Naar Zweeds model: geef ons ook gratis geld!

Naar Zweeds model: geef ons ook gratis geld!

Door Wu-Ji

In Nederland hebben voornamelijk studenten recht op een financiële tegemoetkoming. In Zweden hebben ze echter ook een speciale beurs voor middelbare scholieren. Vanaf hun zestiende krijgen Zweedse jongeren gratis geld van de overheid, als ze naar school gaan.

Gratis geld is altijd goed, toch? Wat mij betreft zouden we dit systeem dan ook moeten doorvoeren naar Nederland.

Beurs

Volgens de Zweedse wet is de staat verplicht om maandelijks een bedrag van 1250 Zweedse kronen (iets meer dan 100 euro) te betalen aan middelbare scholieren. De enige voorwaarde is dat de scholier 16 jaar oud is en dat alle lessen gevolgd worden. Simpel toch? Lokale scholieren hoeven zich niet aan te melden voor deze beurs. Zij krijgen het geld automatisch van de overheid.

Zweedse scholieren blijven dit maandsalaris ontvangen van hun zestiende tot hun twintigste. Dit idee is bedacht om jongeren aan te moedigen om te gaan studeren. Ook wordt met deze maatregel het verantwoordelijkheidsgevoel gestimuleerd van de scholieren.

Zweden vs Nederland

En eerlijk: zo’n regeling zie ik in Nederland ook wel zitten. Ik denk meteen aan de schoolprestaties die enorm vooruit zullen gaan. Tegen scholieren wordt er vaak gezegd dat ze goed moeten studeren voor hun eigen toekomst. Maar in werkelijkheid blijkt deze toekomst voor veel jongeren nog vaag en ver weg te zijn. Daarom zal de motivatie voor de middelbare school ook wat minder zijn. Dit zal veranderen als scholieren elke maand een vast bedrag van de overheid ontvangen. Als je niet naar school gaat, krijg je het bedrag niet. We zullen dan een écht doel zien om betere cijfers te halen voor school in plaats van voor die vage toekomst waar iedereen het over heeft.

Behalve dat de schoolcijfers omhoog zullen gaan, kunnen jongeren door zo’n maandsalarisje met geld leren omgaan. We worden bewuster van hoe belangrijk het is. Je 'verdient' het namelijk door hard te werken op school. Ook leren we om keuzes te maken rondom geld. Dit is natuurlijk een goede voorbereiding op later, wanneer onze geldzaken veel ingewikkelder worden. Zo kunnen we bijvoorbeeld onbetaalbare schulden voorkomen. Daarom levert gratis geld voor jongeren toch wel iets op.

Zelf geld verdienen

Er zijn natuurlijk ook mensen die beweren dat jongeren moeten leren om zelf geld te verdienen, in plaats van zomaar gratis te krijgen van de overheid. Dan komt bij mij de vraag op: is het beter om scholieren te laten werken of te laten leren? Het antwoord is wat mij betreft leren. Door nu veel kennis op te doen, kun je later veel meer verdienen dan dat je nu doet met een bijbaantje. Jongeren moeten focussen op school en dat wordt aantrekkelijker door gratis geld van de overheid.

Kortom, een extra financiering van de overheid doet meer goed dan kwaad. Door het gratis geld zullen scholieren meer gericht zijn op school en investeren in hun toekomst. Ook kunnen jongeren door dit systeem 'oefenen' met geld om grote geldproblemen te voorkomen. Laten we daarom hopen dat we ooit in Nederland ook zo’n geweldige regeling kunnen invoeren zoals in Zweden!

Lees ook
Experiment: twee weken lang geen geld uitgeven

Gepubliceerd op 12 juli 2022
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.