Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mark (15) roeit op topsportniveau: 'Trainen is fysiek en mentaal zwaar'

Mark (15) roeit op topsportniveau: 'Trainen is fysiek en mentaal zwaar'

Door Senna

Er is een grote kans dat jij op een sport zit. Voetbal bijvoorbeeld, of dans, hockey of paardrijden. Dat kan je één keer per week doen, maar de vijftienjarige Mark pakt het anders aan. Hij roeit zes keer per week op hoog niveau.

Maar hoe ziet het leven er van een topsporter-in-wording er eigenlijk uit? 

Hoe het begon

Je hoort vaak dat topsporters al op jonge leeftijd beginnen met trainen. Mark was echter 'al' veertien jaar toen hij begon met roeien. Zijn grote voorbeeld? Zijn broer. "Mijn oudere broer begon ooit met roeien bij de KR&ZV De Maas, waar mijn vader ook zat. Mijn broer doet dat al een tijdje op hoog niveau. Zijn coach vroeg mij een keer of roeien mij ook leuk leek."

"Eerst wilde ik altijd musicalacteur worden en was ik totaal niet bezig met roeien. Mijn droom was altijd om op het podium te staan. Ik was dit jaar ook weer begonnen met een voorstelling, maar door het harde trainen heb ik een keuze moeten maken tussen theater en roeien. Theater is nog steeds een droom van me, maar roeien staat nu op nummer één. Ik train zes keer per week om misschien straks naar het NK te gaan!"

School en sport


Mark zit momenteel in vwo-3. Hij vindt het soms best lastig om zijn sport met school te combineren. "Ik heb het heel erg druk. Mijn dag bestaat uit school, leren en roeien. Soms eet ik op de roeivereniging en zodra ik thuis ben, ga ik al slapen. De vrije uren die ik heb, moet ik wel aan school werken. Het is te doen, maar ik moet er wel vrije tijd voor opgeven."

"Elke training is fysiek en mentaal gezien zwaar. Maar ik heb het ook bijvoorbeeld zwaar als ik een toetsweek heb. De trainingen gaan gewoon door, maar school ook. Dan moet ik prioriteiten stellen. Ook kan ik vaak niet afspreken met vrienden. Dat soort momenten vind ik wel jammer."

"De vrije tijd die ik heb, rust ik vooral veel uit. Dat heb ik hard nodig, als ik de hele middag heb getraind. Ik pak er een boek bij of ik kijk een film. En als ik het rustig heb, kan ik ook nog met vrienden afspreken en een potje gamen. Maar mijn rust is het belangrijkst." Mark zit niet op een speciale school voor topsporters, maar kan wel altijd om extra hulp vragen. 

De reden van mijn keuze 

Maar wat is er nu zo leuk aan roeien? Mark: "Voor roeien moet je heel gedisciplineerd zijn. Het is een hele technische sport. Maar je moet fysiek ook fit zijn. Je traint met je hele team, dat maakt het gezellig. Ik ben bijvoorbeeld afgelopen voorjaarsvakantie met wat andere roeiers naar Italië geweest. Daar hebben we de hele week op het water getraind. Dat was wel echt een hoogtepunt. Ook vind ik het erg leuk dat mijn broer en ik dezelfde passie delen."

In Marks familie zit het roeien er dus goed in. Zijn vrienden weten er wat minder over. "Veel vrienden weten nou niet precies wat ik doe en hoe veel het van je eist. Zij vinden het jammer als ik bijvoorbeeld niet mee kan naar de McDonald’s, omdat ik geen tijd heb en ik op mijn voeding moet letten."

Olympische Spelen

Het is dus verschrikkelijk veel werk en neemt veel tijd in beslag. Maar Mark traint natuurlijk met een reden zo vaak. "Ik hoop ooit bij de Olympische Spelen te zijn. De andere kant van bij de Olympische Spelen komen is dat je dan nog meer vrije tijd moet opgeven en je elke dag traint. Maar dat heb ik er wel voor over. Alleen met de juiste training en mindset kom je daar. Het belangrijkste vind ik dat je goede eisen moet stellen aan jezelf. Dat je duidelijk hebt wat je doelen zijn. Zorg voor goede coaches. Maar ga vooral je dromen achterna en benut je tijd goed."

Wie weet zien we Mark dus over een aantal jaar op het grootste sportevenement ter wereld verschijnen. "Mijn dromen en doelen zijn mijn motivatie. Ik ben er al zoveel mee bezig dat ik niet meer wil stoppen. Als ik denk aan kampioenschappen waar ik nu voor aan het trainen ben, wil ik alleen maar beter worden en harder trainen. Opgeven is geen optie!"

Lees ook
N'ketia (16) is hét aanstormend talent in de atletiekwereld

Gepubliceerd op 29 april 2022
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.