Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Moet AI verboden worden?

Moet AI verboden worden?

AI heeft het afgelopen jaar voor veel mensen een nieuwe wereld geopend. Binnen enkele seconden worden er hele werkstukken mee gegenereerd en samenvattingen maken doe je in een oogwenk; het zorgt er allemaal ervoor dat AI erg populair is onder scholieren.

Maar het enthousiasme over AI maakte al snel plaats voor bezorgdheid. Sciencefictionfilms schetsen vaak het beeld dat het kwaadaardig zal worden en daar zijn toch een hoop mensen bang voor. Moeten we AI dan maar verbieden of zal het ons vooral helpen? 

AI

Voordat we kijken naar de voordelen van AI, moeten we eerst begrijpen wat AI nou eigenlijk is. AI, ook wel kunstmatige intelligentie, is een technologie die menselijke intelligentie probeert na te bootsen. Ons brein is erg ingewikkeld en kan dingen doen die machines voorheen niet konden, zoals een verhaal bedenken of een potje schaken.

Door middel van AI kunnen machines taken uitvoeren die voorheen door mensen gedaan moesten worden, en soms nog  sneller en beter ook. Dit is gelijk het eerste voordeel: AI kan helpen om een efficiëntere samenleving te creëren. Zware arbeid of repeterend werk kan worden vervangen door robots die nooit moe worden en pakketjes kunnen razendsnel worden bezorgd met drones waardoor je je pakketje dezelfde dag nog in huis kan hebben.

Van geneesmiddelen tot recepten

Het tweede voordeel is dat AI de mogelijkheid heeft om vragen te beantwoorden die wij als mensen niet kunnen beantwoorden. AI heeft binnen enkele seconden toegang tot oneindig veel informatie die is opgeslagen op het internet. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar geneesmiddelen tegen bepaalde ziektes die nu nog ongeneeslijk zijn. Maar het kan ook jouw sollicitatiebrief schrijven of bakrecepten geven als je een keer iets nieuws wil proberen. 

Het laatste voordeel is dat het kan helpen in sectoren die onder druk liggen, zoals de zorg en het onderwijs. Er zijn al veel apps die werken met AI om scholieren te helpen bij het leren. Misschien krijgen we in de toekomst wel les van online docenten! In de zorg zal AI waarschijnlijk niet snel een operatie uitvoeren, maar het kan wel helpen in bijvoorbeeld de mantelzorg of bij de apotheek.

Nadelen

Het is zeker niet alleen maar rozengeur en maneschijn, want AI heeft ook een aantal nadelen. Het eerste nadeel is dat AI - nu al - een negatieve invloed heeft op bijvoorbeeld scholieren, die misbruik maken van AI. Ze gebruiken het bijvoorbeeld om antwoorden voor huiswerk te krijgen of laten het hun praktische opdrachten schrijven.

Dit zorgt er onder meer voor dat scholieren niet goed de stof opnemen en dat ze achterstanden oplopen. Het is echter een gemiste kans voor veel scholen om AI te ontmoedigen en te verbieden in plaats het te benutten, aangezien AI juist heel goed scholieren kan helpen zonder dat het hun educatie negatief beïnvloedt. Het kan persoonlijke hulp bieden aan scholieren door vragen te beantwoorden en theorie uit te leggen.

Minder werk

Maar dan het tweede nadeel: AI kan zorgen voor minder banen, want zodra AI goed is getest, kan het een groot deel van de banen overnemen. We hoeven ons hier echter niet heel erg zorgen over te maken aangezien AI nog steeds zal moet geworden gecontroleerd op fouten, en daar heb je mensen voor nodig. Daarnaast zal AI voor de meeste sectoren vooral als een hulpmiddel gebruikt worden en niet als vervanging. Veel mensen zullen nog altijd liever menselijk contact willen en dat kan AI niet bieden.

Het derde nadeel is dat het allemaal nog erg nieuw is. Ondanks dat het er al is sinds 1956 (en ja, dat is echt waar), bevindt het zich nog steeds in de ontwikkelingsfase. We weten dus nog niet waartoe AI in staat zal zijn, iets wat veel mensen spannend vinden.

De ontwikkeling van AI kan je het beste vergelijken met de eerste auto. De allereerste versie werkte nog niet zo goed en kon alleen maar een klein stukje rijden, maar naarmate de jaren verstreken, werd de auto steeds beter. De meeste mensen die in het begin hun twijfels hadden, zijn uiteindelijk overtuigd geraakt van de vele voordelen die de auto heeft. Decennialang werd de auto steeds verder ontwikkeld en inmiddels hebben we volledig elektrische auto’s. Ditzelfde traject is AI nu aan het volgen en het zal jaren duren voordat het echt optimaal wordt. Ik ben benieuwd.

Gepubliceerd op 4 december 2023
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

REACTIES

Eva

Eva

Ik begrijp je bezorgdheid over AI, maar ik denk niet dat het verboden moet worden. AI kan ons juist helpen op veel verschillende manieren. Het kan ons helpen om taken efficiƫnter uit te voeren en ons leven gemakkelijker te maken. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het genereren van werkstukken en het maken van samenvattingen. Ook kan het ons helpen om complexe problemen op te lossen en nieuwe ontdekkingen te doen. Natuurlijk moeten we wel voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat AI op een ethische en verantwoorde manier wordt gebruikt. Wat denk jij? Zie jij AI meer als een hulp of als iets waar we voorzichtig mee moeten zijn?

2 maanden geleden

een scholier

een scholier

hoi eva, ik denk dat AI de wereld over gaat nemen, onder leiding van Elon Musk en Xi Jing Ping. Heel de wereld gaat van hun worden en ze krijgen een groot koninkrijk. Voorderest vind ik het wel fijn dat je met AI schoolwerk kan laten maken. Met hele vriendelijke groet, Piet van den Bel

1 maand geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.