiedenis aan gymnasium- en vmbo-leerlingen, Tim Nederlands op het vmbo.

De VPRO-presentatoren wilden met de serie laten zien hoe het lerarenvak onder druk staat. "Zeker ook nu, in tijden van corona, moeten leraren op zoek naar nieuwe manieren om er toch voor jullie te zijn", voegt Nicolaas toe. "Leraren hebben een passie en je kan zien dat ze, zelfs in tijden van crisis, alles op alles te zetten om die passie achterna te gaan."

Ik dacht dat ik er heel goed in zou zijn, maar het past helemaal niet bij mijn karakter

Hoe is het om leraar te zijn?

Tim leek het heel leuk om leraar te zijn. "Als ik niet de media in was gegaan, dan zou ik misschien leraar zijn geworden." Maar leraar zijn is zwaar, ontdekte hij. Zo vrolijk en melig als Tim tijdens het grootste deel van het interview was, zo was hij ook voor de klas. "Ik dacht dat ik er heel goed in zou zijn. Ik hou van kinderen enzo, maar het past helemaal niet bij mijn karakter. Ik ben helemaal niet geconcentreerd genoeg, en veel te fladderig." 

Nicolaas was een heel ander type leraar. "Ik heb mezelf eigenlijk aangenaam verrast", vertelt hij. "Ik had het heel goed voorbereid, maar ik was voor de klas super stug en streng. Het werkte wel, maar was heel naar."

Er waren vaak schunnige grapjes, waar ik gevoelig voor ben, maar je mocht niet lachen

Afleiden

"Als leerling wil je de leraar afleiden", vertelt Nicolaas. Dat herkent hij wel, zo was hij vroeger ook, maar het levert wel lastige situaties op. "Er was bijvoorbeeld  een jongen die een goudvis uit zijn tas haalde en zei: die is voor Kevin, want hij is jarig." Nicolaas vertelt dat hij toen voor Kevin wilde gaan zingen met de hele klas, maar hij was helemaal niet jarig. "De hele klas moest lachen en ik zag dat ze achterin alweer op hun telefoon gingen. Toen was ik weer zo'n sukkeltje."

Beide dertigers vertellen hoe zwaar het is dat je als leraar niet mag lachen om grappen van leerlingen. "Er waren vaak schunnige grapjes, waar ik gevoelig voor ben, maar je mocht niet lachen", zegt Tim. 

Mooie momenten

"Maar er waren ook genoeg mooie momenten", gaat Tim verder. "Je ziet bijzondere, slimme en gedreven leraren rondlopen. Mijn beeld van hen is echt veranderd: ik kreeg nog veel meer respect voor ze."

Ook met de leerlingen waren er mooie momenten. Zo kreeg Nicolaas allemaal cadeaus van leerlingen. "Ik kreeg een foto met allemaal stickers, en ook van een twaalfjarig meisje van het gymnasium een 'homodoosje'. Ze wilde me eigenlijk bedanken dat ik gay was, omdat het haar hielp om uit de kast te komen."

Eigen middelbare school

Hoewel er veel is veranderd, vooral op het gebied van sociale media, is nog veel op de middelbare school hetzelfde, volgens de presentatoren. Tim zat op het vmbo en was, naar eigen zeggen, 'niet zo'n goede leerling'. Hij herkende zich erg in de leerlingen die hij lesgaf. "Een puber is een puber", zegt hij. "Met dezelfde dromen en ideeën, en dezelfde angst om hun kwetsbaarheid te tonen."

Nicolaas, die in zijn puberteit veel moeite had met zijn homoseksualiteit en veel blowde, vertelt ook dat hij zich erg herkende in de leerlingen die hij lesgaf. "Je realiseert je toch weer: pubers zijn echt mensen in ontwikkeling, die zo onaardig tegen elkaar kunnen zijn."

De presentatoren kijken met plezier terug op hun avontuur. "Ik weet niet of ik iets anders zou doen, achteraf",  vertelt Nicolaas. "Het is echt een vak apart, iets dat je niet zomaar leert." Tim knikt: "dat had ik echt onderschat."

Het programma 100 dagen voor de klas is vanaf donderdag 16 april elke week om 20.50 uur te zien op NPO3.

Gepubliceerd op 15 april 2020
ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.