Poll: 9 procent scholen regelt bussen

Poll: 9 procent scholen regelt bussen

Door Kim

Hoe groot de staking woensdag wordt, hangt -volgens ons- af van de steun van de scholen: als zij mee gaan helpen om hun leerlingen naar Amsterdam te krijgen kan het wel eens érg gezellig worden. Volgens onze poll organiseert 9% van de scholen zelfs bussen.

Scholieren.com peilt de temperatuur bij 4 scholen die we onlangs nog aan de lijn hadden. "Toen die leerlingen van de bewijs-eis hoorden, trokken ze zich massaal terug."

Gereformeerde Scholengemeenschap: "Wij zijn verontwaardigd!"

Op de SGR in Rotterdam (waar een zestienjarige lesgeeft) mogen leerlingen gerust staken, maar alleen als hun ouders het daarmee eens zijn. Conrector Erik Harink legt ons uit: "We begrijpen het idee achter de staking heel goed, we zijn zelf ook verontwaardigd over de nieuwe norm, die echt compleet uit de lucht kwam vallen."

Maar staken mag alleen met een briefje dus. "We willen wel voorkomen dat het een vrije middag wordt voor leerlingen, ze moeten wel serieus met hun ouders hebben overlegd en ook echt gáán."

Erg veel briefjes zijn er nog niet ingeleverd, dus Harink verwacht nog geen lege lokalen woensdag. "We hebben een beetje gepeild, maar tot nu toe is het nog niet zo'n item onder scholieren. Naar dat kan uiteraard ineens nog komen, dat zou me niks verbazen."

Luzac: leerlingen hebben 1600-urennorm

De Luzac-scholen (die superdure, van die ontruiming laatst) hebben geen speciale stakingsregels, omdat directeur Kempink denkt dat dat helemaal niet hoeft. "Ik heb leerlingen er nog niet veel over gehoord, zoiets speelt niet bij ons. In het reguliere onderwijs misschien wel, maar onze scholieren zitten hier sowieso al veel meer dan 1040 uur per jaar," legt hij ons telefonisch uit.

En inderdaad: de gemiddelde Luzaccer zit dagelijks van 9 tot 5 op school, dus in totaal maar liefst 1600(!) uur. Grijpen ze dan niet juist hun kans voor een keer een vrije middag? "Nee hoor, dat denk ik niet. Op het Luzac weet je dat je er zit om hard te werken. Dan heb je een andere instelling, dan ga je niet staken."

Revius Lyceum Doorn: alleen staken als je demonstreert

Op het Revius Lyceum in Doorn (winnaar NK Debatteren voor Scholieren) mag je best staken, maar alleen als je écht naar de demonstratie op het Museumplein gaat. Suzanne Hoek van het secretariaat vertelt ons: "Leerlingen moeten vooraf een ondertekende brief van hun ouders inleveren waarin die toestemming geven, én achteraf een bewijs inleveren dat ze bij de staking zijn geweest. Een stempel van het LAKS of een treinkaartje bijvoorbeeld."

Maar slechts weinig leerlingen zijn serieus van plan om te gaan demonstreren, heeft ze al gemerkt. "Er is vorige week heel erg gefraudeerd: leerlingen die gingen ouderhandtekeningen vervalsen om lekker een middagje vrij te regelen." Toen die leerlingen van de bewijs-eis hoorden, trokken ze zich massaal terug. Meer dan de helft zei dan: 'oh nee, laat maar, we wilden toch niet gaan'," lacht Suzanne.

ISW Gasthuislaan: "Wij hebben geen ophokuren"

"Onze scholieren kennen helemaal geen ophokuren," vertelt Cees van der Pol, adjunctdirecteur van ISW Gasthuislaan in 's-Gravezande én onze professionele boekverslagenschrijver. "Wij komen altijd ruim aan die norm en hoeven scholieren nooit zelfstandig te laten werken met een surveillant." Niet alleen door 'echte' lesuren, want ook culturele activiteiten tellen mee als uren.

Cees vreest geen lege klassen woensdag. "Ik verwacht eigenlijk dat er bijna niemand gaat staken. Het mag wel hoor, als ze als minderjarigen toestemming van hun ouders hebben. Maar staken om iets wat ze helemaal niet kennen? Dat lijkt me niet."

Streng

Hoewel dus uit onze poll blijkt dat zo'n 10% van de scholen bussen regelt, en 6% op een andere manier stimuleert dat de leerlingen naar de staking gaan, hebben wij zo'n school nog niet gesproken.

Of het speelt, of ze zijn behoedzaam: gaan ze écht staken, of gewoon lekker een extra middagje verlost van school? Tijd voor een nieuwe poll.

Gepubliceerd op 19 december 2011
ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

REACTIES

C.

C.

Haha mijn school!
Geniaal! Maar ik ben zon braaf meisje die toch niet gaat staken (A)
Revianen FTW!
xX

12 jaar geleden

T.

T.

Heb op Revius nog niemand gesproken die ging staken.
Het leeft helemaalt onder de scholieren.

12 jaar geleden

T.

T.

edit vorige reactie:
het leeft helemaal niet

12 jaar geleden

W.

W.

ISG Gasthuislaan? Ik neem aan 't ISW Gasthuislaan. Wat ze daar wel hebben: Opvanguren ;) Iig, op onze ISW wel!

12 jaar geleden

K.

K.

@ Wouter: oeps, aangepast! Dank voor de tip. Wat die opvanguren betreft: vind je dat dan erg? Die heb je toch op elke school wel, daar ontkom je toch niet aan?

12 jaar geleden

S.

S.

Ik zit op gsr, maar tegen mij hebben ze niet gezegd dat ik een briefje moest inleveren dus dat wordt een vrije middag

12 jaar geleden

K.

K.

Klopt, wij zijn de allereerste brengers van dit nieuws. Vandaag zal t ook op de website van GSR R'dam verschijnen.

12 jaar geleden

C.

C.

als ik ga staken krijg ik een 1 voor mijn SE, :s

12 jaar geleden

D.

D.

haha ik heb me aangemeld om te gaan staken, maar ik blijf gewoon de hele dag thuis WTF onze leraren raden ons gewoon aan om thuis te blijven

12 jaar geleden

A.

A.

Ik ben gewoon naar school gegaan, alsof wij nog iets doen in de laatste paar dagen voor de kerstvakantie. Je mocht bij ons gaan staken, maar dan moest je dus wel naar Amsterdam, niet dat veel leerlingen het gedaan hebben. Onze school heeft een aantal leerlingen opgebeld, en die moesten als de wiedeweerga weer naar school toe komen.

12 jaar geleden

Y.

Y.

Leuk om deze foto nog eens tegen te komen van de groep van het Dalton colleg. (Foto bovenaan de pagina, van 21 dec 2011 in Amsterdam)
Heel blij dat k bij deze herinnering nu ook weer n foto heb! Thanx

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.