Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Lotte (17) maakte docu over haar autistische broertje

Lotte (17) maakte docu over haar autistische broertje

Door Joost

Ze is pas zeventien en nu al een geprezen documentairemaakster. Lotte Peters ontwikkelde voor haar profielwerkstuk een film over haar autistische en zwakbegaafde broertje Romijn. "In Romijn laat ik zien wat voor invloed hij heeft op het gezin en vooral hoe we ons op hem hebben aangepast", aldus de leerlinge van het Zaanlands Lyceum. Dat de film beoordeeld werd met een 10 en binnenkort op tv wordt uitgezonden, had de cineast in spe niet durven dromen.

Veel scholieren schrijven voor hun profielwerkstuk over kernfusie of onderzoeken de Tweede Wereldoorlog. Lotte kwam dit jaar met iets originelers. Ze besloot een documentaire over haar broertje te maken: "Filmen doe ik graag en een goed onderwerp voor de docu was niet lastig. Autisme is iets waar ik als ervaringsdeskundige al veel van wist. Ik wilde de stoornis van een andere kant belichten. Niet op een klinische manier, maar persoonlijker: verteld door de mensen die het zelf meemaken."

De hoofdpersoon bleek niet ver weg: "Romijn gaat over mijn autistische en zwakbegaafde broertje. Het is een heel 'rauwe' en eerlijke documentaire. Zijn invloed op ons gezin heb ik zo natuurlijk mogelijk proberen neer te zetten, zonder het te 'sugarcoaten'."

In paniek

Romijn heeft het leven van de familie Peters flink veranderd: "Hij raakt in paniek als dingen niet gaan zoals hij wil of had verwacht, dus mijn ouders en ik leven vooral naar zijn plan. Als we ergens heen gaan, laten we van te voren weten wat we gaan doen, hoe lang we daar zullen zijn en hoe het er daar uitziet. Zo komt hij niet voor enge verrassingen te staan. We moeten ons dan echt aan het plan houden dat hem is verteld."

Best zwaar, maar volgens Lotte valt het mee: "Zijn autisme is voor mij heel normaal geworden. Vroeger was het soms lastig. Als hij meer aandacht kreeg bijvoorbeeld. Nu kan ik daar beter mee omgaan." Daarnaast is autisme niet altijd negatief: "Romijn is hartstikke lief en een irritant puberbroertje wordt hij niet. Hij is supergrappig en slim op zijn manier."

Raar

Onlangs is de film in prèmiere gegaan en Romijn was daarbij aanwezig. Hoe reageerde hij? "Romijn vond het heel raar om zichzelf te zien. Bij sommige scènes praatte hij erdoorheen, zodat hij het niet hoefde te horen. Verder begrijpt hij niet echt dat ik een film over hem heb gemaakt. Dat is een beetje te abstract, denk ik."

De positieve reacties kwamen vooral van mensen die ervaring hadden met autisten: "Na de vertoning kwamen veel mensen naar mij toe om te zeggen dat ze het zo herkenbaar vonden. Fantastisch, want het was ook mijn doel om anderen in een soortgelijke situatie te helpen en hun verhalen te horen. Dat is heel motiverend en inspirerend."

Zoveel meer

Eén ding heeft Lotte zeker geleerd van haar werkstuk: ''Ik besef nu pas hoe blij ik eigenlijk ben met mijn broertje. Hij is zo speciaal. Autisme wordt vaak als 'negatief' beschouwd, maar mensen met autisme zijn zoveel meer dan alleen autistisch.''

En Lotte, zij is zoveel meer dan alleen scholier. Haar indrukwekkende documentaire kreeg een 'uitstekend' van de juf. Daarnaast leverde het kunstwerkje nog een baantje bij filmmuseum Eye op. Lottes tip voor een goed profielwerkstuk: "Kies een onderwerp waar je veel passie voor hebt en al wat over weet. Dan zitten die minimale tachtig uur er zo op. Wie weet krijg jij dan ook een 10!"

'Romijn' draait op zaterdag 24 februari in Filmtheater De Fabriek in Zaandam en op woensdag 4 april in Chassé Theater Breda. RTV Noord Holland zendt de documentaire op zaterdag 3 maart om 18.00 uur en zondag 4 maart om 21.00 uur uit.

Gepubliceerd op 21 februari 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.