Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Muziektalent: Something like Sunshine

Pepijn

Ze begonnen als twee vriendinnen die met elkaar zongen en eindigden met een eerste plaats in de Unicef Talent Battle. Het duo Something like sunshine won daarmee een cheque voor muziekinstrumenten, bandcoaching van de prestigieuze Herman Brood Academie en opnamedagen in een echte studio. Ik sprak met Aina (17) over de winst en haar toekomstdromen in de muziekwereld.


Scholieren.com is dol op de Talent Battle, waar schoolbands tegen elkaar strijden om een landelijke titel. In deze minireeks interviewen we drie muzikale talenten die het tegen elkaar opnamen in de finale. Ditmaal: winnaar Something like sunshine.

Aina (17) en Teddy (16) werden drie jaar geleden vriendinnen. Aina: "We leerden elkaar kennen op school en via onze broers en zussen. Samen hadden we dezelfde grote hobby: zingen. Daarom begonnen we samen te zingen."

Volgens Aina zongen ze in het begin nog niet de sterren van de hemel: "Het klonk eerst nog niet heel speciaal. We zijn toen gaan oefenen en oefenen en nog meer oefenen. Daardoor werd het steeds beter. Toen zijn we op een muziekschool in Scheveningen 'talentcoaching' gaan volgen."

De talentcoaching hielp de meiden een goed eind op weg: "De talentcoach hielp ons met het leren schrijven van nummers en hoe je moet optreden. Na een tijdje besloten we dat we genoeg geleerd hadden: we wilden zelf optreden. Dat is nu een jaar geleden."

Country/folkmuziek

Teddy houdt van hele andere muziek dan Aina, maar de twee hebben wel een groot idool. "We luisteren veel en graag naar John Mayer. Verder spelen we veel covers uit de tv-serie Nashville. Ons genre is een beetje country/folk."

De twee oefenen meerdere keren per week op verschillende plaatsen. "We repeteren één keer per week een uur bij onze muziekschool. Daar kunnen we gebruikmaken van versterkers en een echt podium. Als we tijd en zin hebben, oefenen we ook nog thuis. Veel hebben we daar niet nodig: alleen een akoestische gitaar. Gemiddeld oefenen we drie keer per week, variërend van zo'n tien minuten tot één uur."

Verpleegkundige of muzikant

Aina hoopt in de toekomst om van muziek haar werk te maken, maar blijft wel realistisch: "Het lijkt me superleuk om voor mijn werk muziek te maken, maar alleen als ik een grote kans heb om succesvol te worden. Je moet er wel van kunnen leven. Ik maak in ieder geval mijn school af."

Mocht ze ineens bekend worden als artiest, dan wil ze wel afwijken van een studie. "Ik wil studeren voor verpleegkundige, maar als het muziek maken echt serieus wordt, wil ik mijn studie wel daar wel voor opgeven."

Bekijk hier het winnende optreden van Teddy en Aina:

Gepubliceerd op 9 december 2015
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

&.

&.

?

4 jaar geleden