Praat met mensen die je niet kent

Praat met mensen die je niet kent

Door Wu-Ji

Een gesprek aangaan met vreemden: voor velen klinkt dat als een hel. Elke dag passeren we zoveel mensen op straat, allemaal zonder een enkel woord tegen elkaar te zeggen. Toch is het stiekem best leuk om met iemand te kletsen die helemaal niks over je weet.

Uit onderzoek van de University of Chicago blijkt dat we allemaal met onbekenden willen praten. Alleen durven we dat niet, omdat we ten onrechte aannemen dat anderen niet geïnteresseerd zijn in contact.

Praten met vreemden

In de meeste gevallen zijn mensen erg blij als je ze benadert voor een gesprekje, zo blijkt uit het eerdergenoemde onderzoek. Dat weet ik ook uit eigen ervaring. Samen met een vriend probeerde ik rond zonsondergang een kampvuurtje te maken in een park, als een veertigjarige stel aan ons vraagt of wij bij hun kampvuur willen zitten. We accepteren het aanbod (want waarom niet?) en komen erbij zitten. We stellen onszelf voor aan elkaar en praten over ons leven.

Wanneer je nieuwe mensen leert kennen, voelt het net alsof je een nieuw boek openslaat en een verrassend verhaal leest. We hebben het over onderwerpen waarvan ik dacht dat ik er nooit uitgebreid over kon praten, zoals ontwikkelingen in de luchtvaart, soorten yoga en Italië. Achteraf vind ik het een erg waardevol gesprek, vooral omdat ik er veel uit leer. De veertigjarigen hebben al veel meegemaakt in hun leven en delen hun ervaring en advies. Dit zijn dingen die je niet meekrijgt van je vrienden op school tijdens de pauze.

Nieuwe inzichten

Een ander goed voorbeeld van praten met vreemden gebeurt voor mij in de bus. Op een schoolreis naar Parijs zit ik op de terugweg naast een klasgenoot met wie ik nauwelijks omga. Gedachten als 'oh nee, zij is zo anders dan ik, we hebben dus niks om over te praten. Dit wordt busreis met zeven uur lang stilte' komen in mij op. Wat blijkt: juist omdat wij zo erg verschillen, kunnen we overal over praten.

Zo klagen we een beetje over bepaalde zaken in ons leven. Ook discussiëren wij urenlang over de filosofie achter geluk - ook een onverwacht onderwerp. Na de lange busreis heb ik hoofdpijn gekregen van het harde denken, maar ik ben vooral blij dat ik weer een klasgenoot beter heb leren kennen én dat ik weer nieuwe inzichten heb opgedaan.

Omarm het onverwachte

Kortom, gesprekken voeren met vreemden is goed voor je. Je leert nieuwe mensen kennen die allemaal een eigen verhaal hebben. Ook ga je nadenken over onderwerpen die jou nog nooit bezig hebben gehouden. Maar wat ik het geweldigste vind aan praten met onbekenden, is dat je meestal een fijn gevoel krijgt na het gesprek. Misschien ontstaat het doordat je iets nieuws hebt geleerd, misschien omdat je geïnspireerd bent geraakt of puur omdat je met een vreemdeling durft te praten. In ieder geval, vergeet de stranger danger die ons altijd al is aangeleerd. Het is tijd om het onverwachte te omarmen en te genieten van gesprekken die gaan over overal en nergens. Vraag jezelf eens af: wanneer is het laatst dat ik met vreemden heb gekletst?

Gepubliceerd op 21 september 2023
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.