Minder profielen, meer taal en rekenen

Minder profielen, meer taal en rekenen

Door Kim

Maakt van Bijsterveldt de profielkeuze nou lastiger of makkelijker?De nieuwe minister van Onderwijs wil verandering: niet vier schoolprofielen, maar slechts twee. Meer Engels, Nederlands en Wiskunde, geen maatschappelijke schoolprojecten zoals lessen over schulden en obesitas. Op school moet 't vooral weer gaan draaien om leren rekenen en schrijven, de rest is bijzaak.

Dat zijn de belangrijkste ideeën die onderwijsminister Marja van Bijsterveldt vandaag presenteerde voor haar Actieplan Beter Presteren. Het onderwijs moet 'terug naar de kern', vindt ze: niet zoveel projecten meer die jongeren moeten 'opvoeden' (een lesje Gezond Koken, doe-eens-lief-tegen-elkaar-uur, voorlichting over loverboys of scooterrijden) maar meer aandacht aan de gewone schoolvakken.

Terug naar  kennisoverdracht, zoals vroegâh: de docent vertelt de leerstof, jij oefent en leert en maakt een toets. Opvoeden mogen je ouders maar lekker doen.

Wat is er dan mis met het onderwijs van nu? De regering wil slimmere kinderen kweken om wereldwijd tot de beste vijf kennislanden te behoren. Nederland hoorde daarbij maar is inmiddels gezakt naar de tiende (qua taal) en elfde (qua exacte vakken) plek. Het rapport van Nederlandse scholieren moet weer bij de beste 5 horen, niet verder afzakken. Volgens de minister moeten we een voorbeeld nemen aan leerlingen uit Zwitserland, Canada en Japan, die 't een stuk beter doen.

Ook wil Van Bijsterveldt extra aandacht en uitdaging voor superslimme leerlingen, en een verplichte toets voor Engels, Nederlands en Wiskunde aan het einde van de onderbouw. Daarnaast zou een basisschool-eindtoets als de CITO-toets verplicht moeten worden.

Dit zijn de plannen van de minister, of het ook uitgevoerd wordt, hangt van een hele hoop dingen af: zijn de leraren het er mee eens, de ouders en ook de leerlingen hebben een stem. Wat er precies geschrapt zal worden, wil ze nog niet zeggen, maar het idee is helder. Wat vind jij: goed punt om onderwijs 'gewoon' weer te laten draaien om de basics, of zonde dat al die andere dingen dan niet meer kunnen?

Gepubliceerd op 7 december 2010
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

REACTIES

T.

T.

Zou dit gevolgen gaan hebben voor CKV, godsdienst en maatschappijleer? Dat zijn toch meer opvoedvakken dan kennisvakken.

14 jaar geleden

M.

M.

Ehm..
Mogen er ook nog leuke dingen op school blijven?
Sommige mensen zijn beter in natuurkunde dan aardrijkskunde
beetje landjes kijken VS beetje formules enzo
Iedereen is anders hoor!!
En wat dacht je dan van maatschappijleer dat valt dan zeker ook weg?
En wat voor vakken deed zij dan vroeger op school?
-.-

14 jaar geleden

R.

R.

Lekker dom dat mens, alsof je leerlingen met heel veel wiskunde, taal en engels goed voorbereid op het dagelijks leven. Sorry hoor, maar buiten school om heb ik veel meer aan die zogenaamde opvoedvakken dan aan taal, wiskunde en engels.

leuk geschreven ;)

14 jaar geleden

B.

B.

Echt dom als dingen als muziek enz. weggaan, ik bedoel, je moet toch EEN vak op een dag hebben dat nog een beetje leuk is? Maar 't zou wel geweldig zijn als die domme projecten weggaan, die slaan namelijk meestal helemaal nergens op..

14 jaar geleden

N.

N.

