Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Leesvoer voor op je lijst: Figuranten

Leesvoer voor op je lijst: Figuranten

Door Mette

Ik las een boek

Getiteld Figuranten

Geschreven door Arnon Grunberg

Aantal pagina's? 300

Oboekitas? Gemiddeld gewicht, 453 gram.

De hoofdpersoon heet Ewald Stanislas Krieg, maar noemt zichzelf het liefst 'De Geldwolf'. Hij heeft van alles geprobeerd te zijn in zijn leven: minnaar, uitgever, wijnboer, filmster; maar uiteindelijk kwam hij altijd tot de conclusie dat niets er echt toe deed, behalve geld. Dat is dan ook waar zijn leven in New York om draait: geld. Als 'makelaar in krotten' vormt zijn bankrekening de lijdraad in zijn bestaan. 

Toch is dat niet het enige wat hem bezig houdt. Het hele boek bestaat uit een terugblik op de zoektocht naar roem die hij samen met zijn 'leider' Broccoli en de Argentijnse Elvira Lopez ondernam. Zelf noemden ze het Operatie Brando, een expeditie naar Hollywood die werd gedreven door het verlangen iemand anders te worden.

Het leest fantastisch. Arnon Grunberg schrijft met geweldige beelden en keiharde, droge humor. Soms moest ik echt lachen terwijl ik dit boek las, maar wel met een pijnlijk gevoel in mijn tanden. Want hoewel alle situaties debiel en de personages hilarisch zijn, is er altijd een serieuze, pijnlijke en vooral kritische ondertoon. 

Het leven van de Ewald is nogal vreugdeloos, een beetje triest en lichtelijk verpest. Broccoli faalt verschrikkelijk in zijn lust naar roem, en Elvira loopt er maar een beetje bij en heeft wat succes, maar maakt het ook niet helemaal. 

Al met al geeft het verhaal een nogal trieste bedoening weer, die ook een beetje de geest van onze tijd laat zien: het idee dat je alles kunt worden wat je wil, dat je alles kunt doen en bereiken, en het collectieve verlangen om rijk en beroemd te worden. Het ingesleten idee dat geluk te koop is. 

Op die manier is dit boek naast een origineel verhaal met een goed leesbare én technisch geweldige stijl, ook een aanklacht op de huidige consumptiemaatschappij.

Je moet dit écht wel lezen, omdat je het gegarandeerd uit krijgt, je hardop zult glimlachen maar ook soms oprecht een beetje pijn in je buik zult krijgen van plaatsvervangende schaamte voor de mindset van de generatie waar je zelf deel vanuit maakt. Maar ook omdat je er een geweldig essay over kunt schrijven voor Nederlands met maatschappijkritiek en al, en omdat je er veel punten voor krijgt op je leeslijst, en omdat het gewoon. Echt. Wel. Leuk. Is. 

Figuranten, Arnon Grunberg
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
Moeilijkheid: ***
Algehele beoordeling: ***** 

Gepubliceerd op 22 oktober 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.