35.000 scholieren spijbelen in België voor het klimaat: 'Er moet echt iets gebeuren'

35.000 scholieren spijbelen in België voor het klimaat: 'Er moet echt iets gebeuren'

Door Chard

Maar liefst 35.000 scholieren in België liepen gisteren mee in een klimaatmars in Brussel. De tieners spijbelden voor de derde donderdag op rij van school om aandacht te vragen voor klimaatverandering. "Waarom zouden we naar school blijven gaan als er geen toekomst meer voor ons is?" vroegen de initiatiefnemers van de beweging Youth for Climate zich af in een video, waarin ze begin dit jaar scholieren opriepen elke donderdag de straat op te gaan.

Twee weken geleden gaven 3.000 scholieren gehoor aan deze oproep en vorige week 12.500. Gisteren was de opkomst dus bijna drie keer zo hoog. Ook studenten sloten zich dit keer aan bij de demonstranten vanuit de beweging Students for Climate. Met de mars willen de jongeren de politiek dwingen meer maatregelen te nemen die de opwarming van de aarde tegengaan. De demonstranten droegen kartonnen borden met daarop leuzen als 'Er is geen Planet B', 'Don't fuck your mother earth' en 'Cool kids for a hot planet'.

De 16-jarige Jarrin uit Antwerpen reisde gisteren ook af naar Brussel om zich aan te sluiten bij de Demonstranten. "De opwarming van de aarde interesseerde mij altijd wel en ik maak me ook best zorgen", vertelt hij als we vragen waarom hij meeliep. "Ik heb het idee dat dit heel belangrijk is. Zeker omdat de mensen uit de politiek er écht iets aan kunnen veranderen. " 

Plastic

Zelf gaat hij ook bewust om met het milieu. Zo gebruikt hij bijna geen plastic flesjes meer en probeert hij vaak de fiets te nemen. “Dat zijn kleine dingetjes die iedereen eigenlijk zou kunnen doen en dat zijn ook de dingen die er toe zouden kunnen doen. Alle beetjes helpen namelijk.”

Dreigementen

Op de school van Jarrin was de directie eerst niet heel positief over de staking. Later draaiden ze wel bij, vooral omdat sommige leraren de actie steunden. “De directie was eerst een beetje sceptisch en ze dreigden ook met consequenties. Toch zijn ze nu van mening veranderd en ze steunen ons nu min of meer”, zegt Jarrin. “Omdat het zoiets massaals is en omdat het milieu natuurlijk heel belangrijk is.”

Sfeer

Los van het feit dat de scholieren strijden voor een belangrijk doel, was het ook een leuke dag. “Er hing op zich een hele leuke sfeer. We hadden borden gemaakt met slogans en maakten geluiden die op gezang leken”, lacht Jarrin.

Kritiek

Toch is er ook veel kritiek op de actie. Zo wordt er gezegd dat het een makkelijk excuus voor spijbelen is. “Ik begrijp hun reactie wel, veel doen het natuurlijk om weg te zijn van school en het milieu is dan bijzaak. Persoonlijk zou ik het in het weekend gehouden hebben”, zegt Jarrin. “Maar hetzelfde geldt voor arbeiders die staken, als zij staken hoeven zij toch ook niet door te werken?”

"Wat hoop je dat de actie oplevert?"

Jarrin heeft al wel voorzichtige ideeën over wat de resultaten zouden kunnen zijn van de actie. “Ik hoop dat de wereldleiders door ons massale protest zullen inzien dat er toch stappen gemaakt moeten worden. Dat hoeven geen reuze stappen te zijn, maar er moet iets gebeuren en dat is het belangrijkst."

Inmiddels is er ook een Nederlandse variant van de beweging in gang gezet: Youth for Climate NL. Op sociale media roept de beweging Nederlandse scholieren op om op 7 februari te staken op het Binnenhof in Den Haag.

Gepubliceerd op 25 januari 2019
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.