Opmerkingen die je hoort als je een tussenjaar neemt

Door Lisa

Een tussenjaar. De een kiest er voor omdat hij geen enkel idee heeft welke studie het nou moet worden, de ander loopt al jaren rond met het idee van een wereldreis en kan die droom nu eindelijk waar maken. Waarom je het doet is voor iedereen anders, maar dat je het doet staat vast. Er is alleen een klein probleem: op elke verjaardag, bij ieder gesprek of wat dan ook, worden weer dezelfde opmerkingen om je oren geslingerd. 

'Ik ken ook iemand die dat gedaan heeft'
Gelijk nadat je hebt verteld dat jij een tussenjaar neemt begint er iemand over het feit dat ze iemand anders kennen die ook een tussenjaar heeft genomen. Op die saaie verjaardag begint je oudtante het levensverhaal van een studiegenoot te vertellen omdat die toevallig ook jaren geleden een tussenjaar nam en toen in Gambia is verongelukt. De rampscenario's rollen maar uit de monden van je familieleden. Het lijkt op dat moment net alsof een tussenjaar gewoon niet goed af kán lopen.

'Dat is mega duur!' 
Nederlanders blijven natuurlijk Nederlanders. Wanneer je net vol enthousiasme hebt uitgelegd dat jij volgend jaar nog even niet gaat studeren, wordt de opmerking dat een tussenjaar heel erg veel geld kost al op je afgevuurd. Zou je al dat geld nou wel uitgeven aan een jaartje niksen terwijl je ook nog je hele studie moet betalen? Natuurlijk kan een tussenjaar peperduur zijn, maar dat hoeft absoluut niet.  

'Dus je weet nog niet wat je wilt studeren?'
De meeste mensen gaan er gelijk van uit dat je absoluut niet weet wat je wilt gaan studeren. Dit kan zeker het geval zijn, wat helemaal niet erg is. Maar je kan natuurlijk ook een tussenjaar nemen omdat je er even een jaartje tussenuit wilt of je droom achterna gaat. 

'Je was zeker te laat met inschrijven'
Zeker wanneer je pas in mei definitief besluit dat je een tussenjaar neemt zal je deze opmerking krijgen. Iedereen ziet je nu aan voor de persoon die weer eens te laat was en daarom last-minute bepaalt om toch een tussenjaar te nemen. En mocht je nou echt te laat zijn geweest, no worries, een tussenjaar is alsnog hartstikke leuk en fijn.

'Straks ga je nooit studeren'
Bepaalde mensen verwachten dat wanneer je nu niet gaat studeren, je dat nooit gaat doen. "Straks wil je nooit meer terug naar school omdat je te veel uit het schoolritme bent geraakt" is dan ook een bekende uitspraak. Maar misschien heb je na een jaar juist weer heel veel zin om te studeren. Of kom je er in je tussenjaar achter wat je nou echt wilt gaan studeren. Hoe dan ook, de kans is nog steeds vrij groot dat jij na een jaartje geen school toch weer de schoolbanken in duikt.

Of iemand het nou dom, een verspilling van geld en tijd vindt of denkt dat je het einde van het jaar niet zal halen: dat maakt niet zo veel uit. Uiteindelijk is het helemaal jouw beslissing en als jij er achter staat moet je er vooral voor gaan. En ook als je er niet helemaal achter staat, moet je er maar het beste van maken. Jij zit tenminste volgend jaar even niet met je neus in de boeken.

 

 

Gepubliceerd op 2 februari 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.