Het ontbijt als strijd

Martijn

Veel scholieren hebben moeite met het binnenkrijgen van hun ochtendmaal, terwijl er altijd wordt gezegd dat dit de belangrijkste maaltijd van de dag is. Is het erg als je ‘s morgens bijna niets lust? En hoe zorg je ervoor dat je het ontbijt makkelijker naar binnen schuift?

Een tijdje terug schreef ik over mijn eetprobleem. Dat is nu grotendeels verholpen, maar het ontbijt blijft een ding. Van alle maaltijden eet ik ‘s ochtends het minst. Laatst hoorde ik een leerling zeggen dat zij ‘s ochtends ook niet goed kon eten. Na een kleine rondvraag bleek dit bij meerdere klasgenoten een probleem te zijn. Bijvoorbeeld bij Nick (19). Hij heeft ‘s ochtends vaak geen honger en vindt het dan ook zonde om vroeg zijn bed uit te komen voor het ontbijt. Nick heeft wel een vermoeden waardoor het komt: "Ik kom ‘s avonds vaak pas laat thuis na het sporten of werk. Hierdoor eet ik pas na negenen. Als ik dan ‘s ochtends opsta, zit ik nog vol."

Belangrijk?

Alle jongeren die aangaven weinig binnen te krijgen 's ochtends geven aan dat ze geen hinder ondervinden van hun karige ontbijt. Op een rommelende maag na, wat vooral strontvervelend is tijdens toetsen, herken ik mijzelf hier wel in. Toch is de algemene opvatting dat een ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, niet uit de lucht gegrepen. De ochtendmaaltijd draagt er onder andere aan bij dat je je de rest van de dag beter kan concentreren. Dat is op school natuurlijk cruciaal. Het kan het verschil maken tussen nét wel of nét niet de aandacht vasthouden tijdens die lange luistertoets.

Te vroeg voor brood

Het is verstandig om de ochtend te beginnen met (volkoren)brood, zo zegt het Voedingscentrum. Brood eten is echter juist het probleem, zeggen Noëlle (17) en Demi (18). "Brood krijg ik in de ochtend echt nog niet binnen,’’ zegt Noëlle, ‘’dus neem ik twee plakken peperkoek." Demi knikt instemmend. "Ik kon eerst ook geen brood eten in de ochtend."

Tips

Gelukkig geven het Voedingscentrum en andere sites enkele tips voor de mensen die ‘niet zo’n ontbijter’ zijn. Als brood te zwaar is voor de ochtend dan kun je yoghurt met muesli of fruit proberen. Dat is een lichtere maaltijd en daardoor makkelijker te verorberen. Logischerwijs wordt ook aangeraden om een kwartier eerder op te staan. Ik weet echter uit ervaring dat meer tijd niet automatisch zorgt voor meer honger.

De tip die mij het meest geholpen heeft: zet de radio (of een podcast, playlist etc.) aan tijdens het ontbijt. Ik hoor liever een leuk radiogesprek dan mijn eigen eetgesmak. Soms zit ik zo lekker te luisteren dat ik amper gemerkt heb dat ik al een snee brood op heb.

Als je echt moeite hebt iets naar binnen te krijgen, dan raadt het Voedingscentrum aan om het ontbijt naar het werk (in ons geval dus naar school) mee te nemen, en daar een rustig moment te kiezen om alsnog te ontbijten. Dat kan lastig zijn, aangezien veel leraren al panisch worden als je een kauwgompje in je mond steekt. Een beetje begrip van docenten zou welkom zijn. De leerling die goed eet kan beter presteren, en dat kan de school alleen maar toejuichen, toch?

Verborgen probleem

 Ik vind het opvallend dat veel scholieren blijkbaar last hebben van dit ontbijtprobleem, terwijl er bijna niet over gepraat wordt. Niemand lijkt het erg te vinden dat het ochtendmaal zo’n struggle is. Zonde, vind ik, want een ontbijt is de basis voor een geslaagde schooldag. Het probleem helemaal doodzwijgen is gelukkig onmogelijk. Daar zorgen de rommelende magen wel voor.
 


 
Gepubliceerd op 7 maart 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.