Het is toch belachelijk!
Dit betekent dat mensen die slecht zijn in wiskunde maar wel de capaciteiten hebben om HAVO te doen gedwongen worden om naar het VMBO te gaan waar ze veel te goed voor zijn omdat dat ''gat'' veel te groot is. Doe daar eerst eens wat aan.

14 jaar geleden

D.

D.

Ik denk dat het niet gaat werken om dit te doen.
Als ze taal en rekenen willen invoeren kunnen ze beter bij de brugklassen beginnen, die zijn het nog gewend van de basisschool, ik denk niet dat het gaat werken als je daar ineens n 3de of 4de klas mee opzadelt, die zijn het niet meer gewend en grotendeels verleerd, en dan nog, niet alle berekeningen kun je uit het hoofd doen of heb ik dat nou weer??
X

14 jaar geleden

N.

N.

Wij moeten een voorbeeld nemen aan Japan en China? Er wordt ook niet gezegd dat in de landen waar wij een voorbeeld aan zou moeten nemen ook een veel hoger burn-out op jonge leeftijd percentage. Het is niet slecht om als school een deel van de opvoedende taak op zich te nemen. Deze minister legt de druk voor scholieren op deze manier veel hoger, en maakt middelbare school onnodig moeilijker.

Ook maakt zij de kloof tussen 'slimme' en 'minder slimme' leerlingen veel groter. Sowieso vind ik deze term belachelijk. Laat het onderwijs met rust, deze heeft geen hervorming nodig.

14 jaar geleden

M.

M.

Laat die vrouw zelf maar eens op school zitten, kijken watze dan zegt

14 jaar geleden

K.

K.

Wat een poeponzin is dit.
Het onderwijs is toch prima zo?
Waarom moet er nou weer eens iets veranderd worden? Heeft dat wijf niks te doen ofzo...

14 jaar geleden

K.

K.

Ik MOET haar e-mail adres hebben.
Dan zal ik eens even zeggen wat ik vind!
Ja, ik hou het beleefd.

14 jaar geleden

S.

S.

Haar e-mailadres is gewoon m.vanbijsterveldt@minocw.nl ;-) En anders moet je even bellen naar 070 412 34 56.

Goed om jullie reacties te lezen, dat nemen we zeker mee! Want wij gaan de minister natuurlijjk aan de tand voelen hierover. Mocht je specifieke klacht of mening hebben mail dan gerust naar info@laks.nl.

Steven
voorzitter landelijk aktie komitee scholieren, LAKS.

14 jaar geleden

J.

J.

Het lijkt net alsof met elk nieuw kabinet het onderwijs weer veranderd. Betere resulaten willen? Ga dan 's investeren als regering in betere leraren. Maar yet again, dat past weer niet in 't "BEZUINIGINGEN!"-kabinet van nu.

14 jaar geleden

S.

S.

@Justine: veranderT. ;)

14 jaar geleden

D.

D.

Ze wil dat wij hoger in de PISA lijsten komen. China etc. staan misschien nu wel bovenaan, die mensen worden allemaal tot een soort van robots opgeleid die zeer goed kunnen rekenen en die hun talen kennen, waardoor ze hoog in de lijst komen. Maar we moeten meer kunnen dan dat. Om succesvoller te worden is ook een stukje creativiteit van belang en een goede blik op de maatschappij is ook niet slecht.

14 jaar geleden

P.

P.

Voor iedereen die het hier niet niet mee eens is, engels kan verstaan en 10 minuten van zijn tijd wil besteden aan een goed idee: www . youtube.com/watch?v=hkPvSCq5ZXk. (kan geen normale links plakken hier)

In het kort: School vermoordt creativiteit. Dat komt, omdat het systeem waar onze school nu nog steeds mee werkt komt uit de tijd van de Industriële Revolutie (heuuul lang geleden dus).
Omdat alles standaard moet, testen etc wordt de creativiteit van sommige mensen gewoon niet benut.

Denk eens na, in de fabrieken van vroeger hadden ze daar niet ook een bel, verschillende gebouwen en maakte ze altijd min of meer dezelfde producten?

