Na schooltijd willen we rust, geen cijfers

Na schooltijd willen we rust, geen cijfers

Beste leraren,

Ik ben net van plan te gaan slapen als er plots een melding op mijn laptopscherm verschijnt: 4,8 gehaald voor natuurkunde. Het zijn momenten als deze waarop wij scholieren gepieker verwelkomen en gedag moeten zeggen tegen onze nachtrust, zoals recent is benoemd in dit artikel van het Nederlands Dagblad. Naar mijn idee is het als leraar dan ook beter om te wachten met het online zetten van cijfers tot de volgende ochtend.

Beste leraren: na schooltijd willen leerlingen rust, geen cijfers!

Cijfers

Wat voor verschil maken immers die uren tussen de avond en de volgende morgen, dat het publiceren van toetsresultaten niet even kan worden uitgesteld?

Het is niet ongewoon dat leerlingen vlak voor het slapengaan hun cijfers op Magister checken. Soms zien ze daarbij een slecht cijfer. Dit kan leiden tot stress en nachtelijk gepieker als daar een onvoldoende staat, en dat is natuurlijk niet gunstig voor de nachtrust en het welzijn van de leerling.

Toetsbespreking

Het online zetten van cijfers op Magister kan ook een ander negatief effect hebben op ons. Leerlingen kunnen het als confronterend ervaren om hun slechte cijfer te ontvangen via Magister en hebben nu een reden, hetzij angst of schaamte, om de toetsbespreking te ontlopen. Als er nog geen cijfer bekend is, zijn we vaker geneigd met een open geest naar de les te gaan, omdat we toch wel benieuwd zijn naar hoe we hebben gescoord op een toets.

Aangezien we onze gemaakte fouten en het correctievoorschrift direct voor ons neus hebben, zijn we bereid meer open te staan voor feedback en in actie te gaan voor verbetering.

Voorbereiden op het nieuws

Hoewel het voor de ene leerling fijner is om eerst de toets te bespreken, gevolgd door een cijfer op Magister, kan het voor een andere leerling prettiger zijn om vóór de bespreking op de hoogte te zijn van het cijfer. Het is namelijk het plotselinge toetsoverleg dat angst zou kunnen zaaien. Want als we al weten wat ons cijfer is, doordat het is gedeeld op Magister, kunnen we ons alvast voorbereiden op het vervelende nieuws.

En stel dat we ons onzeker voelden over een toets, maar alsnog een prima cijfer hebben gehaald, gaan we naar bed met een gerustgesteld gevoel. Toch zijn dit geen doorslaggevende argumenten, omdat de leerling met een slecht cijfer zich gedemotiveerd kan voelen en, zoals eerder vermeld, de les zal ontlopen om een negatieve sfeer in de klas te vermijden.

Magister voor definitieve uitslag

Om die reden is het niet handig dat leraren hun werk mee naar huis nemen en de resultaten daar 's avonds bekendmaken. Aangezien we niet kunnen verwachten dat u altijd beschikbaar bent om een toets meteen na het invoeren van het cijfer met ons te bespreken, zou de toets dan als vanzelfsprekend eerst in de les moeten worden besproken, waarna het cijfer in Magister wordt gezet. Op deze manier zou Magister een plek kunnen zijn voor een definitieve cijferlijst, waar het cijfer dus niet meer kan worden gewijzigd. Zo is de toetsbespreking voltooid. 

Het gebruik van Magister is nuttig voor het communiceren van cijfers en het bijhouden van de voortgang, maar het mag niet ten koste gaan van het leerproces van leerlingen. Het is belangrijk dat we de kans krijgen om onze fouten te begrijpen en van ze te leren, nog vóórdat we het cijfer in Magister zien, zodat we onze prestaties kunnen verbeteren.

Door cijfers zonder context te plaatsen, kunnen we ons gefrustreerd en gedemotiveerd gaan voelen. Daarom vraag ik u om deze kwestie serieus te nemen en te overwegen om uw wijze van cijfers delen te wijzigen, zodat leerlingen eerst de feedback krijgen die ze verdienen.

Met vriendelijke groet,

Fatima-Zahra

Gepubliceerd op 7 juni 2023
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.