Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Tim is gewoon Tim

Tim is gewoon Tim

Make-up, geverfde haren en hoge hakken; voor Tim (16) is niets te gek. Voor wie zich in zowel het hokje 'jongen' als 'meisje' niet thuis voelt, is het een uitdaging toch zichzelf te blijven. "Rare blikken krijg ik continu, maar het is het zo waard om mezelf te kunnen zijn."

Waarom denken we nog steeds in hokjes? Ondanks alle mensen die erbuiten vallen, zijn wij als maatschappij toch geneigd zwart/wit te blijven denken. Samen met derdeklasser, havist en goede vriend Tim bespreek ik wat voor effect de 'gender roles' (geslachtsrollen) op ons dagelijks leven hebben.

Geen echte man

Hij heeft zich nooit echt een jongen gevoeld. Al op jonge leeftijd identificeerde hij zich meer met Disney-prinsessen dan profvoetballers, en had hij met de andere jongens weinig gemeen. Tim zegt het zelf en iedereen die hem kent is het ermee eens: hij is geen jongen. Maar is Tim dan liever een meisje? "Nee, een meisje ben ik ook zeker niet," vertelt hij lachend. Wie hij nou wel is, blijkt echter een moeilijkere vraag dan gedacht. En toch past hij, op zijn chromosomen na, niet in het plaatje van wat een 'jongen' zou moeten zijn. "Ik ben gewoon Tim, en dat zal altijd zo blijven."

Om deze reden heeft hij aan een transitie ook (nog) geen behoefte. Wel zou hij graag een paar aanpassingen in zijn gezicht laten doen, en hormonen schrikken hem ook zeker niet af. "Maar misschien kan ik dat beter beslissen wanneer ik de puberteit uit ben."

De norm

In een wereld waarin iedereen zich streng probeert te houden aan normen en etiketjes, is het niet altijd gemakkelijk anders te zijn. Negatieve reacties krijgt hij dan ook regelmatig. "Ik ben jarenlang gepest, en krijg op school nog steeds opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd." Mensen gaan om deze reden toch niet graag met hem om. "Allemaal uit onbegrip."

Persoonlijk vindt Tim het erg zonde dat iedereen in hokjes wordt gestopt. "Er zijn zo veel meer kleuren dan alleen zwart en wit." Bijna niemand past namelijk helemaal in een stereotype, gelooft hij. Maar waarom denken mensen dan nog altijd in die stereotypes?
"Het lijkt heel simpel met mensen om te gaan, als je er van te voren vanuit gaat dat iemand op een bepaalde manier in elkaar zit. Zo vinden mensen het makkelijk om voor mij te beslissen dat ik homo ben, alleen maar om hoe ik er uit zie." Toch is Tim het zelf niet met deze manier eens. "Uiteindelijk blijkt dit lang niet altijd waar te zijn, en zou iedereen behandeld moeten worden als een individu."

Dapper

Veel mensen vinden het dapper dat Tim zichzelf durft te definiëren. Zelf ziet hij dat anders. "Ik ben altijd gewoon mezelf geweest; het is de buitenwereld die hier een etiketje op heeft geplakt." Tim gelooft niet dat wij zelf beslissen wie wij zijn. Volgens hem zijn wij verantwoordelijk voor ons gedrag, en wie wij zijn is enkel hoe wij voor anderen overkomen.

Tim (rechts) met een goede vriendin

Relaties

Wellicht komt het niet als een verrassing dat Tim meer met meisjes omgaat dan met jongens. Niet alleen heeft hij meer gemeen met het vrouwelijke geslacht, ook vindt hij meisjes over het algemeen ruimdenkender en begrijpen ze hem sneller. "Ik ben ook zeker afgewezen om het feit dat ik zo vrouwelijk ben." Toch zit Tim daar zelf niet echt meer mee. "Waarom zou ik met mensen om willen gaan, die niet verder willen denken dan de traditionele hokjes jongen/meisje?"

