Lieve mensen, geef die arme folderbezorgers eens geld

Door Ivo

Er was eens een arme scholier die elke weekend trouw folders bezorgde. Na twaalf maanden zwoegen was hij er weer klaar voor: de heilige decembermaand. De maand waarin je als folderbezorger met je nieuwjaarskaartjes langs deuren mag om eigenlijk alleen maar geld op te halen. Ik ben zo'n arme stakker. Daarom mijn oproep: lieve mensen, geef eens wat fooi aan die bezorger!

Een euro is genoeg, als iedereen dit doet dan kan ik weer leuke dingen doen. Maar heel vaak krijg ik een 'Nee ga weg'. Heb ik het hele jaar moeten werken om van een chagrijnige volwassene te horen dat ik geen fooitje krijg?

We staan altijd te zwoegen. Soms is het mooi weer en vinden we het niet erg, op andere dagen vriezen onze handen eraf. Het klinkt misschien heel zeikerig, maar zo werkt het wel. Het weer in Nederland is ook daadwerkelijk nooit goed. Regen, zo veel regen. En wind. En ijzel. En áls het warm is, drogen we bijna uit en zijn de flesjes water niet aan te slepen.

En mijn baas geeft geen fuck om deze weersomstandigheden: je krijgt even veel geld en dus kan ik weer janken. Want nee: mijn loontje is geen vetpot...

Skeer loontje

Ik durf het niet hardop te zeggen, maar misschien is folders bezorgen wel een van de baantjes waarbij je gewoon weet dat je keihard word opgelicht met je loon. Van veel mensen weten ik dat ze rond de 7 euro krijgen per week, ze besteden dan twee uur aan die wijk. Een uurloon van €3,50 is nou niet echt wat je rewarding noemt voor zoveel moeite. Het enige moment waarop het een beetje omhoog gekrikt wordt is jawel, die twee laatste weken van december.

Je kan dan natuurlijk zeggen dat ze er zelf voor kiezen, voor zo'n baantje, maar hébben we echt een keuze? Als 13-jarige mag je vrij weinig van De Wet. Je accepteert dat loontje omdat je niet beter kán verdienen.

Geef toch gewoon een euro (of twee)

Nu wil ik eigenlijk maar een ding. De volgende keer dat er een bezorger je de beste wensen wenst, loop jij naar je moeder toe en zeg je dat je één euro wilt voor die arme bezorger die al veel te weinig betaald krijgt. Als iedereen dat nou doet, dan zit ik binnenkort lekker warmpjes bij!

Gepubliceerd op 20 december 2018

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.