Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Meer aanmeldingen voor hbo- en wo-studies

Meer aanmeldingen voor hbo- en wo-studies

Universiteiten en hogescholen mogen volgend jaar op meer nieuwe bachelorstudenten rekenen. Uit cijfers blijkt dat dit er dit jaar meer aanmeldingen zijn binnengekomen van nieuwe studenten dan vorig jaar na de deadline.

Universiteiten mogen bijna 100.000 studenten welkom heten. Dat is een toename van ruim 6 procent. Bij hogescholen nam het aantal aanmeldingen toe met 4,3%. In totaal kregen zij 169.557 aanmeldingen binnen.

De deadline om je aan te melden is normaal altijd op 1 mei, maar werd dit jaar verschoven naar 1 juni vanwege de coronacrisis. Ook na 1 juni mag je je nog aanmelden, maar dan hoeven universiteiten en hbo's jouw aanmelding niet in behandeling te nemen. 

Slag om de arm

Of het dan volgend jaar echt extra druk wordt in de collegebanken, dat is nog niet zeker. De Vereniging Hogescholen, die de cijfers over de hbo's verzamelt, laat weten dat de cijfers "geen perfecte voorspeller van de daadwerkelijke instroom in september zijn". Studenten die van studie wisselen worden ook meegeteld in de nieuwe aanmeldingen. Bovendien zijn aanmeldingen niet hetzelfde als in inschrijvingen. Als je je nu hebt aangemeld voor een opleiding, kun je je nog bedenken en ervan afzien.

Ook de Vereniging van Universiteiten (VSNU) houdt een slag om de arm. Veel aankomende studenten meldden zich al aan voordat de wereldwijde coronacrisis uitbrak. "Het is onduidelijk hoe de ontwikkelingen van invloed zullen zijn op de verdere aanmeldingen c.q. de uiteindelijke inschrijvingen." Het is bijvoorbeeld nog de vraag of buitenlandse studenten die zich hebben aangemeld aan hun studie zullen beginnen.

Meer geslaagden

Wat ook nog meespeelt, is dat er dit jaar geen centrale eindexamens zijn. Daardoor zullen meer vwo-leerlingen slagen, denkt Pieter Duisenberg, voorzitter van de VSNU. Ook vermoedt hij dat minder jongeren na de middelbare school een tussenjaar zullen nemen. "Normaal doen heel veel studenten dat. Nu gaan ze misschien wel meteen studeren, omdat ze nog niet weten of ze naar het buitenland kunnen", zei Duisenberg tegen de NOS.

Onlangs voerde Scholieren.com ook een onderzoek uit naar de plannen van mensen die een tussenjaar wilden nemen. Daaruit bleek inderdaad dat 38 procent van de scholieren die er een jaar tussenuit wilden gaan, de plannen heeft moeten afzeggen. Voor 41 procent is alles nog onzeker. 

Gepubliceerd op 3 juni 2020