Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Middelbare scholieren vinden hun schoolvakken steeds minder interessant

Duits, Frans, beeldende vorming: middelbare scholieren vinden hun schoolvakken maar saai. Dit blijkt uit onderzoek van studieplatform Qompas. Vooral de talen en creatieve vakken hebben de afgelopen jaren aan populairiteit verloren. De vakken  geschiedenis, aardrijkskunde en economie scoren wel iets beter ten opzichte van vorig jaar.

Misschien ken je het wel, de studiekeuzetest van Qompas. Superhandig bij het maken van de profielkeuze voor de bovenbouw. De test stelt vragen over schoolvakken waarbij je kunt kiezen uit: heel interessant,  interessant, neutraal, niet interessant en helemaal niet interessant. Op basis van de resultaten van de studiekeuzetest heeft Qompas de conclusie getrokken dat er over het algemeen minder interesse is in de schoolvakken.

Het onderzoek is gedaan onder havo- en vwo-leerlingen in de derde klas. Het vmbo is dus niet meegenomen in het onderzoek. De havo-jongens vinden lichamelijke opvoeding het leukste vak en bij de vwo-jongens staat economie op nummer 1. Bij de meisjes staat Engels bovenaan bij beide niveaus.

Kunstvakken

Uit de resultaten van de studiekeuzetest blijkt onder meer dat leerlingen de kunstvakken steeds minder interessant vinden en de bètavakken juist interessanter. Zo is handvaardigheid gedaald in populariteit, vooral bij de jongens. Ook de meisjes interesseren zich weinig voor het vak. Ten opzichte van 2012 is het percentage meisjes dat handvaardigheid interessant vindt drastisch gedaald. Wel lijkt het het afgelopen jaar weer iets op te krabbelen.

Bètavakken 

Goed nieuws voor de bètavakken, want biologie en natuurkunde zijn door de jaren heen steeds populairder geworden! Terwijl meisjes op de havo zich steeds meer interesseren in het vak natuurkunde, blijft het percentage op het vwo ongeveer gelijk. Jongens vinden het vak nog altijd interessanter dan meisjes, maar bij jongens op het vwo daalde de interesse wel de afgelopen vijf jaar. Dit jaar is het voor het eerst het percentage vwo-jongens dat natuurkunde interessant vindt weer gestegen. Meisjes, vooral op het vwo, vinden biologie heel interessant en dit percentage blijft dan ook stijgen. Havo-jongens zijn minder geïnteresseerd in dit vak.

En bij mij op school?

Ik vroeg aan een aantal medeleerlingen of zij zich herkennen in de resultaten van het onderzoek. Het vak dat wordt genoemd als het minst interessant is Nederlands, waar ik me persoonlijk ook in kan vinden. Verder werden de vakken wiskunde en scheikunde vaak genoemd als 'minst interessant'. De ondervraagden uit het onderzoek gaven aan deze vakken wel interessant te vinden.

Vakken die mijn klasgenoten wél heel erg leuk vinden zijn, net zoals in de resultaten van het onderzoek, geschiedenis en economie. Biologie is ook populair, maar alleen onder de meisjes.

Gepubliceerd op 2 december 2019
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.