'Leren leren, dat kun je leren!'
Doodsbang werd ik ervan. Na een van de eerste lessen die ik als eersteklasser had gehad, ging mijn ex-mentor op de tafel zitten en vroeg ze of wij toevallig wisten hoe je moest leren. Dat wist ik niet. Dat wist niemand. Leren? Dat is toch gewoon een boek openen en de teksten en begrippen lezen en aan het eind kunnen samenvatten wat er in het boek staat? Nee. Dus niet.
Mijn eigen manier
Uit vast zeer zorgvuldig onderzoek blijkt namelijk dat mensen verschillende manieren kunnen toepassen om teksten en begrippen op te kunnen slaan in je hoofd. Maar dat snap ik niet. Ik kan me namelijk geen andere nuttigere manier verzinnen dan je boek openen, de tekst en begrippen en/of woordjes goed doorkijken en het in jezelf opzeggen om vervolgens het boek weg te leggen en alles wat je net gelezen hebt op te dreunen. Bij eventuele twijfel kun je natuurlijk nog de hulp van externe bronnen inroepen, zoals ouders die je overhoren of (online)overhoorprogamma’s zoals WRTS (wanneer gaan die matties van WRTS trouwens eens hun lay-out aanpassen? Ik word echt héél zenuwachtig van hun opmaak).
Kauwen of slapen
Zijn er dan ook echt verschillende methodes, vraag ik mij dan af. Welke manier gebruiken andere mensen om te leren? Er gaan veel verhalen over Hoe Je Zou Moeten Leren. Zo heb ik een medeleerling vorige week nog om uitstel van een proefwerk horen vragen omdat ze de stof beter zou beheersen als er een nacht tussen het leren en het uitvoeren zou zitten. Had ze nu dus nog niet gehad. En waarom mogen bassschoolleerlingen eigenlijk kauwgom kauwen tijdens hun CITO-toets? 'Omdat ze zich dan beter kunnen concentreren', schijnbaar. Welke leermethode gebruik jij en heb je nog keiharde tips? Ik ben benieuwd.
1 seconde geleden
K.
K.
De enige manier is waarop ik kan leren, is door samenvattingen te maken. En dan daar weer samenvattingen van te maken. Hele kladblokken gaan er doorheen in 'n toetsweek.
14 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
het schijnt iig zo te zijn dat je door te schrijven met je hand veel meer leert van samenvatting dan door het te typen. Wat je typt gaat namelijk veel automatischer en sneller en letters schrijven is nog bewuster en volgens een of ander vaag onderzoek beter - zelf ben ik er alleen meestal te lui voor en mijn handschrift is vrij onleesbaar... (dus dan is het moeilijker om het nog een keer door te lezen (A))
14 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Aantekeningen maken terwijl je leest. En de stof doorspreken met studiegenoten. Erover praten werkt altijd goed.
14 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Met de hand samenvatten, of in de kantlijn van de teksten in bijv. de lesbrieven van economie kernbegrippen zetten & opsommingen maken. Maar alles met de hand, kost veel tijd, maar dan leer je het wel oO
14 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Precies hetzelfde probleem tegengekomen in m'n klas een tijdje geleden. Daarom nu bezig met een site erover voor klasgenoten die niet zo makkelijk voldoendes halen.
Komt veel op te staan: leertechnieken voor verschillende vakken, hoe je het beste kunt plannen, hoe je 't beste aantekeningen kunt maken, uittreksel kunt schrijven etc. etc.
Nog in heel vroeg stadium. Net het plan gedeelte af. Neem een kijkje: http://voldoende,wordpress,com
14 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Kwam precies hetzelfde probleem tegen in mijn klas een tijdje geleden. Vooral veel mensen die problemen hadden met plannen.
Daarom nu bezig met een site over dat onderwerp. Lang gezocht, maar bestaat niet.
Komt veel op: van leren aantekeningen maken en werkstukken schrijven tot leren plannen, leertechnieken en extra punten halen door aardig te zijn in de les...
14 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
van die kauwgom tijdens de cito heb ik anders niets gemerkt, net als die andere dingen die je er zogenaamd bij mocht hebben
14 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Woordjes leer ik door de lijsten over te schrijven en er dan telkens 5 te leren > overhoren > volgende 5 leren > alle voorgaande woorden + nieuwe 5 overhoren enz. Op het einde gaat dat wel heel traag en dan heb je de eerste veel vaker geleerd dan de onderste, maarja.
Teksten leer ik door ze, afhankelijk van het vak, 1x of 2x door te lezen. Dan ken ik ze een dag. Dom? Misschien, maar meestal werkt het goed genoeg. Voor examens heb je toch Wolters in je Pocket.
14 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
@Timo.: Wolters in je Pocket waren echt mijn bijbels. Dankzij 'n investering van een tientje per boekje heb ik m'n examens gehaald.
14 jaar geleden
S.
S.
Ik kijk eerst over, lees het daarna goed, dreun het op in mijn hoofd, maak een samenvatting, blijf die lezen. En woorden oefen ik op WRTS.
Ik vind het zo lastig om te plannen, ik heb geen idee waarom... :(
14 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Ik leer toch door als het meezit de avond van te voren, en anders 's ochtends voor de toets, mijn boek te pakken en de tekst maar eens door te lezen.
Nadeel is wel dat als je goede cijfer wilt halen huiswerk maken noodzakelijk is, maar dan is je toetsweek wel een stuk makkelijker.
14 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Nieuwe smoes om kauwgom te mogen hebben tijdens de les...
14 jaar geleden
Antwoorden