Liza Sips over beroemd zijn en lezen

Door Oscar

Liza Sips is als actrice, presentatrice en schrijfster zo veelzijdig dat je er spontaan een minderwaardigheidscomplex van krijgt (waarom kan zij al die dingen, en heb ik al moeite met het koken van aardappels?). Deze week bracht Liza haar tweede boek Expeditie Verraad uit, waarin ze een kijkje achter de schermen van reality tv geeft. Scholieren.com sprak met haar over die wereld.

Wat is er mis met reality tv?

''Ik vind eigenlijk dat er niet zoveel mis is met reality tv; met dit boek wilde ik vooral een kijkje achter de schermen geven. Het was vooral om de geheimen op te schrijven, dingen die je daar meemaakt als de camera's niet draaien. Oh, en vergis je niet: het is echt fictie, als iemand denkt: 'zo is het niet gegaan!' dan klopt dat. Het is tenslotte een verzonnen verhaal."

Wat is er mis met beroemd zijn?

''Er is niks mis met beroemd zijn, het heeft heel veel voordelen. En het grote publiek kent deze voordelen vooral: je maakt te gekke dingen mee, je gaat naar de gaafste feesten en je werk is fantastisch. Maar inderdaad, het heeft ook een keerzijde. Iedereen heeft een mening over je, je wordt herkend - soms is dat leuk, maar niet als je make-uploos in een joggingpak door de Albert Heijn loopt. Dan wil je het liefst snel naar huis.''

Stel, je zoontje zegt over pakweg zestien jaar dat hij beroemd wil worden. Wat zeg je dan?

''Als zijn doel beroemd worden is, raad ik het hem af, dan valt het toch tegen ben ik bang. Het is gewoon geen vak. Je kan er beter voor zorgen dat je ergens heel goed in bent, en dat je daar erkenning voor krijgt. Als mijn zoon in films wil spelen of presentator wil worden, dan moet hij ervoor gaan, maar dan moet dat gebeuren uit passie voor het vak.''

Stel dat je niet in het medialandschap werkzaam was geweest, wat was je dan gaan doen?

''Aan de media ontkom ik niet, haha. Ik stond namelijk al ingeschreven voor journalistiek. Maar dat feest ging niet door, omdat GTST toen langskwam. Sindsdien werk ik eigenlijk fulltime. De schrijfambities bleven wel rondspoken; mijn opa had een aantal boeken geschreven, en ik wist dat het mij ook lag. Ik schreef bijvoorbeeld altijd voor de schoolkrant. Op een gegeven moment besloot ik: laat ik eens kijken of ik een boek kan schrijven.''

Hoort dit boek in de leeslijsten?

''Túúrlijk! Haha! Ja, echt, ik denk het wel. Je hebt een aantal klassieke schrijvers; die heb ik gelezen, jij ook, iedereen. En de volgende generatie gaat dat ook doen. Het is geen zonde om met je tijd mee te gaan. Het belangrijkste is leesplezier, en dat miste ik op de middelbare school. Vaak moest ik dan een boek lezen dat mij totaal niet interesseerde. Maar liet je mij zelf een boek kiezen, dan las ik er zo nog tien achteraan.''

Nieuwsgierig geworden naar Expeditie Verraad? Heb jij even geluk. Scholieren.com geeft maar liefst vijf gesigneerde(!) exemplaren weg. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het liken van onze pagina en het delen van dit (klik) bericht. Succes!

Gepubliceerd op 25 juli 2016
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!