Marinske (16) heeft last van migraine
Marinske is zestien jaar en heeft wekelijks last van hevige migraine. Hoofdpijn heeft ze bijna altijd, dus een dagje strand zit er voor haar niet in. Ook school en sport zijn erg lastig voor haar. "Met migraine lig ik het liefste in een verduisterde kamer zonder telefoon."
Veel mensen denken bij het woord migraine vooral aan hoofdpijn. Volgens Marinske is dit wel een symptoom van migraine, maar is migraine niet alleen hoofdpijn: "Het is een ziekte met meerdere symptomen: misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Ik ben vooral gevoelig voor licht, overdag kan licht echt pijn doen."
Marinske legt uit wat zij op zo'n moment voelt: "Het begint bij pijn achter mijn ogen en bij mijn slaap en uiteindelijk krijg een stekende pijn in mijn hoofd."
Migraine kan op veel manieren getriggerd worden: "Zo was ik eens met vriendinnen in het openluchtzwembad en toen ik langer dan tien minuten uit de schaduw ging, werd ik gelijk ziek. Ik ben toen ziek naar huis gegaan. Bij weersveranderingen krijg ik ook meer en hevigere migraine."
School en sport
Twee dingen zijn voor Marinske soms moeilijk: sporten en naar school gaan. Door haar migraine miste ze bijvoorbeeld voetbaltrainingen: "Ik miste teveel trainingen en moest daardoor stoppen met voetbal. Na een dag school met veel stress ben ik helemaal kapot, waardoor het niet lukte. Dat vind ik heel erg jammer."
School ging eerst ook niet erg goed: "Ik bleef zitten in de derde klas. Ik was namelijk maar twee dagen per week op school door de migraine. Uiteindelijk ging ik naar een andere school." Een goede keuze, vertelt Marinske: "Ik krijg op deze school veel betere begeleiding en ik hoef minder lang te reizen. Er wordt gekeken naar wat ik wél kan in plaats van wat niet. Dat motiveert mij."
Veel onbegrip
Op haar nieuwe school krijgt Marinske het begrip wat eerst ver te zoeken was: "Klasgenoten op mijn oude school maakten soms nare opmerkingen als ik na lange tijd weer op school was. Ze zeiden dingen als: 'Waarom is Marinske nu wel op school?'. Dat deed pijn. Mijn nieuwe klas begrijpt het gelukkig wel."
Vriendinnen begrepen haar migraineprobleem in het begin ook niet, vertelt Marinske: "Het meisje dat inmiddels mijn beste vriendin is snapte soms niet dat ik een afspraak met haar afzegde vanwege migraine. De migraine is nu al iets minder geworden, dus nu zien we elkaar vaker."
Ondanks het begrip van haar klasgenoten en vriendinnen, merkt Marinske dat er nog veel fabels rondom migraine zijn: "Reclames op tv zeggen: 'neem dit tegen migraine en je bent er snel van af' terwijl je migraine echt niet oplost met één pilletje. Mensen denken er vaak te makkelijk over. Migraine is bij mij een chronische ziekte en heftiger dan in de reclames op tv."
Onlangs is er een speciaal jongerenmagazine verschenen voor tieners met migraine en chronisch dagelijkse hoofdpijn. Meer info? Klik dan hier.
1 seconde geleden
L.
L.
Ik herken mezelf in je verhaal. Op een gegeven moment werd zelfs bij mij in de klas gezegd, oh ze is weer lekker thuis. En ik heb zowat mijn opleiding niet gehaald omdat ik te veel afwezig was, maar ik had wel allemaal 8en. Mensen moeten nu maar eens begrijpen wat deze ziekte inhoud want het is geen pretje!!
9 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Zo... Heftig zeg.
Mijn moeder heeft het ook. Maar lang niet zo erg.
9 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Ik herken mezelf er zo in! Zeker van die reclames en onbegrip ook al was het bij mij minder erg.
9 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Erg vervelend om te lezen en dat dit al op zo'n jonge leeftijd voorkomt. Hierdoor kan je als kind veel dingen missen en niet doen, terwijl dat juist de leeftijd is om te ontdekken. Is er al bekend wat de oorzaak is van haar migraine? Het kan wellicht te maken hebben met o.a. een scheefstaand bekken. Dit kan ontstaan door bijv. overmatig bewegen in haar slaap of een vervelende val op jonge leeftijd. Bekijk anders onze site voor meer info en wellicht kunnen wij iets betekenen voor haar! Site: https://www.kpr.nl/klachten/hoofdpijn-en-migraine/
Veel succes in ieder geval en veel sterkte.
Groet,
Melvin
8 jaar geleden
Antwoorden