Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leesvoer voor op je lijst: Nooit meer slapen

Leesvoer voor op je lijst: Nooit meer slapen

Door Mette

Ik las een boek

Getiteld Nooit meer slapen

Geschreven door Willem Frederik Hermans

Aantal pagina’s? 250

Oboekitas? Valt mee, iets van 260 gram.

De hoofdpersoon is Alfred Issendorf, een geoloog van vijfentwintig die bezig is met het plannen van zijn promotieonderzoek. Hij probeert de hypothese van Sibbelee, een recalcitrante professor, te bewijzen. Hierin wordt hij door veel mensen in zijn vakgebied totaal niet serieus genomen: het onderzoek gaat in tegen de gevestigde orde en zijn kansen worden niet ruim ingeschat.

Toch houdt Alfred vol. Hij reist af naar het Noorden van Noorwegen en blijft geloven in zijn eigen succes. Die geestdrift is mede het gevolg van het lot van zijn vader: die is, toen Alfred zeven was, tijdens onderzoek overleden in een kloof in de bergen.

In 'Nooit meer slapen' lees je het verhaal van een jonge jongen met grote dromen, maar vooral hoe die dromen hem steeds langer wakker houden.

Het leest als een meesterwerk. Naast de dialogen staan speciale streepjes, de ruimtes zijn kunstzinnig gedetailleerd opgetekend en het verhaal vliegt. Je kunt de steentjes van het bouwwerk (want dat is dit boek) zien zitten, keurig in elkaar gemetseld met af en toe een ruw stukje.

Het is bijna een praktisch boek. Alles is met een reden opgeschreven, er zijn geen toevalligheden.

Het verhaal wordt verteld in de tegenwoordige tijd. Normaal gesproken heb ik hier echt een groteske hekel aan, maar in dit boek klópt het gewoon. Ik zie de hoofdpersoon zo rondlopen. Zijn gezichtsuitdrukkingen spoken door mijn hoofd.

De urgentie die Alfred voelt is zo duidelijk terug te lezen in het boek, dat de boodschap meteen binnen komt. Hoe je iets zó graag kunt willen.

Het gaat over prestige, druk, dromen en falen en het is prachtig.

Dit moet je dus echt wel lezen, omdat het een klassieker is en omdat het een bouwwerk is van dunne laagjes zandsteen. Omdat de afgebrokkelde randjes het mooist zijn, en omdat het het toonbeeld van Nederlandse Literatuur is, maar dan op een goede manier. Je kunt hier echt zo veel achtergrondinformatie over vinden, zo veel over praten en toch zo van genieten, dat ik niet anders kan zeggen dan: scheer je weg en lees het. 

Nooit meer slapen, Willem Frederik Hermans
Uitgeverij De Bezige Bij
Moeilijkheid: ****
Algemene beoordeling: *****

Gepubliceerd op 10 december 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.