En waarom zit iedereen die even oud is in dezelfde klas? Dat is lekker makkelijk ja, maar sommige mensen zijn toch slimmer dan anderen? Voor sommige is het misschien beter om echt goed te leren rekenen zoals de Minister graag wil. Maar anderen hoeven dat helemaal niet, dat kunnen ze immers al.

Nu kun je natuurlijk gaan wijzen naar vmbo, havo, vwo, profielen en dat soort "verschillen". Maar ho maar dat je een vakkenpakket kan kiezen van bijvoorbeeld: Nederlands, Wiskunde, Tekenen, Drama, Muziek en Engels? Dat is niet "uitgebreid" genoeg... Maar als jij daar goed in bent, wat dan?

Kortom: het moet anders en flink anders. Meer verschil, minder standaard.

14 jaar geleden

K.

K.

Het stomme is dat ze echt denkt dat de resultaten omhoog gaan met die twee profielen. Ze wil een echt alf-profiel en een echt beta-profiel gaan maken. Dat is echter een killer voor algemen ontwikkeling, omdat je dan puur één kant op moet. Nu is het juist zo leuk dat je van alles wat kunt leren... examen in wiskunde, Engels, Nederlands, maar ook in economie, biologie, Duits, M&O, geschiedenis. Laat ons lekker zelf vakken kiezen waar we goed in zijn en die we graag willen volgen! Er is al genoeg verplicht! Met nog meer verplichte vakken zal het niveau echt niet omhoog gaan. Tenminste, als ik examen moet gaan doen in de exacte vakken (OEI - o.a. natuurkunde) die de minister meer onderwezen wil hebben, zullen mijn cijfers niet bepaald voldoende zijn.

14 jaar geleden

N.

N.

Ik denk dat de middelbare school ook een deel van je opvoeding is. Projecten over bijvoorbeeld loverboys vind ik erg belangrijk. Over dit soort zaken kunnen mijn ouders mij geen hulp geven terwijl er op school goed voorlichting over kan worden gegeven. Op school moet je je ook emotioneel ontwikkelen denk ik. Ik ben het dus niet met de minister eens.

14 jaar geleden

S.

S.

tsss.... en dan.....
ik haal men havo ziewiezo niet, haat aan engels
maar goed, je moet toch iets te beleven hebben op school naast de (achtelijke korte eetpauze van 5 min)pauzes. Vooral NLT, lang leven niks doen en muziek is mijn leven ik kan niet zonder.

14 jaar geleden

D.

D.

Ook wil Van Bijsterveldt extra aandacht en uitdaging voor superslimme leerlingen,

Nou, dat is niet zo moeilijk (en ik spreek uit ervaring). Laat ze zelfstandig en in hun eigen tempo werken en ook bepalen wat ze wel en wat ze niet doen, want hoogbegaafde kinderen hebben minder herhaling nodig. Als het tempo van de toetsen ook voor hen op hun tempo worden aangepast (als je klaar bent met het hoofdstuk spreek je een toets af met je docent) is het helemaal geweldig. Het is alleen wel zo dat leerlingen op die manier veel sneller door het onderwijs heen kunnen gaan.

14 jaar geleden

T.

T.

Dat vind ik een goed idee. Ik heb het namelijk al druk met huiswerk enzo, en dan krijg ik bij CKV ook nog opdrachten als 'teken een stoel'. Dat vind ik gewoon verspilling van mijn tijd.
En zijn ouders er niet voor om kinderen voor te bereiden op het echte leven?

14 jaar geleden

J.

J.

LOL @ teken een stoel! Hahahaha

14 jaar geleden

J.

J.

mevrouw van bijsterveld moet met haar poten van het onderwijsSYSTEEM afblijven. De tweede fase loopt eindelijk enigszins. En passend onderwijs in plaats van speciaal onderwijs is een kweekvijver voor problemen. Investeer in betere lerarenopleidingen, want hoe sommige docenten voor de klas staan..... Dat is het probleem!!!

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.