Negen herkenbare fietstypes

Negen herkenbare fietstypes

Door Wayne

Elke ochtend op weg naar school kom je ze tegen: fietsers. De ene fietst op z'n dooie gemakje op het rode asfalt, terwijl de ander onder het genot van een harde beat vooruit tuft. En dan heb je nog die brede rij meisjes die áltijd in de weg fietsen. Herken jij onderstaande fietstypes ook?

De kuddefietser

De kuddefietser fietst nevernooit alleen, iedere ochtend staat hij of zij te wachten op een afgesproken punt op zijn of haar vrienden. Meestal is deze fietser een meisje uit de eerste klas. Deze fietser staat meestal pontificaal in de weg als ze wacht. Als de verzameling compleet is maakt de kudde gretig gebruik van de weg. Ze fietsen dan met z'n vieren zo breed naast elkaar dat zowel tegemoetkomend als inhalend verkeer over het voetpad of in de berm moet rijden. Bellen heeft geen zin, want door hun gekwebbel en gekibbel is geen decibel heen te krijgen.

De backpacker
Vaak een eersteklasser, want die hebben nog zo'n enorme rugzak met een inhoud van vele kilo's. De backpacker heeft z'n grote Kipling- of Eastpak-rugzak voor het gemak voor- of achterop z'n bagagerekje gebonden en wiebelt daarom in de bochten vervaarlijk op z'n fiets. Pas op met inhalen, want omvalgevaar!

De onzichtbare fietser

In de zomertijd kan je deze fietsers nog wel spotten, maar in de wintertijd zijn ze onzichtbaar geworden. Deze fietsers hebben namelijk geen verlichting en zijn daarom na zonsondergang niet meer te zien. Ze beschikken over een bijzonder ontwikkeld ontwijkingsmechanisme voor een specifieke vijand: de politie. De enige mensen die deze fietsers wél kunnen spotten zijn automobilisten, helaas zijn die wel vaak te laat. 

De fissa-fietser
Deze fietser herkennen we allemaal wel aan z'n befaamde accessoire: een mini-boxje of -speaker. Hij of zij (maar meestal een hij!) is al van een kilometer afstand te horen, aangezien-'ie z'n muziek altijd op luid heeft staan. Op zijn of haar fiets is het altijd een groot feest!

De neon-rider

Een tegenpool van de onzichtbare is de neon-rider. Voor minder dan €10 hebben deze fietsers bij de Hema of Halfords inkopen gedaan om hun velo te pimpen met een lichtje (of tien) op de spaken. Om te matchen met hun verlichting dragen ze vaak felgekleurde regenjassen of windbrakers. En in zeldzame gevallen ook nog een glow-in-the-dark helm.

De stuntelaar

Deze fietsers zijn vaak jongens. Vaak zijn ze te herkennen aan een petje en in de winter ook nog een bontkraag. Het frappante aan deze soort is dat ze altijd in versnelling '1' fietsen, nooit zullen ze aan hun versnelling zitten. Ze lijken je met een rotgang voorbij te komen, maar schijn bedriegt. Alleen hun benen draaien nog sneller dan een wasmachine. Deze 'snelle' fietsers zijn ook groot fans van balanceeracts op één wiel of keihard remmen en slippen.

De einzelgänger

Een veelvoorkomend soort, vaak bestaand uit laatstejaars. Hij of zij fietst alleen en heeft altijd oortjes in met het volume op maximaal. De fietser is hiermee volledig afgesloten van ieder omgevingsgeluid. Met deze handicap komt de fietser vaak in problemen, aangezien hij/zij auto's of voorbijrazende scooters over het hoofd ziet. De reden dat deze fietser zich isoleert is het feit dat-'ie chagrijnig is om naar school te gaan en geen behoefte heeft aan persoonlijk contact op de vroege ochtend. Vaak trapt deze fietser ook met een stevig tempo.

De pech-fietser

Deze fietser zie je vaker aan de kant van de weg dan op de weg. Hij of zij gelooft nog heilig in z'n stalen ros, ook al piept en kraakt de fiets aan alle kanten. De tweewieler moet met pensioen, maar zijn eigenaar haalt het laatste stukje ziel uit z'n fiets totdat het ding echt uit elkaar valt. Regelmatig staat de eigenaar dan ook langs de kant van de weg om z'n ketting er weer op te zetten.

De lifter

Een wat zeldzamere soort, de lifter. Het opmerkelijke aan deze soort is dat er twee personen op één fiets zitten, de een op de pedalen, de ander voor- of achterop. Als de gewone fietser evolueert naar een carpooler, dan komt daar vaak oorverdovend geschreeuw en gestuntel bij kijken. Eenmaal in balans gaan ze met een slakkengang vooruit. De fietser gooit alles in de strijd om zijn velo vooruit te krijgen, de passagier lacht alleen maar.

Welk fietstype ben jij?

Gepubliceerd op 30 maart 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

L.

L.

De einzelgänger sowiezo. Bijna altijd muziek op en ook altijd alleen. ik hoef gelukkig niet heel ver te fietsen

8 jaar geleden

I.

I.

leuk artikel!

8 jaar geleden

J.

J.

Haha geniaal artikel!

8 jaar geleden

C.

C.

Einzelganger ik fiets meestal alleen omdat ik wel anderhalf uur moet fietsen

8 jaar geleden

F.

F.

einzelgänger sws...

8 jaar geleden

I.

I.

En ik geen van allen... Als mn vriendin tegelijk uit is of even laat moet beginnen fiets ik met haar mee en anders alleen. En dan heb ik soms muziek op (maar niet op volume maximaal) en soms ook weer niet. En ik fiets wel met een gangetje van mnstens 25 km/h dus ik pas echt nergens bij...

7 jaar geleden

J.

J.

leuk artikel

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.