Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Nessims (16) coronajaar: 'Niet de kans gekregen om te laten zien wat ik kan'

Nessims (16) coronajaar: 'Niet de kans gekregen om te laten zien wat ik kan'

Mondkapjes, online lessen, persconferenties en testen voor toegang: de pandemie is geen makkelijke periode. Hoe beleven andere scholieren dit? In deze reeks eindejaarsinterviews blikken we met hen terug op het afgelopen schooljaar.

Deze keer: Nessim (16, havo-5). Hij ging mede door corona van vwo naar havo en kreeg door de pandemie nieuwe inzichten.

Naar havo

"Ik stond vier onvoldoendes en normaal gesproken kan je dat in de laatste toetsperiode compenseren, want die telt het zwaarste mee", vertelt Nessim. "Dat is hoe ik het elk jaar heb gedaan. Maar die toetsweek ging niet door omdat we thuisonderwijs hadden. Mede daardoor ben ik van vwo naar havo gegaan. Op dat moment was dat heel vervelend en ik heb het ook echt een tijdje vervelend gevonden, maar achteraf denk ik: misschien is het wel beter zo.

In het begin had het gevoel dat ik niet op mijn plek was op de havo. Dat het allemaal onterecht was. Ik heb niet de kans gekregen om te laten zien wat ik kan, wat ik in een normaal schooljaar wel zou kunnen. Alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat het zo is gelopen. Als ik vanaf het begin beter mijn best had gedaan, was ik overgegaan. Als er geen corona was, had ik een normaal schooljaar gehad. En school is er ook niet super mee omgegaan. Ik schuif alles op het laatste moment af, maar ik kan de stof alsnog volgen. In mijn ogen hadden docenten dat moeten zien. Van de afdelingsleider moest ik al mijn huiswerk inhalen en nog tien toetsen maken, terwijl mijn klasgenoten het huiswerk ook niet konden bijhouden. Dat was gewoon veel te veel.

Ik zei: hoe verwacht je dat ik dit allemaal afkrijg, plus alle toetsen? Dat kan niet allebei. Daar hebben we wel discussies over gehad. Het was in de zomervakantie, dus iedereen had al vrij. Hoe verwacht je dat ik nee zeg als al mijn vrienden me meevragen naar het strand, en ik nog moet leren? In het begin dacht ik mijn best nog te gaan doen, maar toen dacht ik: het maakt niet uit wat ik nu nog doe, ze gaan toch wel zeggen dat het niet kan, dat het niet genoeg is. Ik had de hoop al opgegeven. Daarna heb ik het beste van de vakantie gemaakt. Havo is ook prima."

Familie

"Ik ben door de pandemie gaan inzien dat een goede band met je familie heel belangrijk is. We hebben altijd al een goede band gehad. Toen we in quarantaine moesten, gingen we ook met elkaar sporten, touwtjespringen en zo. Onze band is nog sterker geworden dan eerst, omdat we meer samen zijn. Soms zie ik klasgenoten meer dan mijn ouders, want na school ga ik sporten en dan ben ik maar drie uurtjes thuis. Dan ga ik slapen en dan ga ik weer naar school. Als je 24 uur met elkaar samen bent, ga je meer met elkaar praten over wat je eigenlijk doet op school of werk. Je krijgt meer gedetailleerde dingen te weten. We puzzelen nu soms met het hele gezin. Dat zouden we normaal gesproken ook nooit doen, maar nu hebben we er toch tijd voor.

Met mijn broer heb ik een passie voor basketbal opgebouwd, terwijl we nooit eerder hadden gebasketbald. We hadden eerst een basketbal-Playstationspel gekocht en langzamerhand ben ik het meer gaan spelen en gaan kijken op tv. Omdat je zoiets samen zo lang doet, houd je er ook echt een passie aan over. Ik heb er ook mijn vrienden in meegetrokken; we gingen dan in de zomer naar een pleintje om samen te basketballen."

Klaar met corona

"Ik was na een tijdje gewoon klaar met corona, want ik verveelde me heel erg; dan was ik om 20.00 uur klaar en wilde ik nog niet gaan slapen. Ik had de Playstation al drie keer aan- en uitgedaan, YouTube uitgekeken... Ik had dagen dat ik om 21.00 uur ging slapen omdat ik niks te doen had en moe was. Soms belde ik dan vrienden en dan praatten we over hoe we ons verveelden. Dan voel je dat je niet de enige bent.

Wat ik het meest mis, is dat ik dingen nu niet spontaan kan doen. Ik ben niet iemand die dingen met vrienden inplant. Laatst gingen we  bijvoorbeeld naar de McDonald's, maar ik kon niet naar binnen omdat ik geen QR-code heb. Ik baalde er wel van, maar het was niet het einde van de wereld.

Ik kijk er naar uit om weer ongepland leuke dingen te kunnen doen zonder me af te vragen: moet ik testen, moet ik afstand houden en moet ik mijn mondkapje op? Ik wilde deze vakantie met vrienden naar de nieuwe Spiderman-film gaan, dus ik hoop dat hij weer in de bioscoop draait als alles weer open gaat. En ik wil graag een voetbalstadion bezoeken. Door de pandemie merk ik hoe mooi het is dat we normaal gesproken alles kunnen doen."

Lees ook
Mirtes (15) coronajaar: 'Het hoefde van mij niet meer'

Gepubliceerd op 29 december 2021
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.