Tim gelooft dus zelf dat er niet alleen maar jongens en meisjes zijn. Maar valt hij zelf ook op mensen die net zo zijn als hijzelf? "Ik zie mezelf liever met een wat mannelijkere man. Er kan ten slotte maar één vrouwtje in een relatie zijn en dat ben ik toch zelf."

En voor iedereen die zelf nog niet zeker is over zijn identiteit: "Probeer het bij jezelf te houden. Doe gewoon waar jij gelukkig van wordt. Wie zich aanpast aan de verwachtingen van de buitenwereld, leeft een saai bestaan."

Nienke (13) is nieuw op Scholieren.com. Dit was haar eerste blog! Tim is overigens niet zijn echte naam. Omdat hij zijn naam liever niet gepubliceerd ziet, hebben we ervoor gekozen om een andere naam te gebruiken.

Gepubliceerd op 23 maart 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

K.

K.

Supertof blog, Nienke! Ben ontzettend trots op je!

10 jaar geleden

T.

T.

Gadverdamme, ik walg van deze generatie.

10 jaar geleden

D.

D.

hahahahaha +1

10 jaar geleden

S.

S.

Hoezo walg je van deze generatie?

10 jaar geleden

J.

J.

in welk hokje zit u?

10 jaar geleden

N.

N.

Echt een super blog! Ben helemaal fan van je ;P

10 jaar geleden

V.

V.

Helemaal tof dit! Zelf vind ik dit ook "dapper", wat dapper dan ook precies mag betekenen in deze context. A+ voor Jan.

10 jaar geleden

M.

M.

Topblog Nienke!

10 jaar geleden

N.

N.

Ik denk bij hem niet zwart-wit, eerder groen-paars-neonblauw en paillette

10 jaar geleden

K.

K.

Ligt het aan mijn of doet die laatste uitspraak helemaal afbreuk aan zijn betoog: 'Er kan ten slotte maar één vrouwtje in een relatie zijn en dat ben ik toch zelf.' Plakt hij nu niet zelf ook een super groot etiket op alle relaties? En roept dat niet alleen maar rot vragen op voor het (homoseksuele) stel 'wie is het vrouwtje bij jullie?'

10 jaar geleden

J.

J.

Ik had het toen meer over mijn eigen relatie hahaha (:

10 jaar geleden

H.

H.

ja vind ik ook

10 jaar geleden

L.

L.

13 jaar? Zozo

10 jaar geleden

G.

G.

GATVERDAMME WALGELIJK

10 jaar geleden

J.

J.

net als je moeder

10 jaar geleden

W.

W.

Gadverdamme*

10 jaar geleden

N.

N.

Je fecale materie is walgelijk.

10 jaar geleden

J.

J.

mensen mogen zelf beselissen maar ik walg ervan

10 jaar geleden

J.

J.

Ik walg van jou

10 jaar geleden

S.

S.

Gefeliciteerd met je eerste blog! Ik vind dat je heel fijn schrijft en het is fantastisch dat je hierover schrijft. Weg met dit taboe!

10 jaar geleden

G.

G.

:D, leuk ga zo door!

10 jaar geleden

G.

G.

goed zo ga door

10 jaar geleden

#.

#.

ok

10 jaar geleden

P.

P.

mooie blog, ga zeker door met schrijven :D

10 jaar geleden

H.

H.



dapper dat je hier over schrijft en voor de mensen met een negatieve reactie denk bedenk eerst hoe je je zelf zou voelen als je reageert

10 jaar geleden

J.

J.

Goed en duidelijk geschreven Nienke. Ga zo door!

10 jaar geleden

P.

P.

waarom kan hij niet gewoon normaal homo zijn, niks mis mee, maar zo aandacht trekken, dat gaat toch een beetje te ver.

10 jaar geleden

S.

S.

ik vind het cool dat hij het durft!

10 jaar geleden

V.

V.

hee nienke, leuke blog, je moet echt een journalist worden,

Suc6, ps. hou je echt van knuffelen??? If you know what I mean :-)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.