Nyck de Vries (15), wereldkampioen karten

Naomi

Nyck de Vries is een jongen uit Sneek, 15 jaar oud, woont voor de helft van het jaar in Italië en heeft geen tijd voor vriendinnetjes. Vrienden heeft hij vooral op de kartbaan. Nyck is namelijk wereldkampioen karten.

Als ik meer over hem lees, borrelen er tientallen vragen in me op. Dat komt uit, want ik mocht 'm  bellen en al die vragen stellen.

Vanaf zijn vijfde

Nyck kart al vanaf zijn vijfde en rijdt al vanaf zijn achtste wedstrijden op de kartbaan. Na tien jaar trainen, heeft hij in oktober meegedaan aan het wereldkampioenschap karten. Hieraan mag je meedoen vanaf je vijftiende en Nyck heeft het gelijk gewonnen. Hij rijdt voor een Italiaanse maatschappij en woont daar daarom, samen met zijn vader en zusje, de eerste paar maanden van het jaar om zichzelf en het kartmateriaal te verbeteren.

Nyck en zijn zusje kunnen niet naar een normale school en zitten daarom op de Wereldschool. Vanaf de computer hebben zij contact met leraren en leveren zij toetsen in. “Ik zou inderdaad de toetsen door mijn vader kunnen laten maken ,” zegt Nyck, “maar ik weet waarvoor ik het doe. Je moet jezelf natuurlijk niet voor de gek houden”

Vrienden en bijgeloof

Het maakt hem niet zoveel uit waar hij woont. “Ik voel me overal thuis. Nu kijk ik er naar uit om deze maand weer naar Italië te gaan, als ik er een paar dagen zit, pak ik het Italiaans ook weer een beetje op. Maar terugkomen in Friesland is ook altijd weer fijn.” Vroeger had Nyck wel vriendinnetjes, toen hij nog in de brugklas op een normale school zat. “Maar sinds ik op de wereldschool zit, zijn de contacten lastig te onderhouden. Het klinkt stom, maar ik heb al mijn vrienden eigenlijk op de kartbaan zitten. We hebben allemaal dezelfde levensstijl.”

Je zou denken dat hij elke dag aan het karten is, maar dit kan alleen als hij in Italië is. Daar kart hij van januari tot september elke dag. In augustus heeft hij een stop. Tijdens het trainingsseizoen doet hij wedstrijden met jongens waar hij tijdens het wereldkampioen ook tegen heeft gekart. Elke oefenwedstrijd is net een echte, en elke echte wedstrijd is eigenlijk net een oefenwedstrijd. Maar, Nyck is wel een beetje bijgelovig als het een belangrijke wedstrijd is. “Dan heb ik altijd dezelfde sokken, onderbroek en t-shirt aan. En voor het klaarmaken van de kart geef ik mijn vader altijd een kus.”

Formule 1

Maar als je de titel wereldkampioen al op je naam hebt, waar kart je dan nog voor? “Nou, we hopen dat ik over 6 of 7 jaar mee kan gaan doen aan de formule 1 wedstrijden. Ik was altijd aan het trainen voor Europees kampioen, nu ben ik wereldkampioen, dus wie weet over een paar jaar…”

Echt een groot voorbeeld karter heeft Nyck niet. “Ik heb eigenlijk respect voor elke sporter. Of het nou een karter of een motorrijder is, ik heb daar wel respect voor.”

Nyck was erg bescheiden, en had er eigenlijk nog helemaal niet over na gedacht hoe het zou zijn als hij echt heel erg beroemd wordt. “Ik krijg nu wel veel berichtjes via hyves enzo binnen, maar daar doe ik eigenlijk niet zo veel mee. Beetje lullig misschien, maar ik ben gewoon bezig met mezelf verbeteren in het karten, verder niet. Ik denk ook niet dat ik zal veranderen door alle aandacht. Ik blijf gewoon Nyck!”

Gepubliceerd op 13 januari 2011
ADVERTENTIE
Meer kans op slagen?

De gouden tip van docenten: oefen met oude examens. Eindexamensite.nl helpt je daarmee. Via die tool kun je oude examenopgaven oefenen en krijg je feedback over welke onderdelen je nog niet beheerst. Zo leer je super efficiënt. Maak nu een gratis proefaccount of gebruik de kortingscode '5EURO'.

Nu oefenen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

Heavy stuff, goed interview!

10 jaar geleden

K.

K.

Supercoole gast. Wel raar, nu al het hoogst haalbare bereikt hebben: zou je ook de rest van je leven achterover kunnen gaan leunen.

Goed interview, Naomi!

10 jaar geleden

G.

G.'t Mooie is dat vrijwel alle F1-coureurs beginnen met karten. Deze jongen heeft waarschijnlijk dus nog zeker niet de top bereikt. :)

8 jaar geleden

C.

C.

Oeh Oeh ik ben fan!!
En al helemaal als ie mee gaat rijden in de Formule 1 (A)
<3
XoX

10 jaar geleden

P.

P.

Wow vet goed dat hij bij zijn eerste toernooi al wereldkampioen wordt, maar dat is natuurlijk niet het hoogst haalbare voor hem, hij gaat vast een hele goede worden.

10 jaar geleden

S.

S.

Misschien dat ik over een paar jaar wel weer formule 1 fan wordt. :) Hoe hard gaan die karts eigenlijk?

10 jaar geleden

I.

I.

nice vor jou,,.,. ik ben ook wezu karte erges...,.,.,., like it boy .,., vet stoer.,.,., reageer op deez bericht thx then.,.,., want je weet zelf.,.,., jwz..,.,,.,.,

10 jaar geleden

N.

N.

Thanks Kim!! Ja, dat dacht ik ook. Maar zijn nieuwe doel is dus de F1. Ik ga met Simon mee; sowieso formule 1 fan worden over een paar jaar!

10 jaar geleden

I.

I.

jij liegt die is niet waar. ik ben de wereldkampioen karten. en woon in nederland. deze man liegt. hij was 3de en mijn broetje was 2de ik was natturlijk 1ste.

en ooooooh ja
IK BEN HAMILTON..

10 jaar geleden

C.

C.

Nice, heb met em getraind op genk... @simon karts gaan ong. 150

10 jaar geleden

S.

S.

Dat is echt bizar hard, zeker omdat je zo dichtbij de grond zit. Kicken!

10 jaar geleden

A.

A.

echt heel goed,
ik ben zelf europees kampioen twirlen en ik ga naar een gewone school. ze denken dat het heel makkelijk is maar dat is niet zo. ik vind het heel gaaf dat er zo een interview word geplaats, want ik heb heel vaak het idee dat mensen topsporters onder de 18 niet zo heel erg sirieus nemen, maar het leven als topsporter is heel zwaar, ik kan het weten en trouwens succen nyck want als jij in de formule 1 zit word ik fan.

10 jaar geleden

S.

S.

echt vet dat iemand uit de 0515 gewoon de beste karter ter wereld is

10 jaar geleden

H.

H.

ik kijk naar de lucht op vrijdag

9 jaar geleden