Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

NaSk 2-examen op vmbo makkelijker dan NaSk 1

NaSk 2-examen op vmbo makkelijker dan NaSk 1

Maandag stond voor veel vmbo'ers het NaSk 1-examen al op het programma. Vandaag was het de beurt aan NaSk 2. Dat examen was prima als afsluiter voor de meeste vmbo'ers. 

Ondanks dat de examens dezelfde naam hebben, zit er wel duidelijk verschil tussen de twee vakken. Examencorrespondent Tiffany legt uit dat NaSk voor Natuurkunde en Scheikunde staat. "Deze twee delen van het vak zijn verdeeld over de twee examens: het NaSk 1-examen ging over natuurkunde, met veel formules erin, en het NaSk 2 examen ging over scheikunde. Hierin stonden veel chemische reacties."

Correspondent Zeynep volgt ook beide vakken. "Ik doe het vooral omdat ik met NaSk 1 en 2 meer keuze heb in vervolgopleidingen na dit jaar."

Makkelijker

Tiffany vond NaSk 2 een makkelijker examen dan NaSk 1. "Er stonden veel meerkeuzevragen in, waardoor ik het examen absoluut niet te lang vond. Ik was ruim binnen de tijd klaar." Ze voegt daaraan wel toe dat ze blij is dat ze goed ervoor geleerd heeft. "Mijn tante is ingenieur en die heeft mij veel geholpen met het begrijpen van de stof. Ik denk dat ik wel een zeven heb, maar als je niet geleerd en opgelet hebt tijdens de les, ga je geen voldoende halen."

Zeynep was naar eigen zeggen niet bezig met de onderwerpen in het examen. "Dit was mijn laatste examen en ik wilde vakantie gaan vieren. Ik wilde gewoon dolgraag dit examen halen."

Binas

De Binas is een 'heilig hulpmiddel' tijdens NaSk-examens, maar Tiffany had er helaas niet altijd wat aan: "In het examen stonden veel stoffen opgeschreven in symbolen: cijfers en hoofdletters. De namen van die stoffen kon ik niet vinden in de Binas. Ik weet nog dat ik een stofnaam zag staan en het enige dat ik ervan begreep het woord 'hexaan' was. Die vraag heb ik maar overgeslagen, want als het niet in de Binas staat, ga ik het ook echt nooit raden."

Zeynep en Tiffany vonden het over het algemeen een prima examen. Zeynep: "Ondanks de soms onduidelijke vraagstelling, was ik gelukkig voor het einde van de twee uur klaar. Het was geen fantastisch examen, maar ook geen enorme beproeving als mijn laatste examen voor de vakantie."

Mark de Ruijter, docent NaSk 2, zegt dat hij hele wisselende reacties heeft gehad van leerlingen op het examen. "De een had het onderschat en de ander vond het weer heel erg makkelijk. morgen kijk ik naar het examen, dus ben benieuwd."

Vraag 20

De Eindexamenklachtenlijn van het LAKS heeft tot nu toe 122 klachten binnen. "Veel scholieren vonden het heel moeilijk", aldus Loran Hempenius. "En er wordt veel geklaagd over vraag 20, waarvoor je je Binas moest gebruiken. De vraag ging over een PMZ-fles, maar volgens veel leerlingen was het onduidelijk welke tabel uit je Binas je voor die vraag moest gebruiken. Er waren namelijk twee verschillende tabellen, met andere gegevens."

Sentimentmeter 

[sentiment:224]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van subjectieve reacties. Beschouw ze als een leuk inkijkje in de reacties van mede-kandidaten, en word vooral niet bang als ons bericht iets anders zegt dan jouw gevoel.​ Lees hier meer over hoe onze examenberichten tot stand komen.

Gepubliceerd op 26 mei 2016
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.