Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Leesvoer voor op je lijst: Nooit meer slapen

Leesvoer voor op je lijst: Nooit meer slapen

Door Mette

Ik las een boek

Getiteld Nooit meer slapen

Geschreven door Willem Frederik Hermans

Aantal pagina’s? 250

Oboekitas? Valt mee, iets van 260 gram.

De hoofdpersoon is Alfred Issendorf, een geoloog van vijfentwintig die bezig is met het plannen van zijn promotieonderzoek. Hij probeert de hypothese van Sibbelee, een recalcitrante professor, te bewijzen. Hierin wordt hij door veel mensen in zijn vakgebied totaal niet serieus genomen: het onderzoek gaat in tegen de gevestigde orde en zijn kansen worden niet ruim ingeschat.

Toch houdt Alfred vol. Hij reist af naar het Noorden van Noorwegen en blijft geloven in zijn eigen succes. Die geestdrift is mede het gevolg van het lot van zijn vader: die is, toen Alfred zeven was, tijdens onderzoek overleden in een kloof in de bergen.

In 'Nooit meer slapen' lees je het verhaal van een jonge jongen met grote dromen, maar vooral hoe die dromen hem steeds langer wakker houden.

Het leest als een meesterwerk. Naast de dialogen staan speciale streepjes, de ruimtes zijn kunstzinnig gedetailleerd opgetekend en het verhaal vliegt. Je kunt de steentjes van het bouwwerk (want dat is dit boek) zien zitten, keurig in elkaar gemetseld met af en toe een ruw stukje.

Het is bijna een praktisch boek. Alles is met een reden opgeschreven, er zijn geen toevalligheden.

Het verhaal wordt verteld in de tegenwoordige tijd. Normaal gesproken heb ik hier echt een groteske hekel aan, maar in dit boek klópt het gewoon. Ik zie de hoofdpersoon zo rondlopen. Zijn gezichtsuitdrukkingen spoken door mijn hoofd.

De urgentie die Alfred voelt is zo duidelijk terug te lezen in het boek, dat de boodschap meteen binnen komt. Hoe je iets zó graag kunt willen.

Het gaat over prestige, druk, dromen en falen en het is prachtig.

Dit moet je dus echt wel lezen, omdat het een klassieker is en omdat het een bouwwerk is van dunne laagjes zandsteen. Omdat de afgebrokkelde randjes het mooist zijn, en omdat het het toonbeeld van Nederlandse Literatuur is, maar dan op een goede manier. Je kunt hier echt zo veel achtergrondinformatie over vinden, zo veel over praten en toch zo van genieten, dat ik niet anders kan zeggen dan: scheer je weg en lees het. 

Nooit meer slapen, Willem Frederik Hermans
Uitgeverij De Bezige Bij
Moeilijkheid: ****
Algemene beoordeling: *****

Gepubliceerd op 10 december 2015
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.