Mockingjay: eng realistisch
WIEWIEWIEW, de nieuwe Hunger Games is er! Ditmaal is het laatste boek van de trilogie aan de beurt (Mockingjay), maar die is doormidden gehakt in twee films. Deel één is nu uit in de bios. Een stukje zonder tribute-parades met malle kostuumpjes, zonder Peeta geschminkt als boom en zonder mahogany. Zonder überhaupt een Hunger Games. Is dat nog wel leuk? We gaan het zien.
Guttegut, wat zijn er tegenwoordig toch veel films in de bioscoop! Gelukkig is Lotte er om je de helpende hand te bieden: elke maand kiest ze er twee uit om te checken of het je zuurverdiende geld waard is. Deze week: 'Hunger Games 3', Mockingjay - Part 1.
Waar waren we
De film begint waar de tweede film eindigde: Katniss heeft de 75ste Hunger Games beëindigd door de arena aan gruzelementjes te schieten en werd daarna samen met Finnick gered. Ze worden ondergebracht in het voormalig verdwenen District 13, waar ze erachter komen dat Peeta door het Capitool is gekaapt. President Snow is superakelig en vermoordt onschuldige mensen om de kleinste reden. Het volk wil in opstand komen en Katniss wordt het gezicht van het verzet: de Mockingjay.
Propaganda
Er komen eigenlijk allerlei soorten genres voor in deze film: Call of Duty-eske oorlogactie, een klein beetje liefde (Gale? Peeta? Gale? Peeta?) en Haymitch en Effie zorgen voor wat humor. Maar verder gaat het vooral over oorlogspsychologie, strategieën en propaganda. Propaganda is een belangrijk thema in deze film: Peeta wordt ingezet door het Capitool; de Oompaloompa spoort hem op tv aan om te vertellen dat verzet zinloos is. En dan is er nog Katniss die in haar stoere gevechtspakje juist het verzetsvlammetje aanwakkert.
Mediagezeik
En da's waar de media zo over zeiken: dat er te weinig actie en te veel oorlogsgezeik is. Volgens de Volkskrant is er 'een gebrek aan entertainment' - Uh, wat wil je dan: een Hunger Games-dinnershow? Moet je altijd op je wenken bediend worden wat betreft spanningsboog en smeuïge vechtscènes? Denk je dat échte oorlogen alleen maar heroïsche veldslagen zijn?
De Telegraaf 'betreurt Katniss' passieve houding'. Ook een beetje gek, want dat kind heeft net twee fúcking Hunger Games achter de rug. Zou ze gelijk weer als vanouds moeten beginnen met vechten? Is een tikkie traumaverwerking niet op z'n plaats?
Eng realistisch
Anyway, mijn mening: de film is zeker anders dan de voorgaande twee, want hij is nóg grimmiger. Finnick zet aan het begin van de film al de toon, als hij denkt aan de overlevende tributes: 'I wish they were all dead, and we were too.' Het spektakel uit de vorige films is vervangen door rauwe, echte oorlog, zo realistisch met z'n onderdrukking en verzet dat het op deze aardbol ook zo zou kunnen gebeuren (en helaas).
De film is net zo intens als z'n voorgangers en laat je weer onder je stoel trillend in de foetushouding achter, maar op een andere manier. En zeker geen slechtere. Dus: je geld waard? Jazekers! Naar beneden die pink en duim, kus die vingers, steek ze in de lucht, *fjiet-fjiet-fjuuut-fjieeuw*!
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden
A.
A.
ja
10 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
ik vond hem wat tegenvallen, dat komt vooral door het feit dat er buiten de korte actie scenes om, niet erg veel gebeurt. ja, Katniss reist af naar de districten om daar te laten zien dat zij het boegbeeld is van de revolutie, maar buiten dat gebeurt er niet veel. ze hadden bijvoorbeeld de scene dat Katniss en Gale hun bogen te zien krijgen, heel erg ingekort in vergelijking met het boek. ook was het zo dat Katniss een pesthekel heeft aan de cameraploeg, die zij "bugs" noemt, omdat die non-stop op in haar nek zitten te hijgen. Wat ik wel erg goed vond was het acteerwerk van Peeta, hij liet goed zien dat hij leed aan de martelingen met het tracker jacker gif, dus dat is een pluspunt.
beoordeling: 6,5. ik zou wachten tot de film op dvd uitkomt en ik hoop dat part 2 een stuk beter word, omdat de oorlog dan echt begint.
10 jaar geleden
AntwoordenLotte
Lotte
@Brecht Sohier: Maar dat er weinig actie in zit, betekent toch niet dat er niet veel gebeurt? Als President Snow met Katniss praat, bijvoorbeeld, vind ik dat meestal nog veel intenser dan een vechtscène. Veel actie is wat mij betreft niet gelijk beter, da's wat ik met dit artikel wilde zeggen: oorlog voeren is net zo goed de psychologie daarachter dan al het vechten.
10 jaar geleden