Noorse acupunctuur voor de ogen

Noorse acupunctuur voor de ogen

Door Wayne

Bijna iedere scholier kent het misschien wel: na Sinterklaas trekt zijn of haar school alles uit de kast om de grijze, stoffige leeromgeving in kerstsferen te brengen. Kerstversiering wordt uit de kast gehaald en de conciërge tiert nog om de opruimkunsten van vorig jaar - lees: kerstverlichting die in de knoop zit en kapotte kerstballen. Alleen is er op mijn school net iets té enthousiast met de versiering omgesprongen.

Er staan namelijk drie pontificaal neergezette kerstbomen in een gang waar dagelijks ruim zestienhonderd leerlingen en docenten doorheen wandelen. Op de foto ziet het eruit alsof er best nog wat ruimte over is. Schijn bedriegt. Tegenover de kerstbomen is namelijk de receptie, waar iedere pauze een enorme kudde brugpiepers staat. Direct naast de receptie bevindt zich tevens de enige ingang van de school. Al deze factoren zorgen ervoor dat er iedere pauze ruim zestienhonderd leerlingen door een bottleneck moeten lopen, die misschien net iets smaller is dan die leuke muurkrant van aardrijkskunde die bij jou in de klas hangt. 

Levensgevaarlijk

Op één van de laatste dagen voor de kerstvakantie liep ik met mijn kogelwerende rugzak - omdat er zoveel boeken in zitten - door de drukke gangen. Het geduw en getrek net voor die bottleneck zorgde er op een gegeven moment voor dat ik gevaarlijk dichtbij de kerstboom liep. Zo dichtbij dat een uitstekende tak vol stekelige naalden in mijn oog belandde. Een medeleerling zag dat en lachte mij uit. Ik ging maar even zitten om uit te huilen en ik observeerde dit levensgevaarlijke moordwapen. Het viel mij op dat de kerstboom best wat kreeg te voortduren. Hij werd bijvoorbeeld continu aangerand door een flink aantal Eastpaks en uit de kluiten gewassen schoudertassen. Ik vond het wonderbaarlijk dat de kerstballen nog heel waren.

Maar ik wil niet alleen maar klagen. Ik ben blij dat mijn school überhaupt iets doet aan kerst. Een schooltje verderop heeft niet eens een kerstboom opgetuigd. En uiteindelijk gaat het om de kerstgedachte, toch? Er worden bijvoorbeeld gezellige kerstdiners met je klas georganiseerd, waar je van de kleffe pizzastukjes mag smullen die de moeder van je klasgenoot heeft gemaakt.

Ook is het wel fijn om kerstbomen op school te zien; het geeft namelijk aan dat de kerstvakantie er snel aan komt. Maar ik hoop voor volgend jaar dat die kerstbomen op een wat veiligere plek komen te staan. Ik heb namelijk geen zin om met een pincet naalden uit mijn ogen te moeten vissen. Die Noorse acupunctuur laat ik wel aan mij voorbijgaan. 

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2014? Wat zijn de vijf beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Jaaroverzicht.

Gepubliceerd op 25 december 2014
ADVERTENTIE
Zoek jij informatie voor je (profiel)werkstuk over het klimaat?

Op EnergieGenie.nl vind je allerlei artikelen die je kunnen helpen bij het maken van je werkstuk over klimaatverandering, duurzame energie en de energietransitie. Daarnaast vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Check EnergieGenie.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.