Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Meer spijbelaars dan gedacht

Meer spijbelaars dan gedacht

Door Joca

Het aantal spijbelaars blijkt veel hoger dan gedacht. Dit komt door een strenger controlesysteem waarbij scholen dit soort zaken sneller moeten melden bij de leerplichtambtenaar.  Zo lag het aantal spijbelaars in Den Haag het afgelopen schooljaar op 7500, bijna twee keer zoveel als in het schooljaar ervoor. In Rotterdam werden 9700 spijbelaars gemeld.

Scholen hoeven volgens de wet pas contact op te nemen met de leerplichtambtenaar als een leerling binnen vier weken meer dan zestien uur spijbelt. Sinds gemeenten het terugdringen van spijbelgevallen heeft overgenomen van de Onderwijsinspectie, wordt dringend verzocht ook kleinere gevallen te melden.

Geen toename

De Haagse onderwijswethouder Van Engelshoven laat aan de NOS weten dat er nu niet ineens meer wordt gespijbeld dan voorheen. Maar door de strengere controle komt een leerling die te laat komt en de les niet meer in mag, nu ook terecht in de spijbelcijfers van de gemeente. Volgens de wethouder is dat nuttig. Het schoolverzuim is immers beter aan te pakken nu ook de lichte gevallen gemeld worden.

Ook het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) vindt het goed dat spijbelaars eerder aangepakt worden. "Van spijbelen wordt niemand beter", vertelt LAKS-voorzitter Remco Barendregt. Wel moeten scholen en gemeenten verder gaan dan alleen het signaleren van spijbelgevallen. "Deze scholieren hebben vaak meerdere problemen. Er moet dus ook gekeken worden waarom iemand steeds weg is", zegt de voorzitter.

Slecht bijgehouden

Naast het sneller melden van verzuim, is er ook nog een andere reden voor de stijging van het aantal spijbelaars. Veel scholen bleken namelijk slecht bij te houden hoeveel spijbelgevallen er waren. Alleen al in Den Haag was dat een probleem bij ruim 60 procent van de onderzochte scholen. Scholen die geen orde op zaken stellen kunnen tegenwoordig een boete van 100.000 euro krijgen. 

Scholen en gemeenten hebben steeds meer aandacht voor verzuim. Dat komt omdat spijbelen en vaak te laat komen belangrijke signalen zijn dat er meer aan de hand is met een scholier. Bovendien blijken spijbelaars vaker dan anderen zonder diploma de school te verlaten. Daardoor kunnen ze later moeilijker aan een baan komen.

Gepubliceerd op 30 oktober 2013
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

I.

I.

Aaaaah mooi toch! Of niet?

10 jaar geleden

M.

M.

Ja precies. Spijbelen is goed! Ik ben al die jaar iets van 7 keer thuisgebleven omdat ik wiskunde had. :P

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.