Mille Dinesen: 'Deense scholen leren van Rita'

Door Joost

Juf Ank uit De Luizenmoeder zou er goed aan doen om een aflevering te bekijken. Rita is de lerares die we allemaal hadden willen hebben. Vrijgevochten, ad rem, misschien een tikje brutaal. Maar nog belangrijker: ze doet alles voor haar leerlingen. Onlangs verscheen het vierde seizoen van de gelijknamige serie op Netflix. Exclusief voor Scholieren.com vertelt de Deense actrice Mille Dinesen over haar wereldwijd geliefde alter-ego: "Rita doet en zegt dingen die andere mensen niet durven."

Verslavende series komen echt niet alleen uit de VS. Op het moment klopt het hart van de gemiddelde bingewatcher sneller van een Scandinavisch pareltje. De komische dramaserie Rita is daar een goed voorbeeld van. Wie eenmaal begint, stopt niet. Met vier seizoenen, een spin-off en zelfs een Nederlandse remake zijn de Denen weer een hit rijker.

Groot kind

"We lijken totaal niet op elkaar", vertelt Mille over haar alter-ego, "haar DNA staat ver van mij af." Toch hult de 43-jarige actrice zich maar wat graag in het welbekende houthakkersblouseje: "Ik ben dol op Rita. Als ik haar speel, zit ik in een andere wereld. Het is zo leuk om in de huid te kruipen van iemand met een ander karakter." Voor wie de serie niet kent, het personage in een notendop: "Rita is een politiek incorrecte antiheld, maar tegelijkertijd een lerares met het hart op de goede plaats. Ze leeft voor haar leerlingen voor wie ze alles doet." Ondanks haar goede bedoelingen is de juf niet bij iedereen geliefd: "Veel ouders haten haar. Misschien omdat Rita zelf een groot kind is."

Volgens Mille zou het goed zijn om Rita als lerares te hebben: "Het is heel belangrijk dat leraren bevlogen en enthousiast zijn ten opzichte van hun leerlingen. Ik heb nooit een juf zoals Rita gehad, al had ik dat graag gewild."

Leraren

Dat gemotiveerde leraren belangrijk zijn, weet Mille maar al te goed: "Tijdens mijn eerste schooljaren leerde ik helemaal niets. Mijn ouders stuurden me daarom naar een privéschool. Gelukkig werkten daar leraren die hun werk serieus namen en respect toonden voor hun leerlingen. Door hen ging ik graag naar de lessen en deed ik met plezier mijn huiswerk." De actrice vindt dat ieder kind naar school moet gaan: "School is een voorbereiding op je verdere leven. Ook is het van belang om zo veel mogelijk mensen te leren kennen."

Terug naar de serie, die zelfs invloed heeft gehad op het onderwijs: "Deense scholen leren van Rita. In de afleveringen worden onderwerpen belicht die relevant zijn voor ouders, leerkrachten en leerlingen. Rita's manier van aanpak wordt gebruikt om bijvoorbeeld conflicten op te lossen."

Nieuw seizoen

Haal de popcorn maar in huis, want seizoen 4 staat inmiddels online. "Wie de serie kent, weet dat Rita altijd haar gevoelens opzij zet en nooit leert van haar fouten. In het nieuwe seizoen blikken we terug op Rita's jeugd. Ook wordt duidelijk waarom ze is zoals ze is."

Voor de Rita-fan belooft het vierde seizoen veel goeds. Degenen die de serie nog niet gezien hebben, kunnen het beste van voor af aan beginnen. En ach, 32 afleveringen: dat lukt heus wel in een weekje.

Lullig voor juf Ank, maar na Rita zul je haar voorgoed vergeten.

Alle vier seizoenen van 'Rita' zijn te bekijken via Netflix.

Gepubliceerd op 1 februari 2018
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.