Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Peuzelpauze: Valentijnssoezen

Peuzelpauze: Valentijnssoezen

Valentijnsdag komt er weer aan. En dat is de meest romantische, maar ook de meest depressieve feestdag van het jaar. Want je hebt of een date-dag met je love, of je houdt in je eentje een netflix-marathon in je onesie, omdat je nog steeds single bent. Daarom heb ik dit recept voor je: of je maakt ze samen met of voor je vriend(innet)je, of voor jezelf om ze vervolgens in één keer naar binnen te werken. Altijd prijs.

Moeilijkheidsgraad | ***

Boodschappenkosten | ± 10 euro per portie van 20 soezen

Afwas | Veel

Bereidingstijd | Ruim 2 uur

Ingrediënten

  • 250ml melk

  • 100g (room)boter (geen smeerboter!)

  • 2 zakjes vanillesuiker

  • snufje zout

  • 150g bloem

  • 5 kleine of 4 grote eieren

  • 250ml slagroom

  • 1 blikje vlaaifruit aardbei of een pot aardbeienjam

  • Reep chocolade

  • Hartjesstrooisels


We beginnen met het soezendeeg. Gooi allereerst de melk, de boter, één zakje vanillesuiker en het zout in een ruime pan en zet het op vuur. Weeg nu de bloem af in een apart bakje. Roer dan (met een houten lepel) het melkprutje door totdat de boter geheel gesmolten is. Laat het dan koken, maar blijf er wel bij! Als de melk namelijk helemaal omhoog schuimt, moet je de bloem er meteen bijgooien. Het is belangrijk dat je het hele bakje bloem in een keer leeggooit en dan gelijk begint met roeren, dan is de kans op klonten het kleinst.

Blijf roeren totdat je denkt dat je de pan nooit meer schoon krijgt. Er ontstaat een witte aanslag op de pan en het deeg is een bal geworden. Gooi de bal deeg dan in een beslagkom en laat even afkoelen. Na ongeveer een kwartiertje kan je weer verder. Verwarm dan ook je oven voor op 200 graden.

Nu gaan de eieren door het beslag heen. Roer (weer met die houten lepel) de eieren één voor één door het bloem-melkbeslagje. Elke keer als je er een ei doorheen roert denk je waarschijnlijk: hoe gaat dit in godsnaam ooit nog iets worden? Maar geloof me: roer nog even door en het deeg wordt weer een geheel!

Als alle eieren er doorheen zitten, doe je het in een spuitzak. Pak nu een met bakpapier beklede bakplaat en spuit er hoopjes op. Geen spuitzak? Gebruik dan twee lepeltjes. Maak ze ongeveer zo groot als het rondje dat ontstaat wanneer je je duim en wijsvinger tegen elkaar houdt. Maak je ze groter, dan is de kans op instorten aanzienlijk groter.

Bak de soezen 20 minuten, maar let op! Dit is het moeilijkste deel van het recept. Bij mijn oven werkt dit het beste: soezen in de oven, timer op 10 minuten. Na 10 minuten de ovendeur op een kiertje door er een pollepel tussen te steken (hou de temperatuur wel op 200 graden). Zet 10 minuten daarna de oven uit en doe de deur dicht. Laat de oven nu afkoelen tot ongeveer 60 graden en haal dan je soezen eruit. Als het goed is storten ze nu niet in!

Tijdens het bakken kan je alvast aan het voorbereiden van de decoratie beginnen. Smelt de chocolade door een pannetje water op te zetten, met daarop een kom met stukjes chocolade. Klop ook de slagroom en roer daar het vlaaifruit (of de jam) en één zakje vanillesuiker doorheen. Snijd de aardbeien in het vlaaifruit nog wel even iets kleiner; anders passen ze niet door de spuitzak! Doe de slagroom in een spuitzak of een plastic zakje waar je een klein puntje van afknipt.

Tijd voor de decoratie: snij de soezen open aan de zijkant, daar zit vaak al een dun stukje deeg. Steek de (geïmproviseerde) spuitzak in het ​soesje en spuit hem vol. Neem daarna een lepel gesmolten chocola waarmee je heen en weer over het soesje gaat, waardoor er een ontzettend professioneel uitziend patroontje ontstaat. Gooi er dan nog hartjes overheen en tada! Klaar zijn je Valentijnssoezen!

Disclaimer: wil je dit maken voor je allereerste date? Probeer het van tevoren dan wel een keer uit of zorg dat je nog iets achter de hand hebt! Elke oven is anders en als het niet precies goed is zijn ze misschien niet gaar of helemaal ingezakt, en dat zou zonde zijn.

Gepubliceerd op 3 februari 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.