Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Liefde: Nils

Liefde: Nils

Iedereen kent de woorden hetero-, homo- en biseksueel, maar niet veel mensen weten dat er veel meer seksuele geaardheden zijn. Een goed voorbeeld daarvan is de vijftienjarige Nils, die panseksueel is.

Een nieuwe rubriek: Liefde. Lisette en Nienke interviewen jongeren over hun liefdesleven en alles wat daarbij komt kijken. Seksualiteit, Tinder, daten en flirten; alles komt aan bod. Deze keer: Nils.

Panseksueel zijn betekent dat je je aangetrokken voelt tot mensen, ongeacht het geslacht waarmee zij zich identificeren. "Er zijn gewoon mensen (denk aan Jan) die niet per se in een hokje te plaatsen zijn, en van alle geslachten zijn er aantrekkelijke mensen", vertelt Nils. "Ik zie gewoon niet hoe ik me zou moeten beperken tot een etiketje zoals biseksueel, als ik me daar niet in thuis voel.”

Niet biseksueel

Toen ik zelf voor het eerst hoorde over het begrip panseksualiteit, kon ik me niet voorstellen waarom mensen zo moeilijk zouden doen over een etiketje. Is het niet veel makkelijker om jezelf gewoon bi te noemen? "Zo werkt het voor mij gewoon niet", vertelt Nils. "Er zijn duidelijk verschillen tussen deze twee geaardheden. Pan betekent 'alles', en bi betekent 'twee'. Ik val ook op transgenders, wat biseksuelen over het algemeen niet doen."

Zelf heeft hij geen voorkeur. "Als je aardig en aantrekkelijk bent, zie ik geen reden om je af te wijzen vanwege je geslacht. Ik val gewoon op wie ik val, en soms is dat een jongen, soms is dat een meisje."

Op dit moment heeft Nils al tien maanden een relatie met iemand die niet zeker is van haar eigen identiteit. "Ik viel in eerste instantie voor haar lach, mooie ogen en lieve stem. Maar nu, een aantal maanden later, heeft ze haar haar kortgeknipt en draagt ze soms een hesje om haar borst plat te drukken." En nog steeds is-'ie smoorverliefd.

Over uit de kast komen heeft hij zich nooit zorgen gemaakt. "Op een dag vroeg mijn moeder waar ik voor viel en toen heb ik het gewoon uitgelegd."

'Gewoon een fase'

Het gebeurt weleens dat er misverstanden ontstaan over zijn geaardheid, zo vertelt Nils. "Sommige mensen denken dat ik op iedereen val, maar dat is gewoon niet zo. Zelfs als je heel aardig bent betekent dat niet meteen dat er chemie is." Anderen nemen het woord iets te letterlijk: "Het is mij regelmatig gevraagd of ik het met pannen wil doen, maar die neiging heb ik natuurlijk niet."

Regelmatig denkt men dat Nils gewoon door een fase gaat. "Mensen veranderen, dus de mogelijkheid is er", zegt hij daarover. "Ik voel me op dit moment erg sterk in mijn schoenen wat betreft mijn geaardheid, dus ga ik er niet vanuit dat die geaardheid zal veranderen. Maar al zou het zo zijn, dan ben ik ook maar een mens en heeft niemand zich daarmee te bemoeien."

Twijfel je zelf nog over wie je bent? Overhaast het dan vooral niet, zegt Nils. "Je hoeft jezelf geen gevoel op te leggen. Als je iets voelt, dan weet je dat heus wel. Je hebt er alleen jezelf mee als je die gevoelens gaat onderdrukken."

Gepubliceerd op 8 oktober 2014
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Goed artikel maar de opmerking over biseksualiteit klopt niet helemaal. Bi staat idd voor twee maar zo zwartwit is het niet. De twee staat voor hun eigen geslacht en anderen geslachten. Ze kunnen zeker wel op transgenders (die ik persoonlijk ook gewoon als man of vrouw zie.) Of op genderqueers ect.

7 jaar geleden

K.

K.

Hoe kan je pansexueel zijn als je 15 jaar bent... i'm dead serious

7 jaar geleden

I.

I.

Waarom niet? leg dat maar eens uit.

7 jaar geleden

D.

D.

het is niet iets dat je word of kiest he, t s iets dat je altijd al bent geweest maar je komt er in de loop der tijd pas achter. en zelf beslis je niet dat je het bent of dat je erachter komt. het enige dat je zelf kiest is of je het accepteerd of niet. wie weet blijk je zelf wel pansexueel, dat weet je nooit van tevoren... I'm dead serious.ik weet dat dat heel cliché klonk, maar het is wel de waarheid. ik spreek wel uit ervaring, het kwam voor mij ook uit het niets toen ik verliefd werd op een meisje, maar ik heb het van begin af aan geaccepteerd. en kam erachter da ik bi (wel degelijk met voorkeur voor vrouwen) was, ondanks dat ik nog vele vriendjes had gehad. en nu ben ik heel gelukkig net iets meer dan 3 maanden samen met het meisje waar ik al bijna een jaar verliefd op ben. en nu komt het surprise moment, ik ben 14.

7 jaar geleden

S.

S.

sinds er geen leeftijd vast zit aan liefde.ik zou net zo goed aan jou kunnen vragen hoe iemand hetero kan zijn als ze nog nooit verliefd zijn geweest.

7 jaar geleden

B.

B.

Nils heeft gewoon last van een klein beetje hormonen!
"Nietwaar! Het is geen fase! Dit is hoe ik ben!"

7 jaar geleden

M.

M.

heee, dat ben ik ook! *high five*

7 jaar geleden