Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nooit meer

Nooit meer

Door Hizir

Op vier mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties na die tijd. De dag erna vieren we onze vrijheid, hier in Nederland. Blogger Hizir schreef hier een gedicht over.

Sluit je ogen.

Zwijg.
Samen.

Laat hun geschreeuw overheersen in je gedachten. Laat hun stille angst de baas zijn. Laat hun tranen vloeiend één worden met het bloed in je aderen. Laat hun pijn gaan over je skelet. Laat hun bestaan voortleven in je lichaam.

Even.
Een aantal minuten.

Vier de traditie maar, dat niet alleen een feest moet zijn. Drink op de geschiedenis. Dans op het verleden. Verplaats je in die tijd. Maar laat het de geschiedenis zijn. Laat het menselijke bloed niet nogmaals de aarde onvruchtbaar maken. Laat het zijn wat het was.

Sluit je ogen.
Zwijg maar.
Samen.

Laat hun vrijheid die niet meer bestond, niet meer voortbestaan bij anderen. Laat het zijn wat het was. Laat de geschiedenis zijn wat het was. Herdenk hen. Denk terug. Herdenk ons geschenk. Bedenk dat het ooit geschiedenis was. En geen heden moet zijn.

Nooit meer.

Gepubliceerd op 5 mei 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

N.

N.

Mooi zeg :'(

7 jaar geleden

N.

N.

Mooi geschreven Hizir blijf door!!!!!?

7 jaar geleden

A.

A.

Prachtig geschreven, je hebt talent!

7 jaar geleden

H.

H.

ben wel onder de indruk. Je schrijft goed en helder, het is een mooi stuk taal. Ik vind het eer proza dan poëzie. Ondanks de mooie opbouw vmis ik een verbeelding . Lees bijvoorbeeld eens van Jan Campert "Rebel mijn hart"dan zie je dat dingen worden voorgesteld en verbeeld, zoals in "de acttien doden"Hitler wordt verbeeld als "De rattenvanger van Berlijn"die "pijpt zijn melodie".Je hebt talent, ga door , lees veel poezie en analyseer de gedichten: hoe zitten ze in elkaar, wat zegt de dichter, waarom en hoe. hoe hangen vorm en inhoud samen. Geloof mij, je manier van schrijven wordt er rijker van. En er is niets fijner dan lezen, poezie vooral en samen muziek maken.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.