Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Muziek maken vanaf je zesde

Muziek maken vanaf je zesde

Na het winnen van De Beste Singer-songwriter van Nederland komt er een hoop op Stef Classens af. De 21-jarige zanger mag toeren met Jacqueline Govaert, trad op in Sziget en is bezig om een album op te nemen. “Ik ben meer onderweg dan thuis”.

Dat Stef dol is op muziek, is niet gek: ook zijn ouders zijn er dag en nacht mee bezig. “Mijn vader zingt en mijn moeder speelt gitaar”, vertelt de jonge zanger aan Scholieren.com. “Soms hoorde ik ze zelfs repeteren door de babyfoon." Toen Stef wat ouder werd, zat hij altijd met een gitaar in zijn handen. Hij was zes toen hij met muzieklessen begon. “Eerst leerde ik noten lezen en blokfluit spelen, op mijn achtste ben ik echt begonnen met de gitaar”, zegt Stef. “Ik was behoorlijk leergierig: iedere dag zat ik in de hoek van de kamer te pingelen. Mijn broertjes worden er nog steeds gek van, bijvoorbeeld als ze tv proberen te kijken!”

Jong begonnen

Zijn eerste, echte liedje schreef de gitarist op 12-jarige leeftijd. Stef herinnert het zich nog goed: “Dat liedje ging over het feit dat het zwak was om een relatie te verbreken via social media of sms. Ik vond dat je dat gewoon rechtstreeks moest doen. Die tekst is trouwens niet op mijn eigen ervaring gebaseerd, maar meer op alle ervaringen van mensen uit mijn omgeving. Ik had wel vriendjes die een relatie op zo’n lullige manier uitmaakten.”

Vlak daarna stond Stef ook voor het eerst op het podium. “Ik wilde me graag laten horen en ging naar open avonden in een cafeetje in de buurt. Dat was best wel eng in het begin!” Op school deed hij verder niet erg veel met zijn muziek. “De muzieklessen waren niet erg uitgebreid, dat vond ik jammer”, vertelt Stef. “Er was wel een muziekruimte, dus daar speelde ik af en toe met de docent na school. Die docent wilde me trouwens nooit een tien geven en daardoor wilde ik me alleen maar meer verbeteren. Ik ben ongelofelijk perfectionistisch: ik kan urenlang bezig zijn met één woordje in mijn songtekst.”

Internationale doorbraak

Hoe komt zo’n liedje eigenlijk tot stand? Stef: “Vaak bedenk ik iets na een wandeling of als ik muziek geluisterd heb. Ik begin met de muziek en zing er een beetje fonetisch Engels bij. Dat zijn dan woorden die eigenlijk niet bestaan, maar qua klank goed passen bij wat ik in mijn hoofd heb. Pas als ik de muziek helemaal uitgedacht heb, bedenk ik de tekst erbij.” Stef kiest sowieso voor Engelstalige teksten, omdat hij dat naar eigen zeggen mooier vindt klinken. En ik wil natuurlijk het liefst internationaal doorbreken!”

Van dat internationale optreden heeft hij al een beetje mogen proeven in Sziget. Een deel van zijn prijs was het optreden op het populaire festival. “Dat was echt bizar”, zegt Stef. “Ik heb daar twee keer gespeeld en de hele tent stond vol.” Hij pakt zijn mobieltje erbij om wat foto’s te laten zien. “Ik en mijn vriendin kwamen aan in een auto met geblindeerde ramen; we reden gewoon tussen het publiek door. Dat was me wel een ervaring hoor!”

Gitaarles geven

Toch blijft de in Limburg geboren en getogen zanger best nuchter. “Ik geef tussen de optredens door ook nog les aan mensen van alle leeftijden. Het is leuk om mijn kennis over te brengen.” Voor zangers, gitaristen en singer-songwriters in spe heeft hij ook nog wel wat tips.: “Ga veel schrijven, werk hard en buig kritiek om naar feedback. En luister veel muziek!”

Wil je Stef zien optreden? Vanaf 12 september kun je hem vinden in verschillende grote steden, waaronder Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen.

Gepubliceerd op 10 september 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.