Matthijs (24) studeert duaal bij Alliander: "Ik krijg betaald om te leren"

Matthijs (24) studeert duaal bij Alliander: "Ik krijg betaald om te leren"

In samenwerking met Alliander

Een aantal uur in de week naar school, en de rest van de week – betaald – in dienst bij een bedrijf. Dat heet duaal studeren. Is dit de uitkomst voor scholieren die geen zin hebben in lange dagen in collegezalen? Of is het gewoon te mooi om waar te zijn? Ik vroeg het aan elektrotechniek-student Matthijs (24).

Energiebedrijf Alliander biedt samen met de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) zo'n traject aan voor de Associate Degree opleiding Elektrotechniek/Energietechniek. Tijdens de opleiding krijg je theoretische vakken, maar je loopt het grootste deel van de week mee met professionals. Om meer te weten te komen over die magische, duale hbo-opleiding sprak ik met Matthijs. Matthijs volgt sinds een jaar het traject van Alliander en de HAN.

Lastige studiekiezer

"Ik ben een lastige studiekiezer", vertelt Matthijs aan de telefoon. "Na de havo heb ik een hbo-opleiding ICT geprobeerd. Dat vond ik niets, want ik miste het contact met medestudenten." Vervolgens probeerde Matthijs een opleiding bestuurskunde en een opleiding voor natuurkundedocent uit. Ook die opleidingen pasten nét niet lekker bij hem.

"Ik wilde de moed bijna opgeven", vertelt hij. "Maar gelukkig kwam ik via sociale media in contact met Alliander. Toen ik wat dieper in de duale opleiding elektrotechniek dook, vielen eigenlijk alle puzzelstukjes voor mij op z'n plek."

Operationeel Network Trainee

Als ik Matthijs naar deze puzzelstukjes vraag, begint hij vol enthousiasme te vertellen: "Ik heb slechts 12 uur per week les, en werk de overige 26 uur per week als Operationeel Network Trainee. Ik kan me slecht concentreren, dus voor mij is weinig les ideaal."

En wat leer je dan als Operationeel Network Trainee? "Nou, ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe je met een technisch tekenprogramma kunt werken, en hoe je kunt rekenen met elektronische componenten. Ook leer ik hele praktische skills, zoals EHBO of het aanvragen van een bodemonderzoek."

De combinatie tussen theorie en praktijk werkt heel goed voor Matthijs. "Ik leer misschien wel meer in de praktijk dan in het klaslokaal. Alleen al door mee te kijken met professionals kun je leren en ontdekken wat wel en niet werkt. Zo is een elektriciteitskabel tussen de wortels van een boom proberen te krijgen geen succes, bijvoorbeeld."

Salaris

De nummer één reden waarom scholieren voor een werk- en leertraject kiezen is - volgens mij - het salaris. Ik vroeg Matthijs of dat inderdaad zo is. "Salaris krijgen is echt heel gaaf", bevestigt hij. "Ik werk effectief maar 26 uur in de week, maar krijg betaald voor 38. Echt alles wordt vergoed. Lestijd, schoolboeken, en zelfs onbenullige dingetjes zoals een chip om te programmeren."

Ik besloot brutaal te zijn en te vragen hoeveel Matthijs dan verdient. "Ik krijg het minimumloon, dus miljonair word ik niet. Ik kan er wel fatsoenlijk van leven hoor. Zo verdien ik 700 euro meer dan ik van DUO zou kunnen lenen. Bovendien krijg ik geld door op school te zitten én bouw ik geen studieschuld op. Eigenlijk drie keer winst dus."

Voor wie?

Ik vind de skills die de Alliander-studenten leren interessant en meteen salaris krijgen is natuurlijk supergaaf, dus vraag ik Matthijs voor wie de opleiding geschikt is. Hij vertelt me dat tijdens de opleiding zelfs mensen die niets van elektronica weten, worden opgeleid tot mensen die sleutelen aan het grootste elektriciteitsnetwerk van Nederland. Toch kan volgens Matthijs niet iedereen zomaar meedoen. "Je hebt een havo-diploma met een NT-profiel en wiskunde B nodig. Of een mbo-diploma elektrotechniek niveau 4, maar het belangrijkste is dat je enthousiast bent en inzet toont."

"Je kunt de opleiding zowel in Amsterdam als in Arnhem volgen, dus locatie is ook geen issue", voegt Matthijs toe.

Addertje?

Te mooi om waar te zijn? Dat gevoel kreeg ik ook. Zitten er dan echt geen addertjes onder het gras? Het wordt even stil. "Nee, nee. Die zijn er echt niet. Alliander organiseert dit, omdat het bedrijf anders over twintig jaar een groot tekort heeft aan technici. Sterker nog, dat tekort is er eigenlijk nu al. Dit is een win-win."

Is er dan écht helemaal niets waar je spijt van hebt?
"Jazeker wel. Dat ik niet eerder ben begonnen."

Ben je nieuwsgierig geraakt en wil je meer weten?

Bekijk de website van Alliander en neem vrijblijvend contact op met René van Langen (Corporate Recruiter bij Alliander) via Rene.van.langen@alliander.com 

Gepubliceerd op 11 maart 2021