Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Onrechtvaardige leraren

Onrechtvaardige leraren

Onrechtvaardigheid? Misschien gebeurt dat wel op elke plek waar 'posities' zijn. Iemand staat boven jou, en jij staat onder hem, en zo blijft dat. Veel kun je er niet tegen doen, hoe hard je 't ook probeert.

Later zal ons dit overkomen met ons en onze werkgevers, maar nu zitten we ook al in dezelfde situatie: onze 'werkgevers' zijn onze leraren. En die zijn echt niet altijd even rechtvaardig, helaas. Hoe hard je ook schreeuwt.

Laatst merkte ik het weer: ik zat in de les bij docent A. die een proefwerk opgaf voor in de Witte Week. Da's een week waarin er geen proefwerken afgenomen mogen worden. Dat is een officiële schoolregel en staat allemaal keurig netjes in het schoolbeleid gemeld. Fijn, dan weten leerlingen én leraren waar ze aan toe zijn. Toch?

Geen discussie

Omdat die regel zwart op wit staat, stak ik mijn hand op om docent A. daarop te wijzen. Maar nee, hij ging geen discussie aan. Als wij leerlingen ons niet aan de regels houden, krijgen we straf, maar een leraar mag daar blijkbaar gewoon van afwijken. "Zo is het nou eenmaal, zo kan het niet anders", zei hij, waarna hij nog iets mompelde in de trant van 'niet zo brutaal zijn'.

En BAM, daar had ik 'm: het stempel van 'brutale leerling'. Reken maar dat er in de volgende lerarenvergadering mijn 'brutale gedrag' wordt besproken. Met alle gevolgen van dien. Sterker nog: redacteur Meltem is al eens blijven zitten vanwege zulk 'brutaal gedrag' - en dat woord schrijf ik niet voor niets tussen haakjes. Als we leraren netjes op de regels wijzen, zijn we brutaal? Als een leraar ons op de regels wijst, is er niets aan de hand...

Prepare to die

Conclusie: bij sommige leraren kun je maar beter je lot accepteren en prepare to die. Steek je hand maar gewoon niet op. Ondanks de onrechtvaardigheid. Ik hul mezelf voortaan wat vaker in het stilzwijgen.

Maar wordt dat dan niet een soort gigantische misbruik van macht van die leraren? Ze weten dat ze iets kunnen flikken omdat er toch niet zoveel tegenin gebracht wordt? Zolang een klas het accepteert, blijft dat ook zo doorgaan. Maar wie riskeert op dat moment zijn 'reputatie' om als brutaal te worden bestempeld?

School wordt een heel stuk minder leuk zo. Om over mijn motivatie nog maar te zwijgen. Ik denk dat we met z'n alleen maar moeten vertrouwen op de goede, rechtvaardige leraren - want die zijn er vast nog wel. En later moeten we maar voor onszelf beginnen, in plaats van voor een werkgever te werken.

Gepubliceerd op 12 april 2011
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

Dat lukt je nooooit, Justine, je mond houden. Heel herkenbaar verhaal. Mijn vader zei altijd: er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.

11 jaar geleden

K.

K.

Hee, dat zei mijn vader nou ook altijd.

11 jaar geleden

L.

L.

Ik zelf heb op school ook een onrechtvaardige leraar Meneer B. Hij kijkt bij meisjes achter de BH en als je daar wat van zegt. Dan heb je de poppen aan het dansen, daardoor heb ik nu een 1! >:(

11 jaar geleden

A.

A.

kende we ook
maar ook leraren die je cijfer bepaalde met je BH maat. hoe groter hoe beter je cijfer(en als je inkijk had was de kans op een hoog cijfer nog groter)
of als je net een leraar had die je op de eerste dag al ruzie mee hebt omdat hij je gewoon dom weg niet aardig vind. Je wordt dan al meteen uitegsteurd als je ademde terwel andere gewoon door gingen met pennen gooien

11 jaar geleden

A.

A.

Jij zit duidelijk niet op het vmbo ;)

11 jaar geleden

K.

K.

welkom op het VMBO dit horen wij elke dag. in ieder geval bij ons we zijn brutaal, te luidruchtig, hebben geen respect en zijn dom

11 jaar geleden

N.

N.

Een beetje brutaal zijn mag best, dat is juist goed voor je! In dit geval was je zelfs nog netjes! .. bitches blijven bitches.. ook Menner A. verschrikkelijk type.

11 jaar geleden

S.

S.

docenten vinden alles brutaal, aleen al als je je vinger opsteekt tijdens een proefwerk, en zegt: 'dit hoefden we niet leren' sturen ze mij er al uit. en de hele klas praat dus dan ga ik maar ook praten, en wie krijgt de schuld? Ik!

11 jaar geleden

M.

M.

Erg leuk geschreven, Justine!

11 jaar geleden

D.

D.

Ach ach ach wat een gejank weer zeg. Buckle up and stop whining.
En als het je niet bevalt dan moet je maar opbokken!

11 jaar geleden

R.

R.

O.K.,hier kan ik dus niet tegen he.

omdat het je niet bevalt moet je maar opbokken,is een beetje erg negatief he?

dit gaat zo ongeveer op elke school zo maar alleen omdat iemand daar iets van zegt ''moet zij maar opbokken''?

graag wat meer uitleg want ik snap/kan er niet mee uit de voeten.

11 jaar geleden

S.

S.

Dus voortaan maar je mond houden als mensen onrechtvaardig bezig zijn, en dan vooral leraren, omdat je daar alleen maar slechter van wordt?

Als je een leraar op een vriendelijke manier, met een glimlach, wijst op het feit dat we - o sorry meneer- écht witte week hebben, zal er echt wel iets mee gedaan worden, zo niet door je mentor, coördinator.

Maar gewoon je mond houden is geen oplossing, voor geen enkel probleem in de wereld.

11 jaar geleden

D.

D.

@ Rabboud

trolololol

11 jaar geleden

E.

E.

@ Anoniem

Houd je bek over VMBO-T, VMBO-T ownt de school !

10 jaar geleden

V.

V.

Als een leraar onrechtvaardig is, wordt ik er alleen maar brutaler op.
Dankzij mijn klas is ooit een leraar ontslagen waarvan we vonden dat hij onrechtvaardig was.

10 jaar geleden

A.

A.

heb geen vertrouwnen =p

10 jaar geleden