Liegen

Liegen

Je eerste leugen begon met de vraag: "Heb jij het laatste koekje opgegeten?" Daar antwoordde je dan "nee" op. Ook al was het juiste antwoord: "ja". Niet wereldschokkend. Maar wel een interessant verschijnsel.  Waarom zou je als vijfjarige liegen over het laatste koekje?

Besefte je toen al dat als je "ja" zei, je vader of moeder dan boos werd? Of schaamde je je omdat je iets gedaan had wat eigenlijk niet mocht? Beide, waarschijnlijk. Deze leugen was een soort zelfverdediging tegen allebei.

Door: Eva Valkenburg

Iris Tacheia, de schoolkrant van het Stedelijk Gymnasium Arnhem, won de prijs voor beste schoolkrant van Nederland 2012. En niet alleen de vormgeving is supercool, ook hun artikelen zijn zeker het lezen waard! Daarom plaatsen we de allerbeste stukken door op Scholieren.com.

Liegen doet iedereen wel eens. Wie zegt van niet, liegt. Tegenwoordig kan liegen over van alles gaan. Of je je huiswerk hebt gemaakt. Waarom je te laat bent. Of – nog steeds –  of je het laatste koekje hebt opgegeten. Nog steeds een leugen ter zelfverdediging, alleen nu vaker omdat je geen straf wilt of geen preek. Met die schaamte valt het tegenwoordig wel mee.

Als je liegt, doe je dat nu vaak met een smoesje. Meest gehoorde smoezen gaan over te laat komen of de reden waarom je huiswerk niet af is. Je probeert origineel te zijn, maar verliest daarbij de geloofwaardigheid uit het oog.

Waar Google al niet goed voor is. Ik heb een paar smoesjes gevonden die waarschijnlijk niet zullen werken als je ze bij je leraar probeert:

  • "Ik moest naar de tandarts en de boor bleef in mijn kies vastzitten en toen is het wat uit de hand gelopen. Ik ben nog een beetje duf van de pijnstillers die ik heb geslikt." 
  • "Sorry. Er waren een paar jongens in de bus aan het spelen met een laser. Ze schenen in de ogen van de buschauffeur. Die stopte de bus en vergrendelde de deuren en riep de politie erbij. Iedereen moest in de bus wachten tot de politie arriveerde en de jongens meenam."
  • "Ik heb thuis het scheikunde-experiment uitgevoerd. Maar volgens de brandweer is het niet helemaal goed gegaan."
  • "Ik weet dat het raar klinkt, maar ik heb me in de datum vergist."
  • "Ik ben niet te laat. De rest is te vroeg!"
  • en de klassieker: ''De brug stond open.''

Zo gaat het dus niet. Zorg voor een goede smoes en zorg ervoor dat je overtuigend kunt liegen. Hier zijn wat tips:

  • Weet wat je wilt zeggen. Herhaal het zo vaak dat je het zelf ook bijna gaat geloven.
  • Stotter niet en zeg wat je zeggen wilt. Probeer zo min mogelijk "euh" te gebruiken.
  • Kijk de andere persoon recht aan en probeer niet te blozen.
  • Maak het niet te lang, dat wordt sneller ongeloofwaardig. Kort en krachtig werkt het best.
  • Schiet niet in de lach, dan kan je net zo goed meteen een briefje halen.

Geschokt? Bedenk dan dit. Het is maar goed dat mensen soms liegen. Stel je toch eens voor, dat iedereen altijd maar de waarheid zou zeggen. "Nee, je nieuwe broek is niet leuk." "Sorry hoor, maar uw lessen zijn zo saai dat ik het niet de moeite vond om te komen." Je zou er flink mee in de problemen kunnen komen. De waarheid is niet altijd leuk om te horen.

Een leugentje om bestwil moet kunnen. Natuurlijk niet altijd en niet te vaak. Van bepaalde uitspraken moet je op aan kunnen. Bijvoorbeeld die in de politiek. Momenteel geven de Haagse politici nou niet het beste voorbeeld. Laten we hopen dat onze eigen schoolpolitici dit anders doen: dat hun uitspraken waar zijn en dat ze hun beloftes zullen nakomen.

Gepubliceerd op 6 november 2012
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

REACTIES

Simon

Simon

Een wereld waarin niet gelogen wordt, daar is een film over gemaakt: http://www.imdb.com/title/tt1058017/ "The Invention of Lying." Best grappig.

12 jaar geleden

M.

M.

lol:P

12 jaar geleden

R.

R.

Aan briefjes doen ze niet meer bij ons. Alles wordt door big brother bijgehouden in magister.

12 jaar geleden

H.

H.



Beter, bij ons werken ze nog met dat belachelijke briefjes systeem waarbij je minstens een kwartier in de rij staat voor een briefje waardoor je uiteindelijk meer mist van een les, dan dat je gewoon een paar minuten te laat komt.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.