Op je 17e hockeyen op de Olympische Spelen

Door Merel

De ene jongensdroom na de andere komt uit voor de zeventienjarige hockeyer Jorrit Croon. Nadat hij een half jaar geleden geselecteerd werd voor het Nederlands elftal, kreeg hij enkele weken geleden van zijn coach te horen dat hij mee mag naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deze zomer. "Het was zo ontzettend onverwacht!"

Als ik Jorrit spreek, is hij net teruggekomen uit Ierland. Daar heeft hij een paar dagen getraind, samen met de rest van het Nederlands hockey-elftal. Eerder dit jaar mocht hij ook al mee naar Brazilië en Argentinië. "Dat is natuurlijk heel leuk", zegt hij. "Zo zie je ook nog eens wat van de wereld."

In Rio zal hij deze zomer echter weinig tijd hebben om rond te kijken. "Vakantie zit er voor mij niet in dit jaar", lacht Jorrit. "Maar dat vind ik helemaal niet erg, natuurlijk."

Telefoontje

Als klein kind ging Jorrit al met zijn ouders mee naar de hockeyclub, en niet veel later werd hij zelf ook ingeschreven bij de Leiderdorpse Sportclub Alecto. Daar zoefde hij door alle jeugdteams heen, en op zijn 15e verhuisde hij naar HGC, waar hij in het eerste team terecht kwam. Ook mocht hij toen al bij de Nederlandse selectie spelen. Eerst nog even bij de -16, -18 en -21 selectie, maar ook dat duurde niet lang: eind 2015 kreeg hij, onverwachts, een telefoontje van Max Caldas, de bondscoach.

"Dat moment wilde ik altijd al eens meemaken", vertelt Jorrit. "Daar had ik al zo vaak over gedroomd, van jongs af aan. Maar ik had het nu totaal niet zien aankomen. Hij begon te vertellen over het trainingskamp in Argentinië en Brazilië, en toen zei hij: 'Heb je eigenlijk een paspoort? Want dan mag je mee'. Dat was zo bizar. Ik liep huilend en schreeuwend naar beneden."

Cruijff University

Veel vrije tijd heeft Jorrit sindsdien niet meer. "Ik train op maandag, dinsdag en woensdagochtend in Papendal, het nationaal trainingscentrum voor Olympische sporters in Arnhem. Op donderdagochtend sta ik om 8 uur 's ochtends op de club, en vrijdag train ik ook op de club, met krachttrainingen erbij."

Dat betekent ook dat hij niet veel tijd over heeft voor een studie. Jorrit studeert commerciële economie aan de Johan Cruijff University in Amsterdam, een speciale hbo-opleiding voor topsporters. "Het maakt daar niet zoveel uit als ik wat achterstand oploop", zegt Jorrit. "Ze zijn erg flexibel, en denken mee over hoe je sport kunt combineren met school. Eigenlijk zetten ze sport op één en studie op twee. Je moet wel gewoon alles halen natuurlijk, maar ik kan dus ook vijf of zes jaar over mijn opleiding doen." 

Presteren

En toen, na slechts een half jaar met het nationale elftal getraind te hebben, kwam het tweede grote telefoontje, waarin Jorrit te horen kreeg dat hij uitgekozen was om mee te gaan naar de Spelen. "Wéér een droom die uitkwam, en weer had ik het niet verwacht. Ik ben 17 jaar en heb slechts een half jaar ervaring; er waren honderdduizend redenen om mij niet te selecteren," zegt Jorrit. 

Maar hij mag mee, als jongste hockeyer in de geschiedenis van de Olympische Spelen. 24 juli vertrekt het team naar Rio de Janeiro, waar ze ruim een maand zullen blijven. Erg zenuwachtig lijkt Jorrit niet te zijn. "Ik vind een beetje druk wel lekker. Dan is mijn drang om te presteren ook hoger. Maar verder hou ik me er eigenlijk niet zoveel mee bezig. Het moet ook niet de overhand krijgen. Je moet gewoon lekker spelen, genieten en hard werken, dan komt het vanzelf wel goed."

De volgende droom voor Jorrit? "Een medaille halen op de Spelen natuurlijk. En daarna wil ik gewoon nog een keer gaan, en nog een keer, en nog een keer. Zo veel mogelijk winnen, en mezelf blijven ontwikkelen. Ook naast het hockey. Als mens."

Gepubliceerd op 23 juli 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.