Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Maarten van Rossem over zijn tekst in het vwo-examen Nederlands: "Dit is vrij simpel toch?"

Door Wieke

Toen de vwo'ers vrijdag hun examenboekje Nederlands openvouwden, lag daar een tekst van Maarten van Rossem op hen te wachten, inclusief 24 pittige vragen. Wat vindt Maarten er eigenlijk zelf van dat zijn tekst is gebruikt voor het examen? Wij belden hem op!

Maarten van Rossem is historicus en jury bij De Slimste Mens, maar jullie zullen hem waarschijnlijk kennen van zijn befaamde oneliners, waar een hoop memes mee gemaakt worden op social media. Maarten schrijft regelmatig stukken voor de krant of zijn eigen tijdschrift 'Maarten!'. De tekst die de vwo'ers moesten lezen verscheen in 2015 in Maarten! en heet "We leren (n)iets van de geschiedenis".

Geen toestemming

"Met van Rossem," antwoordt Maarten als hij de telefoon opneemt. Zijn stem klinkt zoals gebruikelijk rustig, zwaar en monotoon. "Ik vond het curieus dat niemand mij had gevraagd of dat mocht," vertelt Maarten. "Ik kreeg een brief van Cito waarin het allemaal werd uitgelegd. Dat het geheim moest blijven en dat ze daarom mijn toestemming niet konden vragen. Ik had wel liever van te voren de wijzigingen gezien die ze in de tekst gemaakt hebben, maar ik zou uiteindelijk wel hebben gezegd dat ze het mochten gebruiken. Ze hebben geloof ik een aantal woorden vervangen die dan te moeilijk zouden zijn, maar zo ver ik kan zien is de essentie nog intact."

Maarten vertelt dat hij het nog steeds eens is met het punt dat hij maakt in de tekst, ondanks dat hij de tekst al zes jaar geleden heeft geschreven: "De strekking, daar ben ik het nog steeds mee eens. De meeste historici weten wel dat 'wijs worden van de geschiedenis' helemaal niet klopt."

Nationaalsocialisme in de Tweede Kamer

Als voorbeeld verwijst Maarten naar de Tweede Kamer. "Ik wil maar zeggen," vervolgt hij, "we hebben al dat gedoe met de Tweede Wereldoorlog gehad. In de Tweede Kamer zit nu toch weer een partij die nationaalsocialistische sympathieën heeft. Verwonderlijk genoeg stemmen daar toch een hoop jonge mensen op."

Maarten nuanceert zijn standpunt en zegt: "In het begin hebben we wel wat van de Tweede Wereldoorlog geleerd. We hebben afgesproken dat we zoiets nooit meer mee wilden maken en daar is ook de Europese Unie uit voort gekomen, wat toch in alle opzichten een zegen is geweest. Toch zijn er nu mensen die daar heel anders over denken."

Tranen wegvegen

Op de vraag of Maarten dit een goede tekst vond om te gebruiken voor het eindexamen vwo is zijn antwoord kort: "Ja, dit is vrij simpel toch?" Daar waren niet alle vwo-leerlingen het mee eens. In het examenjournaal van vrijdag vertelde Valeski: "De eerste twee teksten waren echt moeilijk om doorheen te komen. Echt tranen wegvegen." Maarten reageert hierop: "Daar ben ik verbaasd over. Ik probeer altijd zo simpel mogelijk te schrijven zodat iemand die vwo succesvol heeft afgerond kan begrijpen wat ik schrijf."

Ironie

Of Maarten zelf de vragen van zijn eigen tekst kan beantwoorden moet nog blijken. "Ik moet zeggen dat ik nog niet naar al die vragen heb gekeken," vertelt Maarten. Om alvast een klein testje te doen, leggen wij Maarten vraag 9 voor, een vraag waar veel leerlingen moeite mee hadden.

Maarten: "Het stijlmiddel is ironie natuurlijk. Met die zin wil ik aankaarten wat voor een zinloos, goedbedoeld gelul dat allemaal is geweest. Ik ben op het idee van deze zin gekomen, omdat ik ooit een school heb gezien waar ze op 4 en 5 mei poffertjes uitdeelden. Als kind had me dat ook wel leuk gevonden, om poffertjes op 4 en 5 mei te krijgen."

Maarten heeft de vraag correct beantwoord, want het correctiemodel van Cito schrijft ook ironie voor. Maarten: "Ik schrijf en spreek vaak ironisch. Ik hang van ironie aan elkaar."

Foto door Michiel Hendryckx

Gepubliceerd op 23 mei 2021


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?