Mobiel mee op vakantie? Dit kun je beter niet doen

Tassilo

In Nederland mag en kan een hoop, maar soms realiseer je je dat pas als je in het buitenland bent. Elk land kent namelijk een andere cultuur en andere wetten, dus als je op vakantie bent kun je niet zomaar alles doen en laten. Hier volgen een aantal dingen die je maar beter niet kunt doen als je in het buitenland op het strand ligt.

1. De Eiffeltoren 's avonds of 's nachts op de foto zetten
Hele gekke wet: toeristen mogen de Eiffeltoren overdag op de foto zetten, maar 's nachts dus niet. Overdag valt de Eiffeltoren namelijk onder het publieke domein, maar 's avonds en 's nachts gaat lichtshow rondom de toren aan en die valt technisch gezien onder het begrip 'kunst'. Daarom is voor het 'reproduceren' van die kunst eigenlijk toestemming van de kunstenaar nodig. En delen op social media van zo'n foto mag technisch gezien dus ook niet. (Niet dat veel mensen zich daar iets van aantrekken)

2. Even een paar films binnenhalen op vakantie

In veel verschillende landen, waaronder ook Nederland, is het verboden illegale content te downloaden. Nu staat de politie hier in Nederland nog niet meteen voor je deur als je een goeie blockbuster downloadt, maar zodra je één mp3’tje binnenhaalt in een land als Duitsland, dan heb je al snel een rekening van een paar honderd (!) euro aan je broek hangen. Vooral niet doen dus, als je in ons buurland van je vakantie geniet.

3. Blote foto's maken

Vier backpackers waren op de top van de Kinabalu in Maleisië (de op een na hoogste berg van Zuidoost Azië) en dachten dat het een leuk idee was om naaktfoto’s te maken. De backpackers kregen drie dagen cel en een boete van 1200 euro voor 'obsceen gedrag in het openbaar'. Een paar dagen later was er een aardbeving die voor een hoop slachtoffers zorgde, waar de backpackers de schuld van kregen. 

Ook in Cambodja zijn ze niet zo blij met naaktfoto's: in mei 2015 werd een Nederlandse vrouw er opgepakt en het land uitgezet, omdat ze bij een tempelcomplex foto's had gemaakt waarop ze poseerden met blote billen.

4. Pokémon Go spelen in Saoedi-Arabië

Ook in de Arabische wereld is het spel razend populair, maar belangrijke geestelijken uit Egypte, Qatar en Saoedi-Arabië vinden het 'onislamitisch' en hebben het in de ban gedaan. In 2001 al, riep een van de oudste islamitische leiders van Egypte, een fatwa (religieuze wet) uit tegen Pokémon, toen nog vanwege het kaartspel. 

In Saoedi-Arabië werden een tijdje geleden drie jonge mannen die op een vliegveld op jacht waren naar Pokémon aangehouden door de Saoedische politie. Volgens een lokale nieuwssite stonden ze op de parkeerplaats van een luchthaven met hun mobiele telefoons 'foto's te maken'. Twijfelachtig dus..., maar misschien toch maar niet proberen. Als je al in de buurt bent van deze landen.

5. Een rondje fietsen in Frankrijk met je oortjes in

Sinds 1 juli 2015 is het voor zowel fietsers als automobilisten in Frankrijk verboden om oortjes in te hebben, dit om ongelukken te voorkomen. Ben je rebels en doe je het toch, dan riskeer je een boete van maar liefst 135 euro!

Ook in de landen Slovenië, Servië en Spanje mag je niet met oortjes of koptelefoon op fietsen. In Portugal mag je één oortje in.

Gepubliceerd op 1 augustus 2016
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.