Lidewij (18) combineert vwo en VVD

Lidewij (18) combineert vwo en VVD

Door Kim

Ze heeft de bloemen. Nu moet ze het waar gaan maken.Politiek is iets voor oude lullen en grijze mutsen? Nee joh, VWO’er Lidewij Bergsma is pas achttien jaar en werkt nu al als VVD-gemeenteraadslid in het Friese Tytsjerksteradiel.

Samen met 22 volwassenen neemt ze sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart belangrijke beslissingen over haar gemeente. Een 'bijbaan' mogen we het van Lidewij niet noemen: "Ik moet wekelijks zo’n 15 tot 20 uur aan mijn gemeenteraadwerk besteden."

"De meeste tijd daarvan gaat op aan het lezen van dossiers, het volgen van de ontwikkelingen in mijn gemeente en soms een werkbezoek in één van de zestien dorpen zelf. Daarnaast hebben we regelmatig een fractiebijeenkomst (waarin de VVD’ers onderling het standpunt van hun partij bespreken, red.) en elke maand een gemeenteraadsvergadering."

Drie keer zo oud

In zulke raadsvergaderingen moet Lidewij in discussie gaan met mensen die soms drie keer zo oud zijn als zij. Heeft ze geen nachtmerries over vergaderingen waarin een achttienjarige  beginneling niet zo serieus genomen wordt? "Nee, ik ben daar niet bang voor. In totaal starten er nu dertien nieuwe raadsleden, die net als ik geen enkele ervaring in deze functie hebben. Verder gaat het om wát je zegt, niet om hoe oud je bent."

184 stemmen

In totaal kreeg Lidewij 184 stemmen, veel meer dan de benodigde 159 om een plek in de gemeenteraad te verdienen. Haar speciale Hyves-verkiezingspagina heeft daar zeker bij geholpen, en ongetwijfeld zullen wat vrienden op haar gestemd hebben. "Maar mijn meeste vriendinnen zijn nog geen achttien, dus die hebben überhaupt nog niets te zoeken in het stemlokaal." Twee voorkeursstemmen van pa en ma dan? Helaas: "Mijn ouders vinden deze hobby hartstikke leuk hoor, maar hebben totaal andere ideeën dan ik. Zij hebben op GroenLinks gestemd!"

Lidewij (rechts) en haar collega's.

950 euro bruto


Naast inspraak in de gemeente en een supergoede vermelding op haar CV krijgt Lidewij natuurlijk ook een financiële beloning: bruto bijna 950 euro per maand. Tijd om haar weekendbaantje bij de plaatselijke bakker dan maar op te geven? Zolang ze genoeg tijd heeft, zal Lidewij proberen school, gemeente en bakker te blijven combineren. Maar ja, over twee maanden moet er een E&M-eindexamen gehaald worden, daarna begint haar studie Rechten. Een gehoopte tweede studie Politicologie ernaast gaat niet lukken vanwege alle drukte. En een verhuizing naar Utrecht of Groningen om reistijd te besparen? "Nee," vertelt ze, "Je mag niet in een gemeenteraad zitten als je niet meer in diezelfde plaats ingeschreven staat. En deze baan is sowieso veel te leuk om op te geven voor een kamer in een studentenhuis!"

Lidewij Bergsma is niet het allerjongste gemeenteraadslid in Nederland. Dat is Stef Schuthof in Krimpen aan de Lek. Hij is pas zeventien. Zie deze reportage van Netwerk.

Gepubliceerd op 21 maart 2010
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

-.

-.

@ Chantal,

In principe ben je pas vanaf je 23e volwassen. 18-23 ben je een adolescent.

14 jaar geleden

C.

C.

"Samen met 22 volwassenen neemt ze sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart belangrijke beslissingen over haar gemeente."

Want als je 18 bent, ben je geen volwassene?

14 jaar geleden

A.

A.

T is afzetten tegen haar ouders, sowieso.

14 jaar geleden

U.

U.

Representin the Tytsjerksteradiel massive

14 jaar geleden

/.

/.

waarom in hemelsnaam VVD??? Als je ouders groenlinks stemmen??
Verder wel gaaf